Ismét egy nap alatt alkotott meg egy törvényt a parlament. Miután az ellenzék egy része is támogatta a házszabálytól eltérést, a magánnyugdíj-pénztárakról szóló, pénteken benyújtott javaslatot hétfőn el is fogadták a képviselők. A hétfői ülésen, amelyről az MSZP kivonult, elfogadták a pénztári befizetések eltérítéséről szóló törvényt, és a lakáshitelesek megsegítéséről szóló javaslatot is.

15.50
Az ország légifotózása érdekli az LMP-t

Miért kér az állam 4,8 milliárd forintért légifotókat a saját területéről? - kérdezte az LMP-s Karácsony Gergely, aki kifogásolta, hogy a pályázaton győztes cég tulajdonosai a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, illetve a pályázatot kiíró intézet igazgatója. Ángyán József államtitkár azt mondta: a rendszerváltás óta nem történt tisztességes vagyonleltár Magyarországon, és ez tette lehetővé, hogy széthordják az állami vagyont. szerinte a korábbi légifotók az EU-s agrártámogatásokhoz kellettek, azok más felbontásban, más logika szerint készültek. Az államtitkár nem válaszolt a győztes cég tulajdonosi körét firtató kérdésre, szerinte még nem hirdettek győztest.

16.12
Támogatást ígér a vakok eszközeire a kormány

A vakok életvitelét segítő eszközök, például a beszélő mérleget és hasonló berendezések támogatását ígérte egy kérdésre adott válaszában Halász János államtitkár. Szerinte a kormány már dolgozik azon a jogszabályon, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a gyógyászati segédeszközre, például a fehér botra járjon támogatás.

16.17
A magánpénztárak költségeit regulázná egy fideszes képviselő

Milyen eszközökkel kényszeríti a kormány a magánnyugdíj-pénztárak működési költségeinek csökkentésére? - kérdezte Ágh Péter fideszes képviselő, aki szerint kimagaslóan nagy összeg megy el erre a célra a befizetésekből. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint az államnak komoly lépéseket kell tennie, szigorúbban kell szabályozni a költségeiket. Konkrét intézkedést ugyanakkor Cséfalvay nem említett.

16.23
A svéd modellről érdeklődött egy MSZP-s képviselő

Tényleg be kívánják vezetni a svéd nyugdíjmodellt? - kérdezte Sós Tamás MSZP-s képviselő, aki emlékeztetett arra, hogy ezt a választási kampányban a Fidesz még tagadta. A képviselő arról is érdeklődött, hogy mire kívánja a kormány fordítani a magánnyugdíj-pénztárakból elvont összeget. Halász János államtitkár a kérdésre nem válaszolt, csak a szocialista kormányok szerinte nyugdíjasokra káros intézkedéseket sorolta, amelyek szerinte az MSZP csak a a magánnyugdíjpénztárak menedzsmentjének voltak kedvezők. "Az állami nyugdíjrendszer az egyetlen, amely biztonságot garantál" - mondta Halász.

16.28
Rendőr- és bv-tisztek le nem váltását kérte számon Zagyva Gyula

Miért vannak még mindig vezető beosztásban a Nemzeti nyomozó Irodánál és a büntetés-végrehajtásnál azok az emberek, akik törvénytelen módon kiszolgálták az előző rendszert? - kérdezte Zagyva Gyula jobbikos képviselő, aki ezeknek az embereknek a leváltását kérte számon a kormányon. Kontrát Károly államtitkár válaszában azt mondta: a szocialisták gyakorlata volt, hogy leváltották a nekik nem tetsző embereket, ők nem kívánják ezt tenni. A szakmai alkalmasság a döntő - jelntette ki az államtitkár, aki szerint folyamatban vannak a vizsgálatok, és ha úgy találják, lesznek személyi változások.

16.35
Kiürült a terem a kérdések végére

Mire a kérdések végére ért az országgyűlés, alig maradt valaki az ülésteremben. Az elnöklő Ujhelyi István 15 perc szünetet rendelt el, ez után határozathozatalokkal folytatódik a parlamenti munka.

16.45
Ismét szól a parlamenti csengő

Újra megszólalt a csengő a parlamenti folyosón, ami azt jelzi, hogy hamarosan folytatódik az ülés. A képviselők elkezdtek visszaszállingózni a terembe.

