Az elnökséget dicsérték, Orbánnak támadás is jutott az Európai Parlamentben

Események

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ismerteti az elmúlt fél év magyar EU-elnökségének eredményeit az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
A magyar uniós elnökségben dolgozó tisztviselőket mindenki dicsérte, Orbán Viktor miniszterelnököt azonban többen keményen bírálták az Európai Parlamentben, a múlt héten lezárult elnökségről szóló vitában. Személyeskedő szóváltás alakult ki Orbán és az őt korábban is keményen támadó Daniel Cohn-Bendit képviselő között. A miniszterelnök jelezte, hogy a magyar alaptörvénybe nem enged beleszólást külföldről. Így zajlott a vita az Európai Parlamentben.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
10:22
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarország és a GMO

Két napirendi pont szerepel az Európai Parlament keddi ülésének délelőtti, 9:00-től 11:50-ig tartó szakaszában. Az egyik a "magyar elnökség áttekintése", a másik "a tagállamoknak a területükön történő GMO-termesztés (amelynek során genetekai módosítást alkalmazott) korlátozására, illetve megtiltására biztosított lehetőség".

10:54
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Lesznek-e sallerek és kokik?

Orbán Viktor a Fidesz vasárnapi kongresszusán visszautalt az Európai Parlamentben zajló vitákra, és úgy fogalmazott, hogy "az Európai Parlament izgága kötekedőinek kiosztottunk" néhány "sallert" és "kokit".

10:57
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Lesz szavazás az alaptörvényről is

A vitát szavazások követik majd, amelyek között szerepel a magyar alaptörvényről benyújtott határozat is. A szociáldemokrata, a zöld és a liberális frakció által benyújtott szöveg számos ponton bírálja az alkotmányt, többek között az elfogadásának körülményeit és az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását. Az indítvány megtalálható itt.

11:03
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán már ott van

A hivatalos kezdés 9 óra, de rendszeresen szoktak lenni késések. Egyelőre most is csak lézengenek a képviselők az ülésteremben, a felvételen ugyanakkor látszik, hogy Orbán Viktor is jelen van, és Jerzy Buzek parlamenti elnökkel és Jose Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével beszélget.

11:07
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint teljesültek a célok

Orbán visszautal arra, hogy az elnökség kezdetén bemutattak egy kiadványt a célkitűzésekkel. Orbán szerint ennek alapján "azt mondhatjuk, hogy a magyar elnökség maradéktalanul teljesítette a célokat".

11:10
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán hálás a néppártnak

Orbán köszönetet mond az európai parlament képviselőinek általában, de különösen a néppártnak (ennek a frakciónak tagjai a Fidesz képviselői is). Az elnökségnek szüksége van politikai háttérre, és ezt ők megteremtették.

11:13
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Gyomorszájra mért ütésekről beszél Orbán

Az EU erősebb, mint fél évvel ezelőtt volt - mondta Orbán, aki szerint annak ellenére volt ez így, hogy három gyomorszájra mért ütést is kapott Európa. Ezek szerinte az eurózóna válsága, a japán nukleáris katasztrófa és az észak-afrikai történések. Az EU képes volt gyorsan és hatékonyan reagálni Orbán szerint.

 

11:14
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a görög válság megoldását sürgeti

Orbán szerint a sikeres intézkedések ellenére a választók aggódnak a görög válság miatt, ezért ennek megoldása szerinte nagyon sürgető.

11:16
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Bővítési lendületet vár Orbán

Orbán szerint a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása egyben a további bővítési folyamatnak is lökést adhat. A kormányfő emellett sikerként könyvelte el az uniós roma stratégia elfogadtatásáért tett lépéseket.

11:20
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Bölcs döntés volt a keleti bővítés Orbán szerint

Orbán azzal zárta a beszédét, hogy biztos abban, a magyar elnökség majd a lengyel elnökség "arról győzi meg önöket", hogy bölcs döntés volt Közép-Európa irányába bővítették az EU-t. Színesebbé és erősebbé tette az Uniót ez a lépés Orbán szerint.

11:22
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Barroso köszöni a magyar elnökségnek

Jose Manuel Barroso beszél Orbán után. Barroso köszönetet mond a magyar elnökségnek, amelynek során szerinte sok eredményt el tudtak érni. Említi a roma stratégiát és a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását.

11:24
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Barroso az uniós problémákat sorolja

"Görögország a kötélen egyensúlyoz" - fogalmazott Barroso, és sorolta az EU egyéb problémáit, például az egyes tagállamok közötti szakadékot, a munkanélküliséget, különösen a fiatalok körében.

