Halálért öt, fenyőültetvényért nyolcmillió - elindultak az iszapperek

Események

vörösiszap, iszapkatasztrófa, MAL Zrt. kártérítési per, első tárgyalási nap, Fővárosi Bíróság
Vágólapra másolva!
Kedden reggel a Fővárosi Bíróságon elkezdődtek azok a kártérítési perek, amelyeket a vörösiszap-katasztrófa károsultjai indítottak az átszakadt iszaptározót üzemeltető Mal Zrt.-vel szemben. A károsultak elpusztult vagyontárgyaikon kívül szenvedéseikért is többmillió forintos kártérítést kérnek. A Mal Zrt. ügyvédje szerint kivédhetetlen természeti katasztrófa történt, amiért a cég nem felelős, és a perek egyébként is okafogyottak, mert a károsultak eladták a követelésüket a magyar államnak. A perek márciusban folytatódnak. Percről percre tudósítás a tárgyalásokról. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül64 bejegyzés
09:30
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Feketébe öltöztek a károsultak

Az első tárgyaláson F. János és felesége kártérítési perét tárgyalja a bíróság. A két ötven év körüli károsult fekete, egyszerű ruhába öltözve érkezett meg a tárgyalásra, és hozzájárultak, hogy az újságírók képeket készítsenek róluk. A két károsultat Magyar György ügyvéd képviseli.

09:35
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint 46 milliót kérnek

A tárgyalás elején a kársultak ügyvédje ismertette a kárigényüket. F. Jánosnak és feleségének az iszapömlésben elpusztult a háza, és érvelésük szerint használhatatlanná váltak a Kolontár közelében fekvő mezőgazdasági területeik is. Ketten összesen több mint 46 millió forint kártérítésre és ennek kamataira tartanak igényt, valamint perköltségük megtérítését kérik.

09:40
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Napi 2500 forint

A károsultak az iszapkatasztrófa óta ismerősöknél laknak. Napi 2500 forint elhelyezési költséget is kérnek a Mal Zrt.-től.

09:45
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Ötmillió a gyászért

Az egyik károsultnak az iszapömlésben meghalt az édesanyja. A kereset szerint nagy megrázkódtatás érte, ezért 5 millió forint kártérítést kér.

09:47
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az esőt nem tudják okként elfogadni

A felperesek szerint egyértelműen megállapítható, hogy a Mal Zrt-nek objektív felelőssége van az iszapkatasztrófa miatt. Az ügyvéd szerint azt az okot nem tudják elfogadni, hogy esett az eső.

09:52
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A Mal Zrt. a szakértői véleményre vár

A Mal Zrt. ügyvédje szerint amíg nem készülnek el a végleges szakértői vélemények, nem lehet megállapítani, hogy kinek a hibájából történt az iszapömlés. Az ügyvéd szerint a vélemények véglegesítéséhez szükséges mélyfúrásokat eddig az időjárás miatt nem tudták elvégezni.

09:53
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Földrengés is volt Kolontárnál a Mal Zrt. szerint

A  Mal Zrt. ügyvédje szerint a katasztrófát megelőző időben földrengésszerű talajmozgások voltak az iszaptározó környezetében, ezért arra kérte a bíróságot, hogy ezzel kapcsolatban kérje meg a Magyar Tudományos Akadémia véleményét.

09:55
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Eddig közel egymilliót kaptak a károsultak

Magyar György ügyvéd szerint a károsultak eddig közösen összesen 950 ezer forintot kaptak. Ebben benne van az a százezer forint is, amit a Mal Zrt-től kaptak kártérítésként.

10:05
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Meghallgatja a bíróság a károsultakat

Magyar György indítványozta, hogy a bíróság hallgassa meg személyesen a károsultakat. A házaspár férfi tagja a betegsége miatt nem nagyon tud beszélni, a felesége pedig nagyon izgul - az ügyvéd kérte a bírót, hogy ezt vegye figyelembe a meghallgatásnál.

