Az elnökséget dicsérték, Orbánnak támadás is jutott az Európai Parlamentben

2011.07.05., 9:04

A magyar uniós elnökségben dolgozó tisztviselőket mindenki dicsérte, Orbán Viktor miniszterelnököt azonban többen keményen bírálták az Európai Parlamentben, a múlt héten lezárult elnökségről szóló vitában. Személyeskedő szóváltás alakult ki Orbán és az őt korábban is keményen támadó Daniel Cohn-Bendit képviselő között. A miniszterelnök jelezte, hogy a magyar alaptörvénybe nem enged beleszólást külföldről. Így zajlott a vita az Európai Parlamentben.

10.53 |

Orbán a baloldalon is megismert kedves embereket

Orbán az alaptörvényt ért kritikákra reagálva felolvasta a Velencei Bizottságnak a bevezetőjéből azt a részt, amely elismerően szól a magyar alkotmányról. A konkrét kritikákra már nem tért ki, viszont hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását, és a részletkérdésekben a magyar parlamentben fogják megalkotni a szükséges szabályokat. A kormányfő zárásként köszönetet mondott a vitáért, és azt mondta, hogy az európai baloldalban is megismert szimpatikus embereket.

10.50 |

"Mindketten lázadó típusúak vagyunk"

Cohn-Bendit-re reagálva Orbán azt mondta, "mindketten lázadó típusúak vagyunk, ön egy polgári demokrácia ellen lázadt, én egy diktatúra ellen".

10.48 |

Orbán gyenge trükkről beszél

Gyengre trükk, hogy vannak munkájukat jól végző tisztviselők, és rossz politikai vezetők - mondta Orbán, aki szerint ez egy vicces próbálkozás. Orbán szerint egyetlen európai kormány sincs abban a helyzetben, hogy megmondja, milyen alkotmánya legyen Magyarországnak. "Ez a magyar népre tartozik, és mi el is fogjuk dönteni" - mondta Orbán.

10.45 |

A nemzetközi baloldal támadásáról beszél Orbán

Orbán azt mondta, megismétli még egyszer, hogy köszönetet mond az Európai Parlamentnek, az egésznek, és azon belül is a néppárti frakciónak, mert az ő támogatásuk nélkül nem lehetett volna sikeresek. Kezdettől fogva a nemzetközi baloldal támadása alatt állt a magyar elnökség Orbán szerint. Ennek elhárításához kellett a néppárt támogatása - mondta a kormányfő.

10.39 |

A Bizottság figyeli az alaptörvényt

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke arról beszél, hogy a Bizottság vizsgálni fogja Magyarország lépéseit, de szerinte az alaptörvényt akkor lehet megítélni, ha meglesznek a sarkalatos törvények is (amelyek részletesen szabályozzák az alkotmányban lefektetett egyes elveket).

10.37 |

"Politikai cunami" érte a magyar elnökséget

A szlovén néppárti delegáció nevében Milan Zver képviselő gratulál Orbánnak. Zver szerint "politikai cunami" érte kezdetben a magyar elnökséget. Szerinte ettől függetlenül jó munkát végzett a magyar elnökség. Érdekesség, hogy Zver a januári ülésen az [origo]-nak nyilatkozva azt a tanácsot adta Orbánnak, hogy próbáljon békét teremteni a belpolitikában.

10.32 |

Orbán a végén fog reagálni az elhangzottakra

Rövid egyéni hozzászólásokkal folytatódik az ülés, majd pedig Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke fog beszélni, végül pedig Orbán Viktor reagál az elhangzottakra. A felvételen néha mutatják Orbánt, amint jegyzetelget vagy előredőlve figyeli a hozzászólásokat.

10.27 |

Pelczné szerint mínusz 100 méterről indultak

A fideszes Pelczné Gáll Ildikó visszautal a januári ülésen történt tiltakozó akcióra (leragasztott szájjal tiltakoztak többen a médiatörvény ellen), és azt mondta, akkor értette meg, hogy mekkora hátrányból indulnak. Úgy fogalmazott, hogy "mínusz 100 méterről indultunk".

10.26 |

Orbán jobbján Martonyi külügyminiszter

A miniszterelnök mellett Martonyi János külügyminiszter foglal helyet. Fülhallgatóval a fejükön hallgatnak egy olasz néppárti képviselőt, aki szintén dicséri a magyar elnökséget.

