Az MSZP múltjáról és jövőjéről vitatkoztak a párt vasárnapi kongresszusán, és megszavazták a baloldali kötődésű bangkoki nagykövet, Balogh András államfővé jelölését. Gyurcsány Ferenc - akit érkezéskor kis híján feldöntöttek az újságírók - is beszédet mondott, színtelennek és stratégia nélkülinek nevezte a pártját, de vastapsot kapott. Bajnai Gordon levélben üzente, hogy szurkol a baloldal megújulásáért. A kongresszus nagy részéről a sajtót kizárták, a tudósítókat még az előtérből is kiküldték. Tudósítás percről percre az MSZP kongresszusáról.

08.30
Gyülekeznek a szocialisták

Gyülekeznek az MSZP kongresszusi küldöttei az egyik XI. kerületi konferenciaközpontban. Hiába van vasárnap, a környéken már gyakorlatilag nincs parkolóhely a vidékről érkező párttagok autói miatt - jelentette tudósítónk. A sajtót a kongresszusra egyelőre nem engedik be, az ülés elején, az ügyrend elfogadásakor szavaznak majd arról, hogy nyilvános legyen-e a tanácskozásnak legalább egy része.

08.50
Egyelőre alig mutatkoznak ismert arcok

Az ismertebb politikusok nem tűntek fel eddig a főbejáratnál. Egyedül Kolber István Somogy megyei elnök, Suchman Tamás korábbi országgyűlési képviselő és Veres János egykori pénzügyminiszter jelent meg, de ő sem állt meg, csak besietett a konferenciaközpontba.

09.00
Kezdődik a választmányi ülés

Elkezdődik a választmányi ülés, amely várhatóan tíz óráig tart. Megérkezett Juhász Ferenc, az elnökség tagja, illetve Szekeres Imre elnökhelyettes.

09.04
Lendvai szájzárat emlegetett

Megérkezett Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, aki befelé menet újságírói kérdésre röviden ismét reagált Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombati sajtótájékoztójára, ahol Varga bejelentette: rendkívüli ülést kezd a kormány egy olyan akcióterv kidolgozására, amelynek a célja, hogy tartani tudják az eredetileg megszabott költségvetési hiánycélt. (Erről bővebben itt olvashat.) Lendvai azt mondta: szerinte ezzel kiderült, hogy a Fidesz felelőtlenül állította, hogy államcsőd van.

 

 

"Hála Istennek, úgy tűnik, tartani is akarják a hiánycélt" - tette hozzá. Szerinte ez azt jelenti, hogy a Fidesz visszavonta az idei évre vonatkozó választási ígéreteit. Jobban tette volna Varga Mihály "ha a társaira tett volna szájzárat" - utalt Lendvai Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Szijjártó Péter szóvivő forintgyengítő megjegyzéseire. Lendvai nyilatkozata után rögtön kért egy kávét, és azzal a kezében sietett be a választmányi ülésre.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Galériáért kattintson a fotókra!

09.08
Együtt érkezett Lamperth és Vadai

Együtt érkezett meg Lamperth Mónika elnökhelyettes és Vadai Ágnes elnökségi tag.

09.18
Befutott Hiller

Megérkezett Hiller István egykori oktatási miniszter.

09.25
Némán sietett be Kovács László is

Megérkezett Kovács László, akinek az [origo] tudósítója hiába próbált kérdést feltenni, egy ezzel a feladattal megbízott ember ugyanis azonnal átkarolta a politikust, és gyorsan bekísérte az épületbe.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Még több fotóért klikkeljen a képre!

09.26
Megjött Burány Sándor is

Megérkezett Burány Sándor budapesti elnök.

09.40
Kisbusszal is jönnek vidékről

Újra sokan érkeznek az MSZP rendezvényére, most már a 10 órakor kezdődő kongresszusra jönnek a vidéki küldöttek. Többen nagyobb csoportokoban, kisbusszal érkeznek. A kívül rekedt újságírók mellék felszereltek egy mikrofontartó állványt, várhatóan tíz órakor itt tart sajtótájékoztatót Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke. Befutott Ujhelyi István alelnök.

09.55
Nem vadászna a Fideszre Kiss Péter

Megérkezett Kiss Péter alelnök, aki elismételte, hogy a mai kongresszuson az elmúlt időszak értékeléséről és az ellenzéki szerepre való felkészülésről lesz szó. Mint mondta, szerinte a Fidesz új rendszert felépítő politizálásával kapcsolatban határozott ellenzéknek kell lennie az MSZP-nek, míg az emberek hétköznapi életét érintő kérdésekben mindig mérlegelés alapján kell eldöntenie, hogyan állnak az adott ügyhöz. Példaként erre a parkolási rendelkezések megszavazását hozta. Hozzátette: nem gondolja, hogy a Fideszre vadászva kell a parlamentben politizálniuk. Arra az újságírói kérdésre, hogy a párt most megpróbál-e leszámolni a gyurcsányi örökséggel, azt mondta, hogy ez szerinte bonyolultabb kérdés, de erre nem tért ki részletesen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

10.00
Rárontottak az újságírók az érkező Gyurcsányra.

Megérkezett Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök. A várakozó újságírók majdnem fellökték, Gyurcsány végül egy reklámtábla és a kapu közötti résen jutott be az előcsarnokba. Futtában, újságírói kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy nem lesz a kongresszuson pártszakadás.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Összes képünket megnézheti a fotóra kattintva.