10:10
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Könnyeivel küszködve meséli a történteket az egyik károsult

A felperes felesége könnyeivel küzdve meséli, hogyan történt az iszapömlés. Ő nem volt otthon, a férje értesítette, és kérte, hogy ne menjen haza, akkora a baj. Ő azonban mindenképpen haza akart menni. Az iszap mindenüket elvitte. "Minden, amiért dolgoztunk, eltűnt. A kerítést a szomszédban találtuk meg" - meséli.

10:11
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Most albérletben laknak

A család a katasztrófa után rokonoknál húzta meg magát, most már albérletben laknak Kolontáron. Az albérletet a Máltai szeretetszolgálat fél évig fizeti helyettük.

10:12
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Mindenféle virágom volt"

Egyszintes, tetőtérbeépítéses ház volt, négy szobával, nappalival - mesél a házról a nő a bíró kérésére. "Mindenféle virágom volt a hóvirágtól kezdve, gyűjtöttem őket, mert tetszenek a növények" - mondja a nő, aki azt mondja, két birkájuk, fajtiszta pulikutyájuk és két cicájuk is elpusztult.

10:21
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Fenyők nyolcmillióért

A családnak mezőgazdasági területeik is voltak a házon kívül. Az egyik földjükön karácsonyfákat neveltek, a nő elmondása szerint nyolcmillió forintra értékelték az elpusztult fákat. A többszáz fa között volt luc, ezüst, normand és egy citromos illatú fa is - mondja. A fák 5-6 évesek voltak, szerinte 2-3 év múlva lehetett volna eladni őket, "de lehet, hogy előbb is, mert van, aki kisebbet keres". A nő felsorolta azt is, milyen mezőgazdasági gépeik mentek tönkre.

10:26
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem tudjuk, mi történt a mamával"

A bíró most a férje édesanyjának halálálról kérdezi a nőt. Azt mondja, nem tudták, mi történt az idős asszonnyal, valószínűleg a ház udvarán lehetett. Holttestét két nappal a tragédia után találták meg a háztól hatszáz méterre a keresők. "Nagyon jó volt közöttünk a viszony" - mondta a nő könnyezve. A bíró arról kérdezte, hogy viselte férje az édesanyja halálát. "Hetekig csak sírt férfiember létére, főleg, hogy ilyen körülmények között halt meg" - mondta az asszony. Az elhunyt nő 82 éves volt.

10:30
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Egy pár cipőjük maradt

A nő a bíró kérésére elmondta, hogy összesen egy pár cipőjük maradt, az, ami a lábukon volt, a ház alsó szintjén voltak a kabátaik és a ruháik nagy része, ezek is odavesztek. A kocsijukat is elviette az iszap.

10:32
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Honvágyunk van"

Magyar György arra kérte a nőt, hogy beszéljen arról, milyen érzéseik vannak most, hogy érzik magukat. "Honvágyunk van, rettenetesen, ez talán már nem is múlik el soha. Haza akarunk menni, hiába tudjuk, hogy nem lehet. A házunkat negyed óra alatt rombolták le" - mondta a nő, aki azt mondja, a katasztrófa óta nem érik magukat biztonságban. A nő szerint a tragédia óta kevesebbet látják az unokáikat, mert azok nem mernek elmenni Kolontárra.

10:35
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Semmiféle biztosításunk nem volt"

A Mal Zrt. ügyvédjének kérdésére a nő elmondta, hogy a házra nem volt semmiféle biztosításuk, de szerinte ez nem számít semmit, mert "a biztosító senkinek nem fizetett semmit". Az autóra volt kötelező biztosításuk, de ezen kívül sem élet-, sem egyéb biztosításuk nem volt.

10:39
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Miért halt meg a mama?"

A Mal Zrt. ügyvédje azt kérdezte a nőtől, tudják-e, hogy milyen sérülések miatt halt meg a férfi idős édesanyja. A nő szerint az orvosok infarktust állapítottak meg. "Szerintem meglátta ezt a szörnyűséget, és ezért kapott infarktust".

10:40
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A Mal vitatja, hogy a nő az iszap miatt halt meg

A bíró kérdésére a Mal Zrt. ügyvédje azt mondta, amíg nem lát orvosi bizonyítékokat, vitatja, hogy az idős asszony az iszap miatt halt meg. "Nem ment volna máskülönben hatszáz méterre a háztól" - mondta erre a károsult asszony.