16.59
Folytatódik az ülés

Folytatódik a parlament ülése, határozathozatalok következnek.

17.01
Sürgősen tárgyalják a rendőrök teszteléséről szóló törvényt

A kétharmados kormánytöbbség hozzájárult ahhoz, hogy sürgős tárgyalásba vegyék a rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot. Ez lehetővé tenné, hogy a rendőrség belső elhárítása színlelt bűncselekményekkel tesztelje a rendőrök és más rendvédelmi dolgozók megbízhatóságát (a javaslatról itt olvashat részletesen).

17.06
Kezdődik a nyugdíjpénztár-törvény vitája

1997-ben a szocialista kormány elvette az emberektől a saját pénzük feletti rendelkezés szabadságát, és arra kényszerítette őket, hogy fizetésük egy részét magánnyugdíj-pénztárakba utalják - mondta Selmeczi Gabriella fideszes képviselő, "a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslat" beterjesztője. A törvény értelmében a pályakezdőknek nem lenne kötelező belépni a magánpénztárakba, akik már tagok, visszaléphetnének az állami rendszerbe, illetve visszatérhetnek azok is, akik már nyugdíjba vonultak.

Selmeczi szerint a törvényre azért van szükség, hogy megvédjék azokat az összegeket, amelyeket kötelező volt befizetni. A képviselő szerint a szocialisták azért ellenzik ezt, mert nem az emberek érdekeit nézik, hanem a magas működési költséget levonó pénztárak menedzsmentjeinek érdekeit. Selmeczi szerint a pénztárak évente 40 milliárd forintot vonnak le a befizetésekből, függetlenül attól, hogy mekkora hozamot termelnek. Az állami nyugdíjbiztosító ezzel szemben csak a befizetések 0,9 százalékát költi működésre.

 

 

17.18
Nem szólt hozzá a kormány a pénztártörvényhez

Bár lett volna lehetősége, a kormány nevében senki nem kívánt felszólalni a magánnyugdíj-pénztárakról szóló törvény vitájában. 

17.22
Az MSZP sem tartja jónak a jelenlegi rendszert

Senki nem mondta, hogy a jelenlegi rendszer hibátlan, 12 év távlatában érdemes áttekinteni - mondta a bizottsági kisebbségi véleményt ismertető Kovács Tibor szocialista képviselő, aki szerint Selmeczi nem arról beszél, ami a törvényjavaslatban le van írva. A képviselő szavai szerint Matolcsy szavaiból kiderül, hogy a kormánynak nem csak a 14 havi tagdíjra, hanem a pénztárakban lévő 3200 milliárdos vagyonra fáj a foga.

17.30
A pénztárak milliárdjaira hajt a kormánytöbbség

Több mint 90 milliárdot hozott az állami nyugdíjkasszának, amikor az előző kormány egy generációnak lehetővé tette a visszalépést - mondta Czunyiné Bertalan Judit, az ifjúsági bizottság előadója. Szerinte hatalmas összegek hiányoznak az állami kasszából, és ez a jövőben csak nőni fog. A hiányt pedig a költségvetésnek kell kipótolni, ezért is lehetővé kell tenni a visszalépést.

17.35
"Terítsük le a nagy bikát!"

A 14 havi tagdíj, 420 milliárd forint eltérítésével megsebeztük a nagy bikát, ezzel a törvénnyel pedig kivéreztetjük - mondta a pobbikos Sneider Tamás, aki szerint most már le kellene teríteni, hogy ne okozzon több kárt, vagyis végleg meg kellene szüntetni a magánnyugdíj-pénztárakat.

17.40
"Sunyiban végrehajtott nyugdíjreform"

A kormány "sunyiban végrehajtott nyugdíjreformot" valósít meg azzal, hogy részenként, rendkívüli javaslatokként hozza a parlament elé a nyugdíjszabályokat - mondta az LMP-s Vágó Gábor, aki szerint ezzel csak az lehet a szándék, hogy megspórolják a vitát a nyugdíjrendszerről.