11:27
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Jön majd Szájer József, Szegedi Csanád és Tabajdi Csaba is

A felszólalók között lesz az EP januári ülésén Orbánt legkeményebben támadó Daniel Cohn-Bendit, a zöld frakció vezetője, a magyar képviselők között pedig szólásra jelentkezett Szájer József fideszes, Szegedi Csanád jobbikos és Tabajdi Csaba szocialista képviselő is.

11:29
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Barroso szerint Magyarország irányt mutatott

Barroso szerint az "arab tavaszt" nemcsak politikailag, hanem a helyszínen is támogatta az EU. A bizottsági elnök szerint a magyar elnökség megmutatta azt az irányt, hogy a jövőbe kell befektetni. Az elmúlt hat hónapban sok előrelépés volt Barroso szerint.

11:32
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Néppárti köszönet Győri Enikő államtitkárnak

Joseph Daul, az Európai Néppárt frakciójának vezetője kezd beszélni. Ennek a frakciónak a tagjai a fideszes képviselők is. Daul külön köszönetet mondott Győri Enikő külügyi államtitkárnak (korábbi EP-képviselőnek) a parlamenttel folytatott egyeztetésekért.

11:34
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Daul is a romákat és a horvátokat emlegeti

Daul szerint nehéz politikai helyzetben kellett haladnia a magyar elnökségnek. A frakcióvezető is kiemeli a roma stratégia elfogadtatását és a horvát csatlakozás lezárását.

11:35
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Elhangzik az első kritika

Hannes Swoboda szocialista képviselő következik. Szerinte a soros elnökségnek két feladata van: egyrészt a dossziékat tovább kell vinni, másrészt példát is kell mutatni. Swoboda szerint az első feladatot jól látták el, a másodikat szerinte azonban nem sikerült megoldani. A médiatörvényt és az alaptörvényt emlegeti.

11:37
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton intelmeit emlegetik

Swoboda felemlegeti Hillary Clinton budapesti látogatását, amelyen szóba került a magyar demokrácia sérelme. A képviselő szerint ugyan a kétharmad birtokában bármit megtehetnek, de szerinte a kritikus hangoknak is meg kell lenniük.

11:41
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Liberális köszönet Orbánéknak

Alexander Graf Lambsdorff liberális politikus következik. Azt mondja, a frakciója szempontjából sok eredményt elért a magyar elnökség. Köszönet jár szerinte Orbánnak, Martonyi Jánosnak és Győri Enikőnek is.

11:43
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Sajnálkozás a médiatörvény és az alaptörvény miatt

Lambsdorff is az eredmények közé sorolja a horvát csatlakozást és a szabadalmi szabályozás elfogadását. Hozzáteszi azonban, hogy a médiatörvény nagy árnyékot vet az elnökségre. Az alaptörvény kidolgozása sem felelt meg a Velencei Bizottság elvárásainak megfelelően alakult - tette hozzá a képviselő.

11:44
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Cohn-Bendit szerint Orbán rombolja Európát

Daniel Cohn-Bendit, a zöldek frakcióvezetője következik, aki azzal kezdi, hogy nem érti Orbánt. Idézi Orbánnak azt a mondatát, amely szerint Magyarország nem fogadta el Moszkva diktátumait, és most nem fogadja el Brüsszel diktátumát sem. Cohn-Bendit szerint ez árt Európának, mert máshogy beszél külföldön, és máshogy a hazájában. A képviselő szerint Orbán rombolja Európát.

11:47
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán "saját magától is fél"

Cohn-Bendit szerint Orbán 1989-ben a szabadságért küzdött, most azonban már saját magától is fél. A képviselő a Klubrádiót is felemlegeti, és azt mondja, hogy elvették a frekvenciáját (ez még nem történt meg, de a szerződése lejárt - a szerk).

11:49
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

A kínai látogatást emlegeti Cohn-Bendit

A zöld frakcióvezető Orbánt bírálja azért is, mert szeinte nem hallatta a hangját az arab demokratikus változások ügyében, viszont nagy tisztelettel fogadta a kínai miniszterelnököt. Cohn-Bendit is többször elmondta azonban a kritikák mellett, hogy az apparátus jó munkát végzett.

11:52
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Cseh dicséret a magyaroknak

Egy konzervatív cseh képviselő, Jan Zahradil szólal fel, és arról beszél, hogy a magyar elnökség sikeresebb volt, mint a cseh.

