Az ellenzéki stratégiát hiányolta Gyurcsány - tudósítás az MSZP-kongresszusról

2010.06.06., 9:13

Az MSZP múltjáról és jövőjéről vitatkoztak a párt vasárnapi kongresszusán, és megszavazták a baloldali kötődésű bangkoki nagykövet, Balogh András államfővé jelölését. Gyurcsány Ferenc - akit érkezéskor kis híján feldöntöttek az újságírók - is beszédet mondott, színtelennek és stratégia nélkülinek nevezte a pártját, de vastapsot kapott. Bajnai Gordon levélben üzente, hogy szurkol a baloldal megújulásáért. A kongresszus nagy részéről a sajtót kizárták, a tudósítókat még az előtérből is kiküldték. Tudósítás percről percre az MSZP kongresszusáról.

20.38 |

12 pont az MSZP megújulásáért

A kongresszus arról is döntött, hogy segélyalapot hoz létre és gyűjtést indít az árvízkárosultak megsegítésére, valamint tanácsadó jogsegélyszolgálatot indít a szakmai indok nélkül elbocsátott köztisztviselőknek. Az MSZP parlamenti frakciójának képviselői saját felajánlásaikból összesen 1 millió forintot gyűjtöttek össze az árvízkárosultak megsegítésére Mesterházy Attila frakcióvezető szerint.

A párt elfogadta saját, a párt politikai és szervezeti megújításának irányát rögzítő 12 pontját is. A párt ezek szerint fellép többek között a politikai tisztogatás ellen, a munkavállalók jogaiért, a társadalmi különbségek csökkentéséért.

A július 10-i következő kongresszusra össze kell állítani a négyéves ellenzéki politikai stratégia feladattervét, ennek érdekében stratégiával foglalkozó munkacsoportot hoztak létre - közölte Lendvai Ildikó távozó pártelnök. Megkezdik a felkészülést az önkormányzati választásokra, új alapszabály kidolgozását indítják el, és kezdeményezik, hogy a tisztújításban legyen kötelező a jelöltek programkészítése, online formában való nyilvános bemutatkozása. Az alapszabály-módosításnál "új módszereket és eszközöket kell kidolgozni a párt morális önvédelmének erősítéséért" - döntött a kongresszus.

16.21 |

Elszivárognak a küldöttek

Egyre több küldött indul haza az MSZP kongresszusáról. Az [origo] információi szerint körülbelül egy óra múlva készül el a kongresszusokat lezáró szokásos állásfoglalás. A tovább maradó küldöttek viszont tovább tanácskoznak, így a hozzászólások, a vita még ennél is tovább tarthat, tudósítónk szerint akár az estébe nyúlóan is folytatódhat.

16.10 |

Lendvai bejelentette a bangkoki nagykövet jelölését

Lendvai Ildikó ismertette a kongresszus szavazásának eredményét az MSZP államfőjelöltjéről. Közölte: a kongresszus felkéri a frakciót arra, hogy a szabályok értelmében legalább 50 képviselő aláírásával állítson köztársaságielnök-jelöltet, és ő a kongresszus döntése értelmében legyen Balogh András bangkoki nagykövet. Lendvai szerint a küldöttek 94,3 százaléka szavazott igennel Baloghra, 3,3 százalék szavazott nemmel, és a szavazatok 3,2 százaléka volt érvénytelen. A kongresszus hozzászólásokkal folytatódott.

15.27 |

A többségnek tetszik a bangkoki nagykövet

282 igen szavazatot kapott Balogh András bangkoki nagykövet azon a szavazáson, ahol arról döntött a kongresszus, hogy ő legyen-e az MSZP államfőjelöltje - tájékoztatta az [origo]-t egy, a kongresszuson részt vevő szocialista neve elhallgatását kérve. Az 585 küldött közül 382 fő regisztrált, a szavazólapot 299-e vették fel.

15.00 |

Szünetet tartanak a szocialisták

Szavazatleadási szünet szakítja meg a tanácskozást az MSZP kongresszusán. Vannak olyanok, akik már elindultak haza, miután elbúcsúzkodtak párttársaiktól.

14.13 |

Nyugodtabb lett az MSZP

A kongresszus egyik MSZP-s résztvevője névtelenséget kérve az [origo]-nak azt mondta: az összes elhangzott felszólalás mind a stabilizálás felé mutatott. Szerinte még Gyurcsány Ferenc is - beszédének kritikussága ellenére is - visszafogott volt. Forrásunk szerint a hozzászólásokból és az egész rendezvény hangulatából is az látszik, hogy most nyugodtabb állapotban van a párt a választások utáni állapothoz képest. Egy másik, szintén neve elhallgatása mellett nyilatkozó MSZP-s forrás szerint olyan témákról volt szó, mint a korrupció, hogy milyen az MSZP karaktere, milyen a világképre, milyen az ellenzékiség.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.26 |

Szurkolást ígért az MSZP-nek levelében Bajnai

Nyilvánosságra hozták Bajnai Gordon levelét, amelyet korábban felolvastak a kongresszuson. Bajnai azzal kezdte, hogy elnézést kér a távolllétért, de  - mint írta - most azt az ígéretét próbálja betartani, amelyet a családjának tett. Megköszönte, "mindenekelőtt Magyarországnak", hogy a magyarok "munkájukkal és kitartásukkal lehetővé tették a válságkezelés sikerét". Az MSZP-nek ezután mondott köszönetet a levélben. "A válságkezelés legnehezebb időszakában ti voltatok a felelős többség" - írta. Bajnai levele szerint a gazdaságot sikerült talpraállítani, amikor felsejlett az államcsőd veszélye.