17.48
"A Fidesz által beszélt újbeszél"

A Fidesz által beszélt újbeszélben az a biztonság, hogy lenyúlják hárommillió ember pénzét - bírálta a kormánytöbbség javaslatait Burány Sándor szocialista képviselő, aki szerint a kormánynak csak a pénztárakban lévő több ezer milliárd forintra fáj a foga. Erre a pénzre Burány szerint azért van szükség, hogy legyen pénz az igazságtalan, egykulcsos adórendszerre, amely csak a gazdagokat segíti.

17.54
"Vágjuk le a kutya farkát egyben"

A kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert a Világbank találta ki, és az IMF szorította rá az 1990-es években kelet-európai és latin-amerikai országokra - mondta a jobbikos Rozgonyi Ernő, aki szerint a rendszer nem más, mint egy pénzszivattyú, amellyel az emberek és az állam pénzét kivonhatják. Ma 9-10 százalékkal lenne alacsonyabb az államadósság, ha ez a rendszer nincs - jelentette ki Rozgonyi, aki szerint csak a pénztárak menedzsmentje jár jól. "Miért lépegetünk apránként, miért kell nekünk a kutya farkát darabonként levágni, miért nem vágjuk le egyben?" - kérdezte a képviselő, aki szerint légbőlkapottak azok az érvek, amelyek szerint komoly problémákat okozna a pénztárak államosítása.

18.04
Gúr: A svéd modell felé mutatnak az intézkedések

Az első Orbán-kormány idején a Fidesz nem akarta megszüntetni a magánnyugdíjpénztárakat, és a választási kampányban sem szerepelt ilyen - idézte fel a szocialista Gúr Nándor, aki szerint csak a 3200 milliárdról szól a történet. A képviselő szerint a Fidesz a döntés szabadságáról beszél, de lényegében nem hagy más választást, mint azt, hogy mindenkinek vissza kell lépni az állami rendszerbe. Azt akarják megvalósítani, amit korábban tagadtak, a svéd nyugdíjmodellt, amelyben nem lehet örökölni a befizetéseket, és amelyben a költségvetés nem tesz pénzt a nyugdíjaba.

18.09
"Ez tolvajtempó"

A törvényt az a Selmeczi Gabriella jegyzi, aki 1998-ban méf beengedte volna a magántőkét a nyugdíjrendszerbe - mondta a szocialista Harangozó Tamás, aki szerint a törvényjavaslat nyitva hagyja azt a kérdést, hogy mi lesz azokkal, akik nem kívánnak kilépni a magánnyugdíj-rendszerből. A képviselő szerint alkotmányellenes, hogy a törvény a kormányt hatalmazná fel, hogy rendeletben szabályozza az egyéni számlakövetelések kezelését, mert egy ilyen kérdést szerinte csak törvényben, és csak hosszabb átmeneti idővel lehet szabályozni. "Ez tolvajtempó" - mondta Harangozó, aki szerint az MSZP mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a korményzati "einstandot". 

18.15
Svéd vagy német rendszert szeretne az LMP

Ez a törvény egyszerű szemfényvesztés - mondta Scheiring Gábor, az LMP képviselője, aki szerint nem igaz, hogy visszaadnák a választás szabadságát, hiszen egy betű sincs a javaslatban arról, hogy mi lesz a befizetésekkel. Ennek a javaslatnak szerinte az egyetlen célja, hogy elterelje a figyelmet a másik javaslatról, amely 14 havi tagdíjat vesz el. A képviselő szerint sokatmondó, hogy Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azt mondta: lehet, hogy nem is kell majd visszafizetni a magánkasszákba a 14 havi tagdíjat, mert nem lesz hova.

Ha rendszervita lenne, akkor még támogatni is tudnánk, hogy beszéljünk a magánnyugdíj-pénztárak átalakításáról - mondta Schering, de szerinte erről nincs szó, csak rövidtávú célok vezetik a kormányt. Az LMP szerint a svéd típusú egyéni számlás, vagy a német mintájú pontrendszer kisebb módosításokkal Magyarországon is bevezethető lenne, az kivonná a politikai ciklusok hatása alól a nyugdíjakat, hiszen automatikusan kezelné a nyugdíjak számítását. A javaslatból azonban kiderül, hogy a kormány még sehol nem tart az egyéni számlés rendszer kialakításában - mondta Scheiring.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)