Bakondi György: Súlyos következményei lehetnek a migrációs paktumnak

migráns, határvadász, határ, Ideiglenes Biztonsági Határzár, magyar-szerb, határszakasz, 2023, Röszke
dr. Bakondi György
Vágólapra másolva!
Súlyos következményei lehetnek a Brüsszelben áterőltetett migrációs paktumnak - erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorában csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Bakondi György elmondta: Brüsszelben 2016 óta próbálkoznak hol önkéntes, hol kötelező formában a migránskvótával, s nemrég sikerült egy átfogó migrációs paktumot áterőltetni. Ennek már az elfogadása is különös: a döntés nem egyhangú, kapkodva született, nyilvánvaló politikai megfontolásból, hogy még a júniusi EP-választás előtt kész helyzetet idézzenek elő.

A paktum szerint

a brüsszeli központból fogják intézni a migránsok elosztását, kötelező kvótákat szabnak ki az egyes tagállamokra, ami elvileg pénzzel megváltható: minden egyes migráns esetében 8 millió forinttal.

Válsághelyzetben azonban a tagállamok kötelezhetők migránsok befogadására, a kvótán felül is, s ez már nem váltható meg pénzzel - ismertette a szakember.

Hozzátette: a jelenlegi magyar gyakorlat az, hogy a belgrádi magyar követségen nyújthatók be kérelmek, s az érkezők ott várják ki ügyük elbírálását. A paktum szerint azonban a kérelmezők már beléphetnek az ország területére, ahol sokezres, tízezres migránsközpontokban várhatják kérelmük elbírálását. A nyugati tapasztalat azonban azt mutatja, hogy akik egyszer beléptek egy EU-s országba, azoknak hiába utasítják el később a kérelmét: a kiutasítottak alig 20 százalékát lehet ténylegesen eltávolítani az országból.

Brüsszel tehát a migránskvótával súlyos következményeket idézhet elő. Ha ezt meghallják az afrikai, ázsiai tömegek, az egy újabb ösztönzés lesz, hogy útnak induljanak az EU felé.

Tavaly csak a három fő migránsútvonalon 355 ezren érkeztek Európába, 2016 óta ez a legmagasabb szám, s ez a trend idén is folytatódhat a nemzetközi válságok miatt. A szilveszterkor Nyugat-Európa számos városában tapasztalt atrocitások pedig jelezték, milyen súlyos nemzetbiztonsági, közbiztonsági kockázatot jelent az ellenőrizetlen migráció - figyelmeztetett a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György emlékeztetett arra is, hogy a svéd miniszterelnök nemrég már arról beszélt: Svédország Európa legkockázatosabb országává vált, közbiztonsága drasztikusan romlott, az ország lakosságának már a 20 százaléka migráns hátterű.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: egy törvénymódosítással bevezették a magyar jogrendben a riasztó lövést, amivel figyelmeztethetik, feltartóztathatják azokat az országhatárra érkezőket, akik műszaki akadályokat rongálnak meg, fenyegetik a határt védőket.