10:43
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Én ismertem a vörösiszapot"

A károsult férfi nagyon nehezen beszél, alig érteni, mit mond, de a bíró azért kérte, hogy fáradjon a pulpitusa elé, és mesélje el, mi történt. "Én ismertem a vörösiszapot" - mondta a férfi, aki állítása szerint a földjén állt, amikor látta magával szemben, hogy jön az iszap. "Tudtam azt, hogy lúgos, mar, sok embert figyelmeztettünk, hogy cipőben nem menjenek bele az iszapba, mert mar" - mondja a férfi.

10:47
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Mint disznóvágáson a sűrű vér"

"Olyan volt, mint disznóvágáson, mint a sűrű vér, úgy jött ez a sűrű csúnyaság az ember felé" - mondta a bírónak a férfi. Azt mondja, ő csak tápszert és pépes ételt tud enni, ezért rendőrökkel visszament a házához élelmiszerért, de semmit nem talált, az iszap mindent elpuszított. "Megvan minden felvételen, hogy milyen volt. Még az is, ahogy bontják a házat."

10:50
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Traktorról látta utoljára édesanyját a férfi

A férfi azt mondja, utoljára akkor látta az édesanyját, amikor nem sokkal az iszapömlés előtt ment hazafele traktorral, az édesanyja pedig épp jött ki a házából az udvarra. "Egymásra néztünk, intettünk, biccentettünk egymásnak" - mesélte a férfi, aki könnyeivel küzdve válaszolt a töbi kérdésre. Felesége az ügyvéd mellett sírdogál.

10:55
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Egy normális bútort tudtak összerakni

A férfi a Mal Zrt. ügyvédjének kérdésére elmondta, hogy a ház emeletéről ki tudták menteni az ingóságokat, de "a java lent volt". A Mal Zrt. ügyvédje kérte, hogy ennek megfelelően pontosítsák a kárigényt. A férfi azt mondta, fentről kevés mindent tudtak kimenteni, "egy normális bútort tudtunk összerakni" - mondta. A férfi szerint amit kihoztak, aközül is sok minden szennyeződött. A földmunka-eszközöket nehézgépekkel vontatták ki az iszapból, azok is sérültek, károsodtak az iszaptól.

10:59
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudták élvezni a karácsonyt

"Hiába kaptunk díszeket, fát, szaloncukrot, nem tudtuk élvezni a karácsonyt. Idegen helyen voltunk, a gyerekek se tudtak eljönni" - mondta Magyar György kérdésére a károsult asszony.

11:00
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Márciusban folytatják

A következő tárgyaláson a bíróság meg fogja hallgatni a házaspárt egyik gyermekét is. A következő tárgyalást március 22-én tartják, addig várnak a szakértői véleményekre, és a Mal Zrt. ügyvédje bizonyítási eljárásokat is indítványozott.

11:11
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A Mal szerint a vörösiszap nem veszélyes

A tárgyalás véget ért, a szünetben a Mal Zrt. ügyvédje a folyosón a sajtónak nyilatkozik. Azt mondja, a katasztrófa olyan vis major természeti katasztrófa volt, amelyről a cég nem tehet. Szerinte a károsultak eladták a követeléseiket a magyar államnak, ezért megkérdőjelezhető, hogy ezek a kártérítési perek mennyiben jogosak. Egy újságíró kérdésére elismételte, hogy szerinte a vörösiszap nem veszélyes anyag, nem volt az a katasztrófa idején sem.

11:19
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A második károsult nem jött el a tárgyalásra

Kezdődik a második per, de a károsult, O. Ferenc felperes nem jelent meg. Ügyvédje, Magyar György azt mondta a bírónak, ő felhívta, a károsult felesége azt mondta, hogy nem indult el Budapestre, de nem tudja, hogy miért nem.

