A magyar uniós elnökségben dolgozó tisztviselőket mindenki dicsérte, Orbán Viktor miniszterelnököt azonban többen keményen bírálták az Európai Parlamentben, a múlt héten lezárult elnökségről szóló vitában. Személyeskedő szóváltás alakult ki Orbán és az őt korábban is keményen támadó Daniel Cohn-Bendit képviselő között. A miniszterelnök jelezte, hogy a magyar alaptörvénybe nem enged beleszólást külföldről. Így zajlott a vita az Európai Parlamentben.

08.22
Magyarország és a GMO

Két napirendi pont szerepel az Európai Parlament keddi ülésének délelőtti, 9:00-től 11:50-ig tartó szakaszában. Az egyik a "magyar elnökség áttekintése", a másik "a tagállamoknak a területükön történő GMO-termesztés (amelynek során genetekai módosítást alkalmazott) korlátozására, illetve megtiltására biztosított lehetőség".

08.54
Lesznek-e sallerek és kokik?

Orbán Viktor a Fidesz vasárnapi kongresszusán visszautalt az Európai Parlamentben zajló vitákra, és úgy fogalmazott, hogy "az Európai Parlament izgága kötekedőinek kiosztottunk" néhány "sallert" és "kokit".

08.57
Lesz szavazás az alaptörvényről is

A vitát szavazások követik majd, amelyek között szerepel a magyar alaptörvényről benyújtott határozat is. A szociáldemokrata, a zöld és a liberális frakció által benyújtott szöveg számos ponton bírálja az alkotmányt, többek között az elfogadásának körülményeit és az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását. Az indítvány megtalálható itt.

09.03
Orbán már ott van

A hivatalos kezdés 9 óra, de rendszeresen szoktak lenni késések. Egyelőre most is csak lézengenek a képviselők az ülésteremben, a felvételen ugyanakkor látszik, hogy Orbán Viktor is jelen van, és Jerzy Buzek parlamenti elnökkel és Jose Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével beszélget.

09.07
Orbán szerint teljesültek a célok

Orbán visszautal arra, hogy az elnökség kezdetén bemutattak egy kiadványt a célkitűzésekkel. Orbán szerint ennek alapján "azt mondhatjuk, hogy a magyar elnökség maradéktalanul teljesítette a célokat".

09.10
Orbán hálás a néppártnak

Orbán köszönetet mond az európai parlament képviselőinek általában, de különösen a néppártnak (ennek a frakciónak tagjai a Fidesz képviselői is). Az elnökségnek szüksége van politikai háttérre, és ezt ők megteremtették.

09.13
Gyomorszájra mért ütésekről beszél Orbán

Az EU erősebb, mint fél évvel ezelőtt volt - mondta Orbán, aki szerint annak ellenére volt ez így, hogy három gyomorszájra mért ütést is kapott Európa. Ezek szerinte az eurózóna válsága, a japán nukleáris katasztrófa és az észak-afrikai történések. Az EU képes volt gyorsan és hatékonyan reagálni Orbán szerint.

 

09.14
Orbán a görög válság megoldását sürgeti

Orbán szerint a sikeres intézkedések ellenére a választók aggódnak a görög válság miatt, ezért ennek megoldása szerinte nagyon sürgető.

09.16
Bővítési lendületet vár Orbán

Orbán szerint a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása egyben a további bővítési folyamatnak is lökést adhat. A kormányfő emellett sikerként könyvelte el az uniós roma stratégia elfogadtatásáért tett lépéseket.

09.20
Bölcs döntés volt a keleti bővítés Orbán szerint

Orbán azzal zárta a beszédét, hogy biztos abban, a magyar elnökség majd a lengyel elnökség "arról győzi meg önöket", hogy bölcs döntés volt Közép-Európa irányába bővítették az EU-t. Színesebbé és erősebbé tette az Uniót ez a lépés Orbán szerint.

09.22
Barroso köszöni a magyar elnökségnek

Jose Manuel Barroso beszél Orbán után. Barroso köszönetet mond a magyar elnökségnek, amelynek során szerinte sok eredményt el tudtak érni. Említi a roma stratégiát és a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását.

09.24
Barroso az uniós problémákat sorolja

"Görögország a kötélen egyensúlyoz" - fogalmazott Barroso, és sorolta az EU egyéb problémáit, például az egyes tagállamok közötti szakadékot, a munkanélküliséget, különösen a fiatalok körében.

09.27
Jön majd Szájer József, Szegedi Csanád és Tabajdi Csaba is

A felszólalók között lesz az EP januári ülésén Orbánt legkeményebben támadó Daniel Cohn-Bendit, a zöld frakció vezetője, a magyar képviselők között pedig szólásra jelentkezett Szájer József fideszes, Szegedi Csanád jobbikos és Tabajdi Csaba szocialista képviselő is.

09.29
Barroso szerint Magyarország irányt mutatott

Barroso szerint az "arab tavaszt" nemcsak politikailag, hanem a helyszínen is támogatta az EU. A bizottsági elnök szerint a magyar elnökség megmutatta azt az irányt, hogy a jövőbe kell befektetni. Az elmúlt hat hónapban sok előrelépés volt Barroso szerint.

09.32
Néppárti köszönet Győri Enikő államtitkárnak

Joseph Daul, az Európai Néppárt frakciójának vezetője kezd beszélni. Ennek a frakciónak a tagjai a fideszes képviselők is. Daul külön köszönetet mondott Győri Enikő külügyi államtitkárnak (korábbi EP-képviselőnek) a parlamenttel folytatott egyeztetésekért.

09.34
Daul is a romákat és a horvátokat emlegeti

Daul szerint nehéz politikai helyzetben kellett haladnia a magyar elnökségnek. A frakcióvezető is kiemeli a roma stratégia elfogadtatását és a horvát csatlakozás lezárását.

09.35
Elhangzik az első kritika

Hannes Swoboda szocialista képviselő következik. Szerinte a soros elnökségnek két feladata van: egyrészt a dossziékat tovább kell vinni, másrészt példát is kell mutatni. Swoboda szerint az első feladatot jól látták el, a másodikat szerinte azonban nem sikerült megoldani. A médiatörvényt és az alaptörvényt emlegeti.

09.37
Clinton intelmeit emlegetik

Swoboda felemlegeti Hillary Clinton budapesti látogatását, amelyen szóba került a magyar demokrácia sérelme. A képviselő szerint ugyan a kétharmad birtokában bármit megtehetnek, de szerinte a kritikus hangoknak is meg kell lenniük.

09.41
Liberális köszönet Orbánéknak

Alexander Graf Lambsdorff liberális politikus következik. Azt mondja, a frakciója szempontjából sok eredményt elért a magyar elnökség. Köszönet jár szerinte Orbánnak, Martonyi Jánosnak és Győri Enikőnek is.

09.43
Sajnálkozás a médiatörvény és az alaptörvény miatt

Lambsdorff is az eredmények közé sorolja a horvát csatlakozást és a szabadalmi szabályozás elfogadását. Hozzáteszi azonban, hogy a médiatörvény nagy árnyékot vet az elnökségre. Az alaptörvény kidolgozása sem felelt meg a Velencei Bizottság elvárásainak megfelelően alakult - tette hozzá a képviselő.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)