11:53
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Bőrmellényes képviselő kritizálja az elnökséget

A kisebbik baloldali frakcióhoz tartozó Miroslav Ransdorf képviselő szerint eredménytelen volt a magyar elnökség. Előkészítetlenségről beszél a politikus, aki társai közül kitűnik azzal, hogy nem öltönyt, hanem bőrmellényt visel.

11:55
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán az euroszkeptikusok "titkos fegyvere"

Nigel Farage brit euroszkeptikus képviselő dicséri Orbánt, különösen a "Brüsszel nem diktálhat" mondatért. Szerinte Orbán ezzel titkos fegyvernek bizonyult az euroszkeptikusok számára. "Szuper fantasztikus" időszakot tudhat maga mögött Magyarország szerinte, mert elindult a nemzetállamok megerősödése. "Orbán úr, gratulálok" - mondta Farage.

11:57
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Szegedi Csanád Európai Egyesült Államokról beszél

Szegedi Csanád jobbikos képviselő következik. Szerinte a magyar elnökség az Európai Egyesült Államok mellé állt, és ez megnehezíti Magyarország szuverenitásának helyreállítását. "Miniszterelnök úr, legalább szimbolikusan fel kellett volna vetni a szlovák nyelvtörvényt" vagy a székelyek jogainak kérdését - mondta a képviselő, aki szerint eközben a magyar kormány ragaszkodott egy "hibás médiatörvényhez".

12:00
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Szájert félbeszakítja az elnök

Szájer József fideszes képviselő beszél, aki furcsának tartja, hogy Cohn-Bendit elégedett a magyar elnökséggel, de azzal nem, aki azt vezette, vagyis Orbán Viktorral. Az elnök félbeszakítja Szájert, mert lejárt az ideje.

12:03
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Tabajdi szerint vegyes a kép

Tabajdi Csaba szocialista képviselő szerint szakmailag sikeres, politikailag kudarc volt a magyar elnökség. Ő is sikernek tartja a horvát csatlakozást, a roma stratégiát, viszont kudarcnak tartja, hogy Magyarországon nem volt kormányfői szintű találkozó. Szerinte a magyar belpolitika árnyékot vetett az elnökségre, és nemzetközi megítélése romlott. Felidézi, hogy jobboldali kormányok bírálták először a magyar kormányt, tehát szerinte nem igaz az, hogy a szocialisták álltak volna a bírálatok mögött. Tabajdi Orbán vasárnapi beszédére utalva azt mondta, nem szoktak kokit és sallereket adni az EP-ben.

12:06
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Lassabb beszédet kér az elnök

Jerzy Buzek parlamenti elnök megkérte a felszólalókat, hogy lassabban beszéljenek, mert a tolmácsok nem bírják a tempót.

12:09
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

A bírálókat hiányolják

Már nem az első képviselő sérelmezi, hogy Daniel Cohn-Bendit és a magyar kormány több más bírálója is elhagyta a termet.

12:12
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

A magyar alaptörvényről vitatkoznak külföldi képviselők

A magyar kormányt dicsérő Werner Langen néppárti képviselő egy másik - szintén külföldi - képviselőtől kérdést kap arról, hogy olvasta-e a Velencei Bizottság véleményét a magyar alaptörvényről. Langen azt válaszolja, hogy nem olvasta, és nem is tud magyarul (a bizottság nem magyar szervezet, épp a szintén Strasbourgban székelő Európa Tanács mellett működik - a szerk.). Szerinte el kell fogadni, hogy ez egy európai alaptörvény.

12:14
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Egy liberális szerint nem lett erősebb Európa

Charles Goerens liberális képviselő következik, aki szerint nem lett erősebb Európa. Utal arra, hogy Finnországban megerősödtek a szélsőségesek, a pénzügyi problémák továbbra is léteznek, és a schengeni övezet kritikusai is megerősödtek.

12:17
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Egy olasz képviselő köszöni az alkotmányt

Carlo Casini olasz néppárti képviselő beszél. Szerinte Orbán komoly támadásnak állt ellen. Alkotmányjogászként nagy tapasztalata van az alkotmányokkal, és szerinte európai alapelvek vannak a magyar alaptörvényben. "Európa építésének elemei" vannak benne, és ezzel utalt a családról szóló részekre. Hozzátette, nemcsak az elnökséget, hanem az alaptörvényt is köszön.