11:21
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Kilenc gyereke van a károsultnak

A károsult keresetlevelét Magyar György ügyvéd olvassa fel. A férfi feleségével és kilenc gyermekével, valamit még egy eltartott nővel lakott az elpusztult házban. Az összes kár több mint 20 millió forint. A férfi testének 36 %-a megégett az iszap miatt, kórházban volt. Sérülése miatt több mint 2 millió forint kártérítsét kér. A férfi használtcikk-kereskedő volt, kiesett jövedelme miatt is több mint kétmillió forint kártérítést kér - olvassa Magyar György. A károsult napi tízezer forint eltartási díjat is kér.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

11:24
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs jelentősége, hogy volt-e földrengés

A károsult keresetlevele szerint a Mal Zrt. felelőssége szempontjából nincs jelentősége annak, hogy mennyire esett az eső, volt-e földrengés, vagy hogy a cég betartotta-e az üzemeltetési előírásokat.

11:27
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Elháríthatatlan természeti katasztrófára hivatkozik a Mal Zrt.

A Mal Zrt. ügyvédje elmondta, hogy az ő ellenkeresetük megegyezik azzal, ami az előző ügyben is volt. Elismétli, hogy figyelembe kell venni, hogy elháríthatatlan természeti katasztrófa miatt következett be az iszapömlés, ezért a Mal Zrt.-nek nincs objektív felelőssége. Az ügyvéd szerint a cég minden szabályt betartott.

11:29
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A sok esőt és a földmozást bizonyítaná a Mal

Az ügyvéd újra kérte a bírót, hogy a sok esőről és a katasztrófát megelőző földmozgásokról kérje ki a Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét, illetve várják meg a már készülő szakvéleményeket.

11:30
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Írásban nyilatkoznak az elpusztult ingóságokról

Mivel a károsult nem jött el, és korábban nem adott be listát arról, hogy milyen ingóságai pusztultak el, Magyar György megígérte, hogy erről írásban fognak nyilatkozni.

11:32
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem az utcáról jött ez a veszély"

Magyar György ügyvéd szerint nem lehet elfogadni a Mal Zrt. érvelését, amivel hárítják magukról a felelősséget. "Nem az utcáról jött ez a veszély" - mondta a bírónak.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

11:35
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudják, mi lett a házzal

A Mal Zrt. kérdérése Magyar György ügyvéd elmondta, hogy nem tudja, lebontották-e a család házát, volt-e biztosításuk, és milyen megállapodást kötöttek az állammal. Azt azonban megerősítette, hogy a férfi feleségével, volt feleségével és kilenc gyermekével él egy fedél alatt most ideiglenes helyen.

11:37
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Márciusra várja a felperest is a bíró

A bíró a tárgyalást elhalasztotta, a következő napot március 22-re tűzte ki. Addigra várja a károsultat is, hogy meg tudja hallgatni - mondta Magyar Györgynek.

11:45
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Fél 12-kor folytatják

A harmadik kártérítési per fél 12-kor kezdődik, élő tudósításunkat akkor folytatjuk.

12:17
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Összefoglaló

Kedden reggel fél kilenckor a Fővárosi Bíróságon elkezdődtek azok a kártérítési perek, amelyeket az október eleji iszapömlés károsultjai indítottak a Mal Zrt-vel szemben. Az első napon négy felperes ügyét tárgyalja a bíróság, őket Magyar György ügyvéd képviseli. Az vörösiszap-tározót működtető Mal Zrt.-t csak az ügyvédek képviselik a bíróságon.

A felperesek házuk, elpusztult ingóságaik megtérítését kérik a cégtől. Az első két károsult ezen kívül az elszenvedett sérülések és a lelki teher miatt többmillió forint nem vagyoni kártérítést is kért a bíróságtól. Az első házaspár összesen több mint 46 millió forintot szeretne kapni, a második károsult pedig több mint 20 milliót.

A Mal Zrt. ügyvédje azzal védekezik, hogy az iszapömlés egy előre nem látható, megakadályozhatatlan természeti katasztrófa miatt történt meg, ezért a cég nem felelős érte. Az ügyvéd szerint a gátszakadás előtt szokatlanul sok eső esett, és olyan földmozgások is voltak, amelyek meggyengítették a tározó gátját. Az ügyvéd ezek a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakvéleményével szeretné alátámasztani, ezért kérte a bíróságot, hogy kérje ki ezeket az intézetekről.

A katasztrófa okait jelenleg is vizsgálják szakértők, de az ügyvéd szerint az esős időjárás miatt egyelőre nem tudtak elvégezni minden vizsgálatot, ezért még nincs kész a szakvélemény. Szerinte enélkül a bíróság nem hozhat megalapozott döntést az ügyben. Az ügyvéd azt is hangoztatta az első két tárgyalás alatt, hogy a vörösiszap nem veszélyes anyag, a cég pedig betartott minden előírást. Az első tárgyaláson az ügyvéd megkérdőjelezte, hogy a tragédia egyik halálos áldozata, egy idős asszony, az iszap miatt halt-e meg. Ennek bizonyítására orvosi iratokat kért.

12:30
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Házát, autóját vesztettel el egy középkorú pár

Elkezdődött a harmadik per, a károsult egy 35-40 év közötti pár. A nő és a férfi élettársak, keresetlevelük szerint a nő háza, a férfi 600 ezer forint értékű speciális, versenyzésre használt autója és ingóságaik pusztultak el a katasztrófában. A keresetlevél szerint a nőt 34 millió forintot, a férfit pedig összesen 4,8 millió forint kár érte. A lelki megrázkódtatás miatt fejenkét több mint kétmillió forintot kérnek, a kitelepítés miatt pedig napi 2500 forintot kérnek.

12:35
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Egy vállalkozótól kaptak lakást

A pár lakhatása a tragédia óta megoldódott, ügyvédjük szerint egy vállalkozó segítségével jutottak lakáshoz.

12:36
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Felhúzták a szemöldöküket

A Mal Zrt. ügyvédje újra előadta az érveit, és elmondta azt is, hogy a vörösiszap nem veszélyes anyag. A károsult férfi felhúzta a szömöldökét, a nő pedig kérdőn párjára nézett ennek hallatára.

12:40
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Fényképekkel bizonyítják, milyen volt a házuk

A károsultak színes fényképeket hoztak arról, milyen volt a házuk a katasztrófa előtt. A bíró most meghallgatja őket. A nő lakcíme szerint nem Kolontáron, hanem egy másik településen kaptak lakást.

12:43
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A nőt elszakította az iszap a gyerekeitől

A nő elmondása szerint ő Herenden volt dolgozni az iszapömlés idején, a gyerekeik pedig Ajkán voltak iskolában, csak este értek haza Kolontárra. A tragédia egy hónapoig külön éltek a gyerekeiktől, akiket a nagymama fogadott be, míg ők egy másik rokon lakásában húzták meg magukat. Aztán albérletbe költöztek, a karácsonyt már együtt töltötte a család.

12:45
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Ami megmaradt is iszapos, büdös lett

A nő szerint a kétszintes, tetőteres házukban az ingóságaik nagy részét elpusztította az iszap, ami a tetőtérben megmaradt, a gyerekek szekrénysora és ruhái, azok is iszaposak, büdösek lettek, mire lehordták az emeletről. Két kutyájuk volt, az egyik elpusztult az iszapban. "Semmi nem maradt meg" - mondta a nő arra, mi az, ami a lenti szinten és a melléképületekben megmaradt. Elmondása szerint az a ruhájuk maradt, amiben elmentek dolgozni.

12:48
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Csak a csillárok maradtak"

A bíró megkérte a nőt, sorolja fel, mi pusztult el a házban. A nőnek el-elcsuklott a hangja, amikor sorolni kezdte, hogy odalettek a gyerekek kiskorában készült felvételek is. "Csak a csillár maradt" - mondta.

12:52
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A tévében kaptak új lakást

A család december 18-án költözött új lakásba, amit ajándékba kaptak egy vállalkozótól. A lakást a TV2 egyik műsorában kapták meg. Előtte az albérletüket a Máltai szeretetszolgálat fizette, de ruhát, konyai eszközöket, ágyat kellett venniük.

12:56
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Rosszabbul tanulnak a gyerekek

A bíró arra volt kíváncsi, milyen pluszköltségei voltak a családnak a katasztrófa miatt, miért kérnek plusz kártérítést. A nő szerint főleg az utazásokra költöttek sokat. Azt mondja, a gyerekek tanulmányi eredménye nagyon leromlott a katasztrófa óta, ő maga egy ideig nem tudott dolgozni. "Családi veszekedésig fajult már ez az egész dolog, ami körülöttünk van" - mondta a bírónak arra a kérdésre, hogy az élettársa hogyan viselte lelkileg a katasztrófa következményeit.

