Viharos szél miatt adtak ki riasztást több járásra

Vágólapra másolva!
Széllökés veszélye miatt több vármegyére riasztást adott ki a HungaroMet Zrt, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaiban pedig másodfokú, narancs, riasztás van érvényben. A nap folyamán már több megye településén okozott gondot a nagy erejű szél. 
Vágólapra másolva!

A riasztással érintett járásokban a következő órákban a várt

legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

Az előrejelzés szerint vasárnap éjszaka és hétfőn napközben is főleg a Dunántúl nyugati részén, illetve az északkeleti, szélérzékeny tájakon viharos marad az északias irányú szél.

A legerősebb lökések általában 60-80 kilométer/óra között várhatóak, de a magasabban fekvő részeken, a Balaton térségében, valamint az északkeleti határ közelében ezt meghaladó, óránkénti 80-100 kilométeres széllökések is előfordulhatnak.

Hétfő délutántól kisebb területre korlátozódik a viharos erejű szél. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére másodfokú figyelmeztetés van érvényben széllökés veszélye miatt hétfő éjfélig.

Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala vármegyék területén a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométerest, itt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A HungaroMet előrejelzése szerint

vasárnap éjszaka egyre nagyobb területen lefagyhat a korábban lehullott csapadék. Egy-egy helyen - a Dél-Dunántúlon kívül is - előfordulhat rövid ideig tartó ónos eső.

Fákat döntött ki, és tetőket bontott meg az erős szél

A Nyugat-Dunántúlon és az ország északkeleti csücskében már vasárnap is több helyen okozott károkat az erős szél - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Vas, Veszprém, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében főleg

utakra dőlt fák nehezítették meg a közlekedést, helyenként villanyoszlop tört el, vezetékek szakadtak le és háztetőket bontott meg a szél.

Zala vármegyében, Vonyarcvashegy térségében kétszer is ki kellett vonulniuk a tűzoltóknak, hogy eltávolítsák a sínekről a vasúti forgalmat akadályozó fákat.

Veszprém vármegyében a 71-es főútra rádőlt egy nagy fenyőfa a badacsonyörsi kempingnél, a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók láncfűrésszel darabolták fel és távolították el a fát.

Badacsonyban, a Rizling soron a viharos szél félig letépte egy büfé ponyva előtetejét, Révfülön pedig egy családi ház teraszáról bontotta le a műanyag palatetőt.

Vas vármegyében útra dőlt fának ütközött egy személyautó Csákánydoroszló közelében, a 8-as főút 170-es kilométerénél. Szombathelyen, Sárváron és Kenyeriben is fákat döntött ki a viharos szél. Bozsokon a malom tetejére borult, összetört két napelemet és egy telefonvezetéket is leszakított egy nagy fa.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is kidőlt fákat daraboltak szét a tűzoltók láncfűrésszel Boldogkőváralján, valamint a Hidasnémeti és Gönc, illetve a Szemere és Buzita közötti úton.

Cigándon egy családi ház zsindelyezett tetőszerkezetét bontotta meg, Mezőkövesden pedig egy családi ház udvarán két fenyőfát is kifordított a földből a szél.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az erős szél fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el. Azt kérik, aki elszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, és hívja a 112-es segélyhívó számot.

(Címlapi képünk illusztráció!)