12:19
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Herczog Editet is félbeszakították

Herczog Edit szocialista képviselő szerint Orbán Viktor meglengetheti kaplját a magyar köztisztviselői kar előtt. A képviselő közölte azt is, hogy hiányzott a magyar kormányból a mértéktartás, és visszautalt Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök vasárnapi beszédére, amely szerint a párt számára pont ez lenne a legfontosabb. Herczog épp csak belelendült volna a beszédébe, de elfogyott az ideje, ezért Buzek elnök megvonta tőle a szót.

12:24
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Egy görög néppárti is hálás a magyaroknak

Frédéric Daerden belga szocialista képviselő arról beszélt, hogy szerinte a szociális területen nem volt sikeres a magyar elnökség. Őt egy görög néppárti képviselő, Marietta Giannakou követi, aki köszönetet mond a magyaroknak azért, hogy segítettek hazájának a pénzügyi korrekciók végrehajtásában.

12:26
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán jobbján Martonyi külügyminiszter

A miniszterelnök mellett Martonyi János külügyminiszter foglal helyet. Fülhallgatóval a fejükön hallgatnak egy olasz néppárti képviselőt, aki szintén dicséri a magyar elnökséget.

12:27
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Pelczné szerint mínusz 100 méterről indultak

A fideszes Pelczné Gáll Ildikó visszautal a januári ülésen történt tiltakozó akcióra (leragasztott szájjal tiltakoztak többen a médiatörvény ellen), és azt mondta, akkor értette meg, hogy mekkora hátrányból indulnak. Úgy fogalmazott, hogy "mínusz 100 méterről indultunk".

12:32
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a végén fog reagálni az elhangzottakra

Rövid egyéni hozzászólásokkal folytatódik az ülés, majd pedig Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke fog beszélni, végül pedig Orbán Viktor reagál az elhangzottakra. A felvételen néha mutatják Orbánt, amint jegyzetelget vagy előredőlve figyeli a hozzászólásokat.

12:37
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

"Politikai cunami" érte a magyar elnökséget

A szlovén néppárti delegáció nevében Milan Zver képviselő gratulál Orbánnak. Zver szerint "politikai cunami" érte kezdetben a magyar elnökséget. Szerinte ettől függetlenül jó munkát végzett a magyar elnökség. Érdekesség, hogy Zver a januári ülésen az [origo]-nak nyilatkozva azt a tanácsot adta Orbánnak, hogy próbáljon békét teremteni a belpolitikában.

12:39
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

A Bizottság figyeli az alaptörvényt

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke arról beszél, hogy a Bizottság vizsgálni fogja Magyarország lépéseit, de szerinte az alaptörvényt akkor lehet megítélni, ha meglesznek a sarkalatos törvények is (amelyek részletesen szabályozzák az alkotmányban lefektetett egyes elveket).

12:45
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

A nemzetközi baloldal támadásáról beszél Orbán

Orbán azt mondta, megismétli még egyszer, hogy köszönetet mond az Európai Parlamentnek, az egésznek, és azon belül is a néppárti frakciónak, mert az ő támogatásuk nélkül nem lehetett volna sikeresek. Kezdettől fogva a nemzetközi baloldal támadása alatt állt a magyar elnökség Orbán szerint. Ennek elhárításához kellett a néppárt támogatása - mondta a kormányfő.

12:48
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán gyenge trükkről beszél

Gyengre trükk, hogy vannak munkájukat jól végző tisztviselők, és rossz politikai vezetők - mondta Orbán, aki szerint ez egy vicces próbálkozás. Orbán szerint egyetlen európai kormány sincs abban a helyzetben, hogy megmondja, milyen alkotmánya legyen Magyarországnak. "Ez a magyar népre tartozik, és mi el is fogjuk dönteni" - mondta Orbán.

12:50
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

"Mindketten lázadó típusúak vagyunk"

Cohn-Bendit-re reagálva Orbán azt mondta, "mindketten lázadó típusúak vagyunk, ön egy polgári demokrácia ellen lázadt, én egy diktatúra ellen".

12:53
július 05, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a baloldalon is megismert kedves embereket

Orbán az alaptörvényt ért kritikákra reagálva felolvasta a Velencei Bizottságnak a bevezetőjéből azt a részt, amely elismerően szól a magyar alkotmányról. A konkrét kritikákra már nem tért ki, viszont hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását, és a részletkérdésekben a magyar parlamentben fogják megalkotni a szükséges szabályokat. A kormányfő zárásként köszönetet mondott a vitáért, és azt mondta, hogy az európai baloldalban is megismert szimpatikus embereket.