13:02
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Herendi porcelánokat vitt el az iszap

A nő szerint az új házuk sem értékben, sem nagyságban nem éri el a régi házukét. A régi a melléképületekkel együtt 34 millió forint volt, az új 20 millió forint. A nő porcelánfestő a Herenden, azt mondja, a házban sok olyan Herendi porcelán volt, amit kaptak a gyárban, és odalettek korábbi vizsgamunkái és egyéb porcelánjai is. A nő szerint ezek összességében milliós értéket képviselhettek.

13:05
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A férfi munkanélküli lett

A nő szerint élettársa autószerelő, a háznál rendezték be a műhelyét, ami pont indítás előtt állt. A katasztrófa miatt elvesztették ezt a munkalehetőséget is.

13:06
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Sípol, többször fullad a gyerek"

A pár egyik gyermeke asztmás, a nő szerint a katasztrófa óta érezhetően romlott az állapota. Azt mondja, ő nem orvos, nem tudja azt mondani, hogy az iszap miatt romlott az állapota, de azóta többször fullad, sípol, orvoshoz is gyakrabban kellett vinnie.  

13:11
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Vaskos lista az elvesztett tárgyakról

A Mal Zrt. ügyvédje listát kért a károsultaktól az elvesztett ingóságokról, a nő egy vaskos, kézzel írt listát vett elő egy szatyorból. Ezt adták be lakossági kárbejelentésként is.

13:13
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Szándéknyilatkoztatot írtak alá az állammal

A pár nem kötött megállapodást az állammal, de egy szándéknyilatkozatot aláírtak december elején. A Mal Zrt. szerint ez akár okafogyottá teheti a jelenlegi pert, mert a felpereseknek az állam fogja megtéríteni a kárát. A bíró kérte az ügyvédet, hogy adja be ezt az iratot.

13:19
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Egy villáskulcsot nem tudok felmutatni"

A férfi azt mondja, igaz, hogy éppen nem működött az autószerelő vállalkozása, de az összes szerszáma odaveszett a garázsban. "Édesapám is autószerelő volt, tőle is megörököltem szerszámokat, most egy villáskulcsot nem tudok felmutatni belőle" - mondta.

13:21
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Hat évig építette a Lada versenyautót

A férfi szerint hat évig építette azt a Lada versenyautót, amit több kilométerre sodort a háztól az iszap, és a katasztrófavédők csak pár hete vették ki a Torna patakból.

13:23
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Kerek perec megmondták, hogy ipari katasztrófára nincs biztosítás"

A férfi azt mondta, hogy volt biztosításuk a házra, azt a mai napig fizetik, de a biztosítótól semmit nem kaptak. A biztosító volt kint kárfelmérésen, de "kerek perec megmondták, hogy ipari katasztrófára nincs biztosítás" - mondta a férfi a bíró kérdésre.

13:23
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Maga ezt innen nem viszi sehova"

Az ügyvéd és a bíró is megkérdezte a férfit, miért kellett sokat rohangálnia. Azt mondta, a katasztrófavédelem és a különféle állami képviselők hívogatták a házuk miatt, amit még nem bontottak le. A férfi szerint volt olyan, hogy az orruk alá nyomtak egy nyilatkozatot, és amikor ő másolatot kért belőle, azt mondták, hogy "maga ezt nem viszi sehova". A férfi indulatosan mesélte a történteket.

13:30
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Apa, ez olyan, mint a börtön"

A férfi szerint a gyerekeket nagyon megviselte a tragédia, éjszakákon át nem aludtak a nagyszülőknél, a kislány zokogott a kiskutyája után, a fia pedig azt mondta, "apa, ez olyan, mint egy börtön". A férfi szerint nem is tudtak úgy foglalkozni a gyerekkel, ahogy szoktak, mert állandóan hívogatták őket, hogy menjenek ide, oda, feszültek, idegesek voltak.

13:36
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nem kapták meg a bontási határozatot

A férfi szerint a házukat azért nem bontották még el, mert nem írták alá. Azt mondja, hiába kérték, nem kapták meg a katasztrófavédelemtől a bontási határozatot.