"Ma már az a felelőtlen, aki megalapozatlanul, manipulatív politikai szándékból riogat államcsőddel" - utalt a levelében a Fideszre Bajnai, de a párt nevét nem írta le. "Az elmúlt hónapokban sokszor elmondtuk: soha ilyen rövid nem volt az út egy ostoba és felelőtlen politikai nyilatkozat és az emberek zsebe között" - áll a Bajnai-levélben. Az egykori kormányfő hozzátette, továbbra is a Fidesz nevének említése nélkül: most talán már kezdik megérteni, hogy mire gondoltak. Bajnai írt még arról is, hogy szerinte elkezdődött a teljesíthetetlen ígéretek visszavonása, azzal a taktikával, hogy kidőlnek a csontvázak. Pedig ilyenek a leköszönt kormány szekrényében nincsenek - tette hozzá.

"Én a kormányzati csapat kapusából most a haladó balközép drukkere lettem" - így lelkesítette az MSZP-seket a levélben Bajnai. Utána arról írt, hogy szerinte a pártnak a legfőbb kincse a hitelessége. Szerinte a hitelesség visszaszerzésének záloga a szervezeti, személyi megújuláson túl, és azt megelőzően, hogy a párt érdeke soha ne térhessen el az ország érdekétől. Bajnai arra buzdította a pártot, hogy le kell számolni azzal, ami nem vállalható, elkezdeni azt, ami eddig hiányzott, és megőrizni azt, ami értékes. A levél végén azzal búcsúzott: "Vigyétek tovább, vigyétek sikerre a magyar baloldal ügyét. Én szurkolni fogok".

12.57 |

Vastapsot kapott Gyurcsány

Egy másik, MSZP-hez közeli, névtelenséget kérő forrás az [origo]-nak azt mondta, hogy Gyurcsány-beszéddel folytatódott a kongresszus, az egykori miniszterelnök már bírálta is a pártját, amelyet színtelennek nevezett, és hiányolta az ellenzéki stratégiát. Forrásunk szerint Gyurcsány húsz percet beszélt, és utána óriási vastapsot kapott.

12.38 |

Összefogásra buzdított Lendvai

Neve elhallgatását kérő, a kongresszuson részt vevő, MSZP-közeli forrásunk szerint Lendvai Ildikó pártelnök "nagyon taktikus beszédet mondott, amelyben egyértelműen a párton belüli belső törésvonalak enyhítésére törekedett". Végigvette metaforikusan a négy szocialista kormányt, részletesen beszélt arról, hogy szerinte mi jellemzi "Horn Gyula népét, Medgyessy Péter népét, Gyurcsány népét illetve a Bajnai Gordont támogatókat". Lendvai összefogásra buzdított, és azt mondta: ezek együtt teszik ki a pártot, mindegyiknek megvannak az értékei - ismertette a Lendvai-beszédet forrásunk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

További képekért kattintson a fotóra!

12.19 |

Megválasztották a tisztújító kongresszus bizottságait

Megválasztotta a júliusi, tisztújító kongresszus bizottságait az MSZP választmánya. Simon Gábor, a választmány elnöke az MTI-nek azt mondta: megalakult a kongresszusi előkészítő bizottság, amelynek elnöke ő lett, tagjai pedig: Simon Gábor (Miskolc), Tukacs István, Brecskáné Nagy Mária, Puch László, Katona Béla, Lendvai Ildikó és Szűcs Gábor. A jelölést előkészítő bizottság elnöke Katona Béla, az ügyrendi bizottságé Szűcs Erika, a dokumentumszerkesztő bizottságé Lendvai Ildikó, a szavazatszámlálóé Szűcs Gábor, a szervezéstechnikai bizottságé pedig Puch László lett. Simon Gábor közölte azt is, hogy a megválasztott bizottságok megkezdték munkájukat.

11.59 |

Szendvicset vittek a kívül rekedt újságíróknak

A kongresszus zárt része alatt az épületen kívül várakozó újságíróknak szendvicseket hoztak ki az ebédre készülő párttól.

11.55 |

Bajnai-levelet olvas föl Lendvai

Az [origo] egy neve elhallgatását kérő szocialista forrástól úgy értesült: Bajnai Gordon üdvözlő levelét olvassa föl Lendvai Ildikó a zárt tanácskozáson. Az [origo] egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó, a kongresszuson részt vevő, MSZP-közeli forrása szerint Bajnai a levélben elbúcsúzott, megköszönte az MSZP-nek a támogatást, és kemény kritikával illette a Fidesz elmúlt napokban tanúsított politizálását.

