Miért mehetett ki Gyárfás szabadlábon a bíróságról, miután elítélték Fenyő János megöletéséért?

Gyárfás Tamás tárgyalás, bíróság, Budapest, 2024.02.08.,
Vágólapra másolva!
Szabadlábon hagyhatta el a bíróságot Gyárfás Tamás annak ellenére, hogy korábban elítélték azért, mert ő rendelte meg riválisa, Fenyő János megöletését. 7 év fegyházra ítélték, az ügyész kérte is az azonnali letartóztatását. Nem alaptalanul, hiszen ahogy fogalmazott, Gyárfásnak olyan vagyona van, amiből könnyen megszökhet vagy elrejtőzhet. A bíró azonban ezt nem tartotta megalapozottnak, így szabadon mehetett el. Egyelőre még nyomkövető sem került rá.
Vágólapra másolva!

Szabadlábon, bilincsek nélkül sétálhatott ki a bíróságról Gyárfás Tamás, akit a bíróság néhány perccel korábban ítélt el azért, mert megrendelte riválisa, Fenyő János megöletését.

A gyilkossággal a korábbi maffiavezért, Portik Tamást bízta meg. Utóbbi évek óta börtönben van, oda is vitték vissza, miután életfogytiglanra ítélték.

Gyárfás hét évet kapott, de szabadlábon, bilincsek nélkül mehetett el titokban a bíróságról. Az újságírók a közelébe sem juthattak.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügyész ugyan szerette volna, hogy letartóztassák Gyárfást, hiszen szerinte

nem zárható ki, hogy az egykori baloldali médiavállalkozó megszökik vagy elrejtőzik. Ráadásul ezt azzal is alátámasztotta, hogy anyagi hátterének köszönhetően könnyen meg is tudná tenni.

Mindez teljesen megalapozott, hiszen már sok évvel korábban Gyárfás vagyonát két és fél milliárd forintra tették. Ráadásul, miután meggyanúsították, minden probléma nélkül tudta letenni a 200 millió forintos óvadékot.

Pont ennek köszönhetően élhette tovább minden akadály nélkül az életét, egy idő után nyomkövetőt sem kellett hordania.

A bíró, Póta Péter elutasította az ügyészség indítványát, és azt sem látta indokoltnak, hogy elrendelje Gyárfás bűnügyi felügyeletét.

A bírói döntés egyelőre nem végleges, az ellen az ügyész fellebbezett.

A bíró döntése legalábbis meglepő, mert ilyen hosszú börtönbüntetésnél (sok esetben még enyhébbeknél is) szinte minden esetben elrendelik a letartóztatást.