13:40
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Most én írjam össze, hogy mim volt?"

A Mal Zrt. ügyvédje azt kérdezte a férfitól, miért nem adtak be a biztosítóhoz kárigényt. A férfi azt mondja, kijöttek kárfelmérésre, de nem írták össze a kárt, neki adtak egy papírt, hogy írja össze. Ezen ő felháborodott, ezért nem adta be a kérelmet, meg azért sem, mert megmondták neki, hogy nem fognak fizetni.

13:46
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatokat dugdosnak az orrunk alá

A férfi szerint a katasztrófavédelem "mindenféle nyilatkozatokat" dugdos az orruk alá, tele vannak hivatkozásokkal különféle kormányhatározatokra, "józan paraszti ésszel azt sem tudjuk, miről van szó", azt pedig nem engedik neki, hogy a jogi képviselójüknek megmutassák. Az iratokon Magyar György ügyvéd szerint sem lehet eligazodni.

13:49
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

A károsultaknak nem kell többet jönniük

A per március 22-én folytatódik, a bíró szerint a károsultaknak akkor már nem kell személyesen megjelenniük. A negyedik tárgyalás hamarosan kezdődik.

14:03
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Magyar György nélkül kezdődött a negyedik per

A negyedik tárgyaláson nem Magyar György képviseli a felperest. Az ügyvéd ma kapott megbízást a károsulttól, ezért nem volt ideje felkészülni. A károsult egy 30-40 éves férfi, aki az ügyvéd szerint egyelőre csak nem vagyoni kártérítést kér.

14:05
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Nehéz megítélni, hogy mit kér"

A Mal Zrt. ügyvédje szerint mivel a felperes csak nem vagyoni kártérítést kér,de ingatlankárt is említ, nehéz megítélni, hogy mit kér, de ettől függetlenül vitatja az összeget és azt is, hogy a Mal Zrt-nek kellene megfizetnie a kárt.

14:09
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Elhalasztják a tárgyalást

Mivel az iszapkárosult ügyvédje sincs teljesen tisztában azzal, mit kér a felperes, a bíró a két fél közös kérelmére elhasztja a tárgyalást, és a károsultat is csak a következő alkalommal, március 29-én fogják meghallgatni.

14:30
január 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az államnak aláírt papíroktól függ a kolontáriak kártérítése

Négy kártérítési kérelmet tárgyalt a vörösiszap-ügyben a Fővárosi Bíróság kedden . A tárgyalásokon kiderült, hogy az államnak adott nyilatkozatoktól és az aláírt papíroktól nagyban függhet, hogy kapnak-e kártérítést az iszapkárosultak a Mal Zrt-től. Az cég képviselője szerint a károsultak többsége aláírt egy olyan papírt, amellyel átruházta az államra a követelését: vállalták, hogy az állam megtéríti a kárukat, de nekik azon kívül nem lesz más követelésük. A cég ügyvédje szerint azok, akik aláírtak ilyen nyilatkozatot, hiába is kérik a Mal Zrt-től a káruk megtérítését.

A kedden meghallgatott károsultak között is van olyan, aki aláírt "mindenféle papírokat" a katasztrófavédelem vagy más állami képviselők kérésére, de az egyik férfi szerint azt sem tudják, mi van ezekben a papírokban. A középkorú autószerelő azt panaszolta, hogy nem engedték, hogy ezeket a nyilatkozatokat megmutassák az ügyvédeiknek, "józan paraszti ésszel" pedig nem érteni, hogy mi van bennük. Ők is aláírtak ilyeneket, de szerinte ezekben nem mondtak le a kártérítési követelésükről az állam javára.

A károsultak képviselője, Magyar György szerint nehéz kiigazodni az állami papírokon, és szerinte az állam akadályozza azt is, hogy a károsultak és a Mal Zrt. esetleg peren kívül megegyezzenek egymással.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

A Mal Zrt. képviselője egyébként azt is vitatja, hogy a cég felelősséggel tartozik a katasztrófáért, így azoknak sem akarnak fizetni, akik semmit nem írtak alá az államnak.

A perek márciusban folytatódnak a Fővárosi Bíróságon.