11.25 |

Marhapörkölt is lesz ebédre

Már megterítettek az ebédhez. A menü marhapörkölt vagy sülthús, illetve székelykáposzta lesz.

11.20 |

A sajtót kizárva tárgyalják meg a múltat és jövőt az MSZP-sek

A három ajánló beszéde elhangzása után kézfeltartással döntötte el az MSZP-kongresszus, hogy felveszik Balogh Andrást a szavazólistára. A szavazás az államfőjelölt személyéről az ebédidőben lesz. Elkezdődött a kongresszus múlt értékelésével és a jövő megtervezésével foglalkozó része. A sajtót ismért kizárták, az újságírók még az előtérben sem maradhatnak. Azt még lehetett hallani, hogy Lendvai Ildikó ennek a napirendi pontnak is az előterjesztője, így ő kezdte el a beszédét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Még több fotóért kattintson a képre!

11.00 |

Balogh András szépérzékét is méltatta Lendvai

Lendvai Ildikó szólalt fel elsőként, aki azzal kezdte, hogy hosszú idő után ez az első kongresszus ellenzékben. "Nem könnyű" - jegyezte meg. "Kemény leckét kaptunk, megfizettük az árát a hibáinknak, de olykor még a jó választásainknak is" - tette hozzá. Lendvai szerint a Fidesz egy hét alatt három csapást mért az országra. Az elsőt a forintra, a második Lendvai szerint az volt, hogy "összeveszett fél Európával", lehetetlen helyzetbe hozva a felvidéki magyarokat, a harmadikat pedig szerinte a köztiszviselőkre mérte a Fidesz. Lendvai szerint ellenzékben dupla felelősséggel, bátorsággal és hittel kell politizálniuk, ezért is állítanak saját államfőjelöltet, meg akarják mutatni, szerintük milyen legyen a köztársaság első embere.

 Lendvai négy okot sorolt fel, hogy miért Baloghra esett a választásuk: szerinte ő olyan jelölt, aki munkájával mindig Magyarország és a nagyvilág kapcsolatát szolgálta; történészként tanítja és kutatja a nemzetiségi kérdést, amely manapság nagyon fontos; "diplomataként az együttműködés művésze lett"; és végül "soha nem akart szobrot magának", "nem egy nyársat nyelt ember", hanem jó humorú, kedves, társasági. "Mindenben, így a nőknél is, rácsodálkozik a szépre, és meg is fordul utána" - mondta Baloghról Lendvai. Végezetül annyit mondott, hogy Balogh szerinte bátor ember, mert vállalná a jelölést, és tudja, mire számíthat a kormánypárt jelöltjével szemben. Újabb felszólalások következnek Balogh mellett, az elsőt Kovács László mondja, ő kezdi Balogh méltatását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

10.35 |

Nyilvános a kongresszus államfőjelöltről döntő része

Beengedik a sajtó munkatársait a kongresszusnak arra a részére, amikor a párt államfőjelöltjéről döntenek a küldöttek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

10.30 |

A vita csúcspontját várja Mesterházy

Megérkezett Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője, aki mielőtt bement az épületbe, választolt néhány újságírói kérdésre. Mint mondta: a párt múltjáról és jövőjéről folyó vita csúcspontját várja a mai kongresszuson, ennek érdekében készítette elő saját házi dolgozatát. Az államfőjelölt személyére vonatkozó kérdésre válaszolva dicsérte Balogh Andrást. Szerinte jó döntés, hogy az MSZP értékei alapján választ államfőjelöltet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Galériáért klikkeljen a fotókra!

10.18 |

Megjött Tóbiás és Horváth Csaba

Megérkezett Tóbiás József frakcióigazgató és Horváth Csaba budapesti főpolgármester-jelölt.

10.16 |

Az MSZP választmánya is a bangkoki nagykövetet javasolja államfőjelöltnek

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke rögtönzött sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a választmány egyhangúlag úgy döntött: Balogh András bangkoki nagykövetet javasolja a kongresszusnak államfőjelöltként. Simon elismerte, hogy kevés esély van arra a Fidesz kétharmados többsége miatt, hogy a jelöltjüket a parlament megválassza, de azt mondta: meg akarták mutatni, hogy fontosnak tartották azt az alternatívát, szemléletet, amelyet Balogh képvisel.

 

 

Baloghot Simon olyan tudós embernek nevezte, aki köztiszteletben álló, vállaltan baloldali, és egész pályafutása során "Magyarország és a modern nagyvilág közötti kapcsolatot erősítette". Arra a kérdésre, hogy nem gondolkodtak-e azon, hogy Sólyom László jelenlegi államfő újrajelölését támogassák, Simon annyit mondott: "a mi értékrendünket képviselő személyt kerestünk". Az államfőjelölt személyéről a kongresszus fog dönteni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő