Tervezz okosan, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

Vágólapra másolva!
Úgy érzed, kifolyik a pénz a kezeid közül, ráadásul nem is tudnád megmondani, mire ment el már megint több tízezer forint? Sokan beleesünk abba a hibába, hogy olyan apróságokra költünk vagyonokat, amelyek teljesen feleslegesek. Persze mindig elhatározzuk, hogy jobban odafigyelünk majd a kiadásainkra. Van, akinek tényleg sikerül! Vajon mi lehet a titkuk? Pénzügyi szakértőnk segít néhány tippel, és javasol egy nagyszerű, hosszú távú megtakarítási lehetőséget is, amellyel segíthetsz gyermeked első otthonának megteremtésében!
Vágólapra másolva!

1. Vezess háztartási naplót!

Nem tudod, hová tűnt el egy hét alatt majdnem a fizetésed fele a számládról? Olyan, mintha egy bűvész a pénzeddel gyakorolná az eltüntetés bűbáját? Akkor épp itt az ideje, hogy elkezdj vezetni egy háztartási naplót, amibe minden költésed adatait feljegyzed, és kérd meg a család többi tagját is, hogy tegyenek ugyanígy. Hó végén így feketén-fehéren láthatjátok majd, mire és mennyit költöttetek, ez pedig segít előre tervezni, és az is kiderül, hogy mik azok a tételek, amik elhagyhatók. Mutasd meg a naplót a gyerekednek is, és magyarázd el neki, miért fontos, ez az egyszerű módszer őt is segíti abban, hogy tudatosan gondolkodjon a pénzről!

Forrás: Fundamenta

2. Rendszeresen beszéljétek át közösen a kiadásokat, bevételeket!

A rendezett családi kassza alapvető feltétele, hogy a jelentősebb bevételekkel és kiadásokkal tisztában vannak a családtagok. Persze nem az apróbb kiadásokról van szó – hiszen azokat úgyis feljegyzitek a háztartási naplóba. Érdemes időnként kupaktanácsot tartanotok, hogy megbeszéljétek, milyen nagy volumenű kiadás várható a közeljövőben: új téli gumi kell az autóra, vagy épp a mosógép már csak hosszas könyörgés után akar csak elindulni. Ezekre mind-mind időben el kell kezdeni gyűjteni, hogy ne az utolsó pillanatban kapjunk észbe, amikor már leesett az első hó, vagy elöntötte a víz a fürdőszobát. De az is hasznos lehet, ha az előre látható bevételeket is számon tartjátok: például az év végi bónuszt a munkahelyen. Érdemes szülőként jó példával elöl járnod, hiszen, ha a gyerkőcök látják, hogy szüleik megfontoltan bánnak a pénzzel, az őket is takarékosságra tanítja!

Forrás: Fundamenta

3. Tervezz hosszú távra!

A pillanatnyi szükségleteken kívül – mint amilyenek az iskolaszerek, a ruhák, amiket a gombamód növő gyerekeid kéthavonta kinőnek vagy az aktuális kedvenc játékok – szülőként gondolnod kell a távolabbi jövőre is.

Nagyszerű hosszú távú megtakarítási lehetőség a FundiMini Gyerekszámla, amelynek segítségével segítheted gyermekedet első otthonának megteremtésében.

Már kis összegekkel is látványos eredményt hozhat a tudatos spórolás a FundiMini Gyerekszámlával. A két lakásszámlából álló konstrukció segítségével rugalmasan választhatjátok meg a megtakarítási időt és a havonta befizetett összeget. Már havi 20 ezer forintos megtakarítással, és az igénybe vehető lakáskölcsönnel együtt akár a saját otthon megvásárlásában is támogathatod a gyermeked, ha kellően hosszú időre kalkulálsz. A megtakarításra állami támogatás jár, ami kamatadó- és járulékmentes. A szerződéshez FundiMini Okosperselyt kapnak a gyerekek ajándékba, amellyel a szórakozva tanulhatják meg a takarékoskodás alapjait. A végső összeget pedig lakásvásárlásra, átalakításra, felújításra vagy bővítésre is fel lehet majd használni

Forrás: Fundamenta