10.24 |

Egy görög néppárti is hálás a magyaroknak

Frédéric Daerden belga szocialista képviselő arról beszélt, hogy szerinte a szociális területen nem volt sikeres a magyar elnökség. Őt egy görög néppárti képviselő, Marietta Giannakou követi, aki köszönetet mond a magyaroknak azért, hogy segítettek hazájának a pénzügyi korrekciók végrehajtásában.

10.19 |

Herczog Editet is félbeszakították

Herczog Edit szocialista képviselő szerint Orbán Viktor meglengetheti kaplját a magyar köztisztviselői kar előtt. A képviselő közölte azt is, hogy hiányzott a magyar kormányból a mértéktartás, és visszautalt Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök vasárnapi beszédére, amely szerint a párt számára pont ez lenne a legfontosabb. Herczog épp csak belelendült volna a beszédébe, de elfogyott az ideje, ezért Buzek elnök megvonta tőle a szót.

10.17 |

Egy olasz képviselő köszöni az alkotmányt

Carlo Casini olasz néppárti képviselő beszél. Szerinte Orbán komoly támadásnak állt ellen. Alkotmányjogászként nagy tapasztalata van az alkotmányokkal, és szerinte európai alapelvek vannak a magyar alaptörvényben. "Európa építésének elemei" vannak benne, és ezzel utalt a családról szóló részekre. Hozzátette, nemcsak az elnökséget, hanem az alaptörvényt is köszön.

10.14 |

Egy liberális szerint nem lett erősebb Európa

Charles Goerens liberális képviselő következik, aki szerint nem lett erősebb Európa. Utal arra, hogy Finnországban megerősödtek a szélsőségesek, a pénzügyi problémák továbbra is léteznek, és a schengeni övezet kritikusai is megerősödtek.

10.12 |

A magyar alaptörvényről vitatkoznak külföldi képviselők

A magyar kormányt dicsérő Werner Langen néppárti képviselő egy másik - szintén külföldi - képviselőtől kérdést kap arról, hogy olvasta-e a Velencei Bizottság véleményét a magyar alaptörvényről. Langen azt válaszolja, hogy nem olvasta, és nem is tud magyarul (a bizottság nem magyar szervezet, épp a szintén Strasbourgban székelő Európa Tanács mellett működik - a szerk.). Szerinte el kell fogadni, hogy ez egy európai alaptörvény.

10.09 |

A bírálókat hiányolják

Már nem az első képviselő sérelmezi, hogy Daniel Cohn-Bendit és a magyar kormány több más bírálója is elhagyta a termet.

10.06 |

Lassabb beszédet kér az elnök

Jerzy Buzek parlamenti elnök megkérte a felszólalókat, hogy lassabban beszéljenek, mert a tolmácsok nem bírják a tempót.

10.03 |

Tabajdi szerint vegyes a kép

Tabajdi Csaba szocialista képviselő szerint szakmailag sikeres, politikailag kudarc volt a magyar elnökség. Ő is sikernek tartja a horvát csatlakozást, a roma stratégiát, viszont kudarcnak tartja, hogy Magyarországon nem volt kormányfői szintű találkozó. Szerinte a magyar belpolitika árnyékot vetett az elnökségre, és nemzetközi megítélése romlott. Felidézi, hogy jobboldali kormányok bírálták először a magyar kormányt, tehát szerinte nem igaz az, hogy a szocialisták álltak volna a bírálatok mögött. Tabajdi Orbán vasárnapi beszédére utalva azt mondta, nem szoktak kokit és sallereket adni az EP-ben.

10.00 |

Szájert félbeszakítja az elnök

Szájer József fideszes képviselő beszél, aki furcsának tartja, hogy Cohn-Bendit elégedett a magyar elnökséggel, de azzal nem, aki azt vezette, vagyis Orbán Viktorral. Az elnök félbeszakítja Szájert, mert lejárt az ideje.

09.57 |

Szegedi Csanád Európai Egyesült Államokról beszél

Szegedi Csanád jobbikos képviselő következik. Szerinte a magyar elnökség az Európai Egyesült Államok mellé állt, és ez megnehezíti Magyarország szuverenitásának helyreállítását. "Miniszterelnök úr, legalább szimbolikusan fel kellett volna vetni a szlovák nyelvtörvényt" vagy a székelyek jogainak kérdését - mondta a képviselő, aki szerint eközben a magyar kormány ragaszkodott egy "hibás médiatörvényhez".

Előző
Következő