Így juttatta el Korányi Dávid a tiltott támogatást a dollárbaloldalnak

Korányi Dávid és Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Február elején robbant ki az újabb botrány Korányi Dávid, Karácsony Gergely volt tanácsadója és az Action for Democracy nevű Soros-szervezet vezetője körül, miután Eric Koch, az amerikai demokraták befolyásos kampánytanácsadója több olyan felvételt is megosztott az X nevű közösségi oldalon, ahol a gurulódollárok-botrány különböző kulcsszereplői tesznek gyakorlatilag beismerő vallomást. Korányi, a dollárbaloldal pénztárnoka minden szégyenérzet nélkül rántotta le a leplet működési módjukról, amikor különböző civil szervezetek finanszírozásáról beszélt.
Vágólapra másolva!

Korányi Dávid, a dollárbaloldal 2022-es kampányfinanszírozási botrányának kulcsszereplője nemrég beismerte, hogy miként juttatták el a guruló dollárokat a magyar baloldali pártoknak. 

Elismerte, hogy a civilnek nevezett szereplők, akik balliberális kampányaktivistaként dolgoznak különböző országokban, célzottan kapnak pénzt a Soros Györgyhöz köthető szervezetektől.

„Valójában nem vagyunk szégyenlősök, amikor tekintélyelvű vezetőket és irányzatokat kell bírálni, mint például Bolsonarot, Orbánt Magyarországon vagy Kaczynskit Lengyelországban. Valójában elég bátran kritizálunk, és támogatjuk a helyi szervezeteket, tehát azokat a civil szervezeteket, amelyek nagyon gyakran meglehetősen kritikusak ezekkel a kormányzati szereplőkkel” – fogalmazott Korányi.

Arról is vallott, hogy sosem hirdetik, nem mondják ki, hogy a dollárbaloldalt támogatják, azonban „tekintettel az általuk vallott értékekre és azokra az értékekre, amelyeket támogatnak, úgy tűnik, eléggé nyilvánvaló, hogy végül is – és ez csak egy megalapozott sejtés – az ellenzék kezére játszanak, igen”.

Korányi Dávid vallomása azért kerül most újra az érdeklődés középpontjába, mert kedden megjelent az Állami Számvevőszék (ÁSZ) részletjelentése a 2022-es országgyűlési választások kampányának hátteréről. Az ÁSZ 261,26 millió forintnyi pénz felhasználását és eredetét tárta fel. Ez az összeg olyan szolgáltatások ellenértékéből adódik össze, amelyeket az MMM nem piaci áron finanszírozott, 

ezért a hat érintett párt ennyit köteles befizetni, vagyis egyenként 43,5 millió forintot – vagy ennyivel csökkentik a politikai formációk állami támogatását.

A jelentésből továbbá megállapítható, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.”

Az ÁSZ kitért arra is, hogy mivel a hat baloldali párt és Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma költései alkalmasak voltak a választások befolyására, hiszen közös szlogeneket használtak, közös plakátokat, logót és a rendezvényeket is együtt tartották.

A vizsgálat még javában zajlik, hiszen további 1,412 milliárd forinttal kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat vizsgálatot, ha pedig ezzel az összeggel kapcsolatban is bebizonyosodik a gyanú, akkor a baloldali pártok akár 2,8 milliárd forintos bírságot is kaphatnak.