10.16
Az MSZP választmánya is a bangkoki nagykövetet javasolja államfőjelöltnek

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke rögtönzött sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a választmány egyhangúlag úgy döntött: Balogh András bangkoki nagykövetet javasolja a kongresszusnak államfőjelöltként. Simon elismerte, hogy kevés esély van arra a Fidesz kétharmados többsége miatt, hogy a jelöltjüket a parlament megválassza, de azt mondta: meg akarták mutatni, hogy fontosnak tartották azt az alternatívát, szemléletet, amelyet Balogh képvisel.

 

 

Baloghot Simon olyan tudós embernek nevezte, aki köztiszteletben álló, vállaltan baloldali, és egész pályafutása során "Magyarország és a modern nagyvilág közötti kapcsolatot erősítette". Arra a kérdésre, hogy nem gondolkodtak-e azon, hogy Sólyom László jelenlegi államfő újrajelölését támogassák, Simon annyit mondott: "a mi értékrendünket képviselő személyt kerestünk". Az államfőjelölt személyéről a kongresszus fog dönteni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

10.18
Megjött Tóbiás és Horváth Csaba

Megérkezett Tóbiás József frakcióigazgató és Horváth Csaba budapesti főpolgármester-jelölt.

10.30
A vita csúcspontját várja Mesterházy

Megérkezett Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője, aki mielőtt bement az épületbe, választolt néhány újságírói kérdésre. Mint mondta: a párt múltjáról és jövőjéről folyó vita csúcspontját várja a mai kongresszuson, ennek érdekében készítette elő saját házi dolgozatát. Az államfőjelölt személyére vonatkozó kérdésre válaszolva dicsérte Balogh Andrást. Szerinte jó döntés, hogy az MSZP értékei alapján választ államfőjelöltet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Galériáért klikkeljen a fotókra!

10.35
Nyilvános a kongresszus államfőjelöltről döntő része

Beengedik a sajtó munkatársait a kongresszusnak arra a részére, amikor a párt államfőjelöltjéről döntenek a küldöttek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

11.00
Balogh András szépérzékét is méltatta Lendvai

Lendvai Ildikó szólalt fel elsőként, aki azzal kezdte, hogy hosszú idő után ez az első kongresszus ellenzékben. "Nem könnyű" - jegyezte meg. "Kemény leckét kaptunk, megfizettük az árát a hibáinknak, de olykor még a jó választásainknak is" - tette hozzá. Lendvai szerint a Fidesz egy hét alatt három csapást mért az országra. Az elsőt a forintra, a második Lendvai szerint az volt, hogy "összeveszett fél Európával", lehetetlen helyzetbe hozva a felvidéki magyarokat, a harmadikat pedig szerinte a köztiszviselőkre mérte a Fidesz. Lendvai szerint ellenzékben dupla felelősséggel, bátorsággal és hittel kell politizálniuk, ezért is állítanak saját államfőjelöltet, meg akarják mutatni, szerintük milyen legyen a köztársaság első embere.

 Lendvai négy okot sorolt fel, hogy miért Baloghra esett a választásuk: szerinte ő olyan jelölt, aki munkájával mindig Magyarország és a nagyvilág kapcsolatát szolgálta; történészként tanítja és kutatja a nemzetiségi kérdést, amely manapság nagyon fontos; "diplomataként az együttműködés művésze lett"; és végül "soha nem akart szobrot magának", "nem egy nyársat nyelt ember", hanem jó humorú, kedves, társasági. "Mindenben, így a nőknél is, rácsodálkozik a szépre, és meg is fordul utána" - mondta Baloghról Lendvai. Végezetül annyit mondott, hogy Balogh szerinte bátor ember, mert vállalná a jelölést, és tudja, mire számíthat a kormánypárt jelöltjével szemben. Újabb felszólalások következnek Balogh mellett, az elsőt Kovács László mondja, ő kezdi Balogh méltatását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

11.20
A sajtót kizárva tárgyalják meg a múltat és jövőt az MSZP-sek

A három ajánló beszéde elhangzása után kézfeltartással döntötte el az MSZP-kongresszus, hogy felveszik Balogh Andrást a szavazólistára. A szavazás az államfőjelölt személyéről az ebédidőben lesz. Elkezdődött a kongresszus múlt értékelésével és a jövő megtervezésével foglalkozó része. A sajtót ismért kizárták, az újságírók még az előtérben sem maradhatnak. Azt még lehetett hallani, hogy Lendvai Ildikó ennek a napirendi pontnak is az előterjesztője, így ő kezdte el a beszédét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Még több fotóért kattintson a képre!

11.25
Marhapörkölt is lesz ebédre

Már megterítettek az ebédhez. A menü marhapörkölt vagy sülthús, illetve székelykáposzta lesz.

11.55
Bajnai-levelet olvas föl Lendvai

Az [origo] egy neve elhallgatását kérő szocialista forrástól úgy értesült: Bajnai Gordon üdvözlő levelét olvassa föl Lendvai Ildikó a zárt tanácskozáson. Az [origo] egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó, a kongresszuson részt vevő, MSZP-közeli forrása szerint Bajnai a levélben elbúcsúzott, megköszönte az MSZP-nek a támogatást, és kemény kritikával illette a Fidesz elmúlt napokban tanúsított politizálását.

11.59
Szendvicset vittek a kívül rekedt újságíróknak

A kongresszus zárt része alatt az épületen kívül várakozó újságíróknak szendvicseket hoztak ki az ebédre készülő párttól.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés