A hátsó kijáraton távozott Orbán az Operából - így zajlott a tüntetés elejétől a végéig

Események

Vágólapra másolva!
Míg a kormánypártok az új alaptörvényt ünnepelték az Operaházban, az ellenzéki pártok és civil szervezetek az utcán tüntettek ellene. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében azt mondta, az újraalapítás pillanatában van Magyarország, amikor nehéz döntéseket kell hozni. Az Operánál eközben több ezres tömeg skandálta, hogy Orbán, takarodj!, és a tüntetés hivatalos vége után is sokan a helyszínen maradtak, hogy megvárják az ünnepségről távozókat. Az ünnepség és a tüntetés részletei percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül97 bejegyzés
09:00
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Videósszefoglaló a tüntetésekről

17:15
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Bent gála, kint tüntetés

Hétfőn este az Operaházban ünnepi gálaestet rendeznek az új alaptörvény életbe lépésének alkalmából, amelyen többek között a kormány tagjai is részt vesznek majd, illetve beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök. Ebből az alkalomból szerveztek tüntetést az Operához civil szervezetek, amelyekhez csatlakozott az LMP, az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) is. Ilyen széleskörű ellenzéki összefogás korábban még nem volt, bár december 23-án az LMP parlamenti blokádján mindegyik párt politikusai megjelentek. Az ellenzéki pártok egymáshoz való vistzonyáról korábbi cikkünkben olvashat.

17:20
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Forgalomkorlátozások a tüntetés miatt

Változások lesznek a főváros tömegközlekedésében, mert a rendőrség az Operához tervezett demonstráció miatt hétfő délután három órakor lezárta a közúti forgalom elől az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. A részletekről itt olvashat.

17:25
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Fidesz: Magyarország kárát akarják

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint hétfő este világossá válik: míg a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján kijavítja a Gyurcsány-korszak hibáit, addig az "országot tönkretevő gyurcsányi gyűlöletkeltők" rendetlenséget, káoszt csinálnak és törvénytelenségre buzdítanak. A szóvivő az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmazott: a "Gyorskocsi utcaiak továbbra is a gyurcsányi gyűlöletkeltést folytatják, és Magyarország kárát akarják".

17:30
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik egyik oldalból sem kér

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben soha nem látott terhek érik a magyar embereket, addig a Fidesz 13 millió forintot költ a maga és szűk holdudvara operaházi szórakoztatására - közölte hétfőn Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője. A közlemény szerint ugyanakkor a pártnak "végképp semmi helye az Operaház környékén tartandó tüntetésen a liberális anarchisták mellett." Mirkóczki szerint a tüntetést hitelteleníti Gyurcsány jelenléte, hiszen a volt miniszterelnök 2007-ben az Operaháznál "lényegében kijárási tilalmat rendelt el".

17:35
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Ellentüntetést szerveznek a radikálisok

Radikális jobboldali csoportok ellentüntetést szerveznek az Andrássy útra, mivel nem akarják hagyni, hogy "a magyarok esküdt ellenségei" elfoglalják az utcát, amely korábban az ő terepük volt. A tüntetéshez csatlakozott többek közt az Új Magyar Gárda, illetve a terrorizmussal vádolt Budaházy György. Utóbbi egy internetes fórumon azt írta: "nem sok ünnepelni valója van Orbánnak, de ez már mégis csak sok, hogy Gyurcsány szabadon garázdálkodhat."

17:40
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Gyenesei egyesülete is tüntet

A Gyenesei István korábbi önkormányzati miniszter által vezetett Somogyért Egyesület is ott lesz a civilek budapesti demonstrációján. Hétfői közleményük szerint jelenlétükkel egyetértésüket fejezik ki azokkal, "akik veszélyesnek ítélik a parlament és a kormány törvényhozásának másfél év óta tartó gyakorlatát, valamint a várható következményeket".

17:53
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Kerényi megvárja az újságírókat

Már érkeznek a vendégek és a sajtó a Magyar Nemzeti Galériába, de egyelőre csak a vendégeket engedik be. Itt fog hat órakor beszédet mondani Orbán Viktor kormányfő, egy kiállítás megnyitóján. A helyszínen van már udósítónk szerint Kerényi Imre, aki személyesen biztosította az újságírókat, hogy "maguk nélkül nem megy", úgyhogy addig biztosan nem kezdi el a trlatvezetést, amíg a sajtó munkatársait be nem engedték.

17:57
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Sok rendőrt kér az LMP

Az LMP fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az Operaház környékén, mivel oda hétfő estére két, egymással ellentétes célú tüntetést is bejelentettek. A párt közlménye szerint mindenkit arra kér, hogy nyugodtan, békésen mondja el véleményét a kormány politikájáról. "Reméljük, hogy olcsó politikai célok érdekében senki nem fog konfliktust provokálni, a rendőröket vagy más békés tüntetőket megtámadni" - olvasható a szövegben.

18:07
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Kövér, Schmitt és Handó Tünde az első sorban

A Magyar Nemzeti Galériában készülő ünnepségen a következő tisztségviselőket - és házastársukat - ültetik az első sorba a székeken látható névtáblák alapján: Bekk Mária, Kövér László, Lévai Anikó, Orbán Viktor, Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál, Rételyi Miklós, Fazekas Sándor, Szentágotai Klára, Handó Tünde, Szájer József.

18:09
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Pink Floyd az Opera előtt

Épül a színpad az Operaháznál, a Hajós utca sarkán - jelentette tudósítónk a helyszínről, ahol fél háétkor kezdődik az ellenzéki tüntetés. A hangszórók márműködnek, olyan dalokat játszanak raja, mint a Pink Floyd We don't need no education című száma, vagy a Quimbytől a Most múlik pontosan.

Az Andrássy utat lezárták az Oktogontól a Bajcsy-Zsilinszky útig, és csak a Nagymező utcán mehetnek keresztül a kocsik, de itt is rendőrök irányítják a forgalmat.

18:11
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Schmuck Andor az Operánál

Tudósítónk szerint Schmuck Andor egykori politikus, a Tisztelet Társaságának vezetője tűnt fel az Operaház előtt, ahol a lezárt utcán egyelőre csak néhány tucat ember sétálgat és kíváncsiskodik.

18:18
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Nemcsák Károly és Philip a Galériában

A Magyar Nemzeti Galériában megjelent Nemcsák Károly színész egy elegánsan öltözött nő társaságában, de megérkezett már Rákay Philip is.

18:23
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Összevesztek a színpad előtt gyülekezők

Néhány tucat ember összeszólalkozott a színpad előtt. Tudósítónk szerint az Operaháznál gyülekező emberekhez többen odamentek, akik az Orbán-kormányt igyekeztek védeni. Azt kiabálták: "Mit akartok? Az elmúlt nyolc évet?" - erre veszekedés kezdődött.

18:28
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Köves Slomó széke kétszer - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A kép a Magyar Nemzeti Galériában készült (Galériáért kattintson!)

18:29
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Hősök, királyok, szentek" kiállítás - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A háttérben Munkácsy 13,5 méter hosszú Honfoglalás című festménye (Galériáért kattintson!)

18:31
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Egymás mellett a korona másolata és a Rákosi által aláírt alkotmány

Az első teremben Munkácsy gigantikus, 13,5 méter hosszú Honfoglalása fogadja a látogatókat a "Hősök, királyok, szentek" című kiállításon. A képet a Parlamentből szállították át erre a kiállításra. A teremben több honfoglalás témájú kép is van, köztük Benczúr Gyula Vajk megkeresztelése. A második teremben egymás mellé került a szent korona másolata és az 1949-es alkotmány Rákosi Mátyás és Szakasits Árpád által aláírt példánya, és ott vannak a Himnusz es a Szózat eredeti példányai is.

18:37
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsányék foglalják a gárdisták helyét

Az Andrássy és a Nagymező utca sarkán egyelőre nincs nyoma az ellentüntetésre készülő Új Magyar Gárda tagjainak, akik ide hirdették meg a gyülekezőjüket, ellenben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsai itt kezdtek el gyülekezni a transzparenseikkel együtt.

18:38
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Lekerítették az újságírókat

A Magyar Nemzeti Galériában az újságírók nem mozoghatnak szabadon: bekerítették őket egy körülbelül ötször öt méteres helyre szalagkordonnal. A vendégek egyelőre alig szállingóznak.

18:40
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Szijjártó tétlenül bóklászik

Szijjártó Péter kezében egy mappával tétlenül bóklászik a még nagyrészt üres székek es a lépcső között.

18:48
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Szakasits és Rákosi a Galériában - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szakasits Árpád és Rákosi Mátyás aláírása az 1949-es Alkotmányon

18:48
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Idősek ültek le a névtábla nélküli székekre

Idősebb emberek foglalták el azokat a székeket, amelyeken nem volt névtábla. Tudósítónk Kopp Mária orvos-pszichológust látta közöttük.

18:52
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Majtényi is felszólal a tüntetésen

Székely Tamás, az Operaház előtt tüntetés egyik főszervezője az [origo]-nak azt mondta, az este legfontosabb üzenete, hogy az ellenzékji pártokat és a civileket sikerült összehozni, és "együtt tudunk tüntetni a kormány politkája ellen". Maga a rendrezvény hét órakor kezdődik, és felszólal Majtényi László, az ORTT egykori elnöke, Iványi Gábor lelkész, Ripp Zoltán történész, valamint Kónya Péter a Szolidaritás mozgalom nevében. Székely szerint a készülődő ellentüntetés a rendőrségre tartozik, nem pedig rájuk.

 

18:54
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Szájer mellől még hiányzik a felesége a Galériánál

Szörényi Levente zenész egy narancssárga nyakkendős fiatalemberrel beszélget. Majd megjött Schmitt Pál, Szájer József is a helyén ül már, de felesége, a decemberben az Országos Bírói Hivatal elnökévé kinevezett Handó Tünde nélkül.

18:57
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Gyűlik a tömeg az Opera előtt - kép

Már több száz tüntető gyűlt össze az Operaház melletti színpadnál, és folyamatosan érkeznek az újak az Oktogon felől - jelentette tudósítónk. A demonstrálók magukkal hozták a szilveszterről megmaradt trombitákat is, és folyamatosan dudálnak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

19:02
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Egykori MDF-es kezelt le az első sorral a Galériában

A volt MDF-es Katona Tamás kezet fogott az első sorban ülő Réthelyivel, Fazekas Sándorral es Szájerrel. Szőcs Géza, Réthelyivel társalog. Az új miniszter Németh Lászlóné a második sorban egy ősz hajú, erősen kopaszodó férfival ül es beszélget.

19:08
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A balettben ugráljatok! - üzenik a tüntetők

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

19:09
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Csúszik Orbán beszéde a Galériában

Hat órakor kezdődött volna Orbán Viktor beszéde a Galériában, de egyelőre még nem kezdődött el. Az imént érkezett meg némileg elkésve Tarlós István főpolgármester, utána jött Orbán.

19:19
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Katona Tamás mondja a bevezetőt a Galériában

Katona Tamás mondja a bevezetőt, azzal kezdte, hogy ünnepeljük az alaptörvényt, mert van mit ünnepelni. "Nemcsak az új alaptörvényt ünnepeljük, hanem azt is, hogy egy ország visszafoglalja a történelmét." Ez az alaptörvény mindenkié, ami azért fontos, mert az országot a "mindenkik" tartották életben - mondta.

19:20
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Ezernél is többen vannak az Operánál

Jóval több, mint ezer fősre duzzadt már a tömeg az Operánál tudósítónk szerint. Az Oktogontól közben folyamatosan érkeznek az újabb és újabb csoportok tünteténi. A különféle transzparenseket tartó tömeg az Operaháztól a Nagymező utcán is túlnyúlva növekszik.

19:25
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Körbevették a kéttucat árpádsávos ellentüntetőt

Az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán mintegy két tucat embert lehet látni árpádsávos zászlókkal. Ők az ellentüntetők, akiket viszont tudósítónk szerint senki nem választ el az Operaháznál demonstrálóktól, így teljesen körbevette őket a gyülekező tömeg. Rendőröket csak távolabb, a Nagymező utca torkolatánál lehet látni.

Az árpádsávos zászlóval álldogálók egyike tudósítónknak azt mondta, azért vannak itt, hogy tiltakozzanak az új alkotmány ellen, és mert nem akarják, hogy csak a baloldal legyen az utcán. "Orbánt és Gyurcsányt is börtönben szeretnénk látni. Lehetnének egy cellában, hogy rosszabb legyen mindkettőnek" - mondta.

19:31
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán érkezik a Galériába - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson!

19:32
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Nemcsák Károly sötét öltönye és nyakkendője - kép a Galériából

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson!

19:37
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Szijjártó téblábol a Galériában

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szijjártó Péter (hátul) nézelődik a Magyar Nemzeti Galériában (További képekért kattintson!)

19:38
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Zeng az Orbán takarodj!

Mielőtt énekelni kezdett az Operánál tartott tüntetésen Bródy János, a tömeg azt skandálta: "Orbán takarodj!" Sokezer ember gyűlt már össze az Operaháznál.
19:40
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Összeverekedtek az MSZP-sek és az ellentüntetők

Kavarodás és verekedés tört ki a Nagymező utcánál, ahol egymás mellett gyülekeztek az árpádsávos zászlókat lengető ellentüntetők azokkal, akik MSZP-s zászlókkal érkeztek az Operaházhoz - jelentette tudósítónk a helyszínről. Az egyik oldal azt kiabálta, "nácik haza!", míg a másik "Gyurcsány takarodj"-jal válaszolt. Tudósítónk szerint eközben több tucat rendőr próbálta magát átverekedni a csődületen, majd a verekedők közelébe jutva sorfalat állva választották el egymástól az ellenfeleket.

19:42
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A profit zabolátlan vágyáról beszélt Orbán

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UG3pdtya0Hhnmkjf
19:45
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Árpádsáv és karácsonyi dísz az Operánál - kép

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Kattintson a galériáért!

19:50
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: Az újraalapítás pillanatában vagyunk

Orbán Viktor a gazdasági válságról beszélt a Nemzeti Galériában, és azt mondta, hogy mi hőseinket tartjuk magunk elé pajzsként a cinizmussal szemben. Magyarország azért tudott fennmaradni, mert mindig voltak olyan emberek, akik a súlyos helyzetekben mindig meghozták a fontos döntéseket, meghozták a kiállás, a hűség és a szabadság sokszor nehéz döntését. Most is egy ilyen pillanatban vagyunk, az újraalapítás pillanatában, amikor megteremtjük az egységet, amit magyar nemzetnek hívunk.

19:51
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Rohamrendőrök is felsorakoztak a tömegben

Megérkeztek a bukósisakot viselő rohamrendőrök a Nagymező utca sarkára, és az egymással összetűzésbe keveredett tünmtetők és ellentüntetők között még egy sorfalat alkotva felálltak.

19:55
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Már az Oktogonig áll a sokezres tömeg

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Tízezer ember is összegyűlhetett az Operánál az Andrássy úton (Galériáért kattintson!)

19:56
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány közelről láthatta a verekedést

Gyurcsány Ferenc a DK aktivistáinak gyűrűjében az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán áll, a Radnóti Színház felőli oldalon. Tudósítónk szerint az iménti dulakodás az MSZP-szimpatizánsok és az ellentüntetők között az út másik oldalán, az Operettszínház, a Moulin Rouge és a Thália Színház közelében alakult ki.

19:58
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán bízik a magyar tehetségben

Orbán Viktor beszéde végén azt mondta, hogy 1990-ben elakadtunk félúton, nem jutottunk fel arra a magaslatra, ahonnan magabiztos kézzel berendezhettük volna Magyarországot. Elmaradt a világos és egyértelmű pillanat, amelyben megújíthattuk volna szövetségünket a kereszténységgel és a nemzeti szuverenitás eszméjével. Ma az a remény tölti el szívünket, hogy a magyar nemzet az őt megillető helyre kerül, a hozzá méltó magasságba emelkedik, és kiérdemli a tehetsége és szorgalma alapján neki járó elismerést az európai nemzetek közösségében. Beszéde végén köszönetet mondott a kiállítás megalkotóinak, és boldog új évet kívánt.

20:01
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Véget ért Orbán beszéde a Galériában

Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Galériában elmondott beszéde végén azt mondta, hogy "1990-ben elakadtunk félúton, nem jutottunk fel arra a magaslatra, ahonnan magabiztos kézzel berendezhettük volna Magyarországot". Szerint elmaradt a világos és egyértelmű pillanat, "amelyben megújíthattuk volna szövetségünket a kereszténységgel és a nemzeti szuverenitás eszméjével". "Ma az a remény tölti el szívünket, hogy a magyar nemzet az őt megillető helyre kerül, a hozzá méltó magasságba emelkedik, és kiérdemli a tehetsége és szorgalma alapján neki járó elismerést az európai nemzetek közösségében" - fogalmazott. A beszéde végén köszönetet mondott a kiállítás megalkotóinak, és boldog új évet kívánt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson!

 

20:04
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Innen indult a verekedés az Andrássyn - kép

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Galériáért kattintson!

20:06
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Az Operaház narancsos fantomjai halotti tort készülnek ülni"

"Az operaház narancsos fantomjai halotti tort készülnek ülni ma este a köztársaság és a demokrácia fölött" - mondta Kónya Péter, a Szolidaritás mozgalom vezetője. Előtte Ámon Betti, a Duna tévé Kikötő című műsorának korábban elbocsátott főszerkesztője szólalt fel, aki azt mondta"nem járultunk hozzá az alaptörvénynek nevezett tákolmányhoz".

20:10
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"A jéghegy mi vagyunk"

Kónya a Titanichoz hasonlította a kormányt, "ami előtt már látszik a jéghegy, és ez a jéghegy mi vagyunk". "Orbán Viktor elfelejtette, hogy a hatalom a népé" - mondta, szerinte ezt vissza fogják szerezni tőle.

20:12
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb ökölharc a Nagymező utcában

Ugyan a rendőrök a Nagymező utca és az Andrássy út sarkán megpróbálták szétvélasztani az ellentüntetőket a többiektől, mégis konfliktus alakult ki. Tudósítónk szerint ketten ököllelkezdték ütni egymást, mire nagy csődület támadt körülöttük, és ismét plexipajzsot viselő rohamrendőröknek kellett közbelépniük.

20:18
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Nyomorult hepciáskodó kis koszfészket csinálnak országunkból"

"Ünnepelnek a parlamenti gombnyomogatók, gumipertlis csokornyakkendőikben az új méltóságok", akik eltemették a harmadik köztársaságot, kiéheztetik a kultúrát, közpénzből finanszírozott színházat ajándékoznak náciknak - sorolta a kormány vitatott intézkedéseit Szűcs Miklós festőművész. "Nyomorult hepciáskodó kis koszfészket csinálnak országunkból Európa közepén" - mondta. "Nem hagyjuk" - válaszolt a tömeg kórusa.

20:21
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Fásy Ádám a Galériában mulat

A Magyar Nemzeti Galériában a kiállításmegnyitón megjelent Fásy Ádám műsorvezető is. A vendégek a kormányfő beszéde után elindultak körülnézni a termekben. Szőcs Géza kulturális államtitkár továbbra is a székek között beszélget.

20:22
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Százezerre becsülik magukat a tüntetők

"Közel százezren vagyunk, a Nagykörúton leállították a forgalmat" - mondta a tüntetés műsorvezetője, Ámon Betti.

20:27
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A hatos még jár, a földalatti nem áll meg

Fehérvári Tibor, a BKV fődiszpécsere az [origo]-nak azt mondta, a Nagykörúton egyelőre nem okoz fennakadást a villamosközlekedésben a tüntetés, bár elég nagy a tömeg. Az Andrássy út részleges lezárása miatt a 105-ös busz kerülőúton közlekedik, a 78-as trolit helyettesítő buszjárathoz hasonlóan. A kisföldalatti nem áll meg sem az Operánál, sem a Bajcsy-Zsilinszky úti megállónál, hanem lassítás nélkül továbbhalad - mondta.

20:30
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán Viktorral pezsgőzik Fásy Ádám - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson!

20:32
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt, Szőcs és Réthelyi mosolyognak a Galériában - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Schmitt Pál államfő, Szőcs Géza kulturális államtitkár és Réthelyi miklós nemzetierőforrás-miniszter
a Magyar Nemzeti Galériában (Galériáért kattintson!)

20:33
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"A dán királyi főszámvevő jelentése"

"A dán királyi főszámvevő jelentése a Fortinbras & Fortinbras cég átvilágításáról" - Orbán Ottó versét Galkó Balázs színész szavalta el.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintásra galéria nyílik!

20:34
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Illegitimnek tartjuk az orbáni rendszert"

"Nincs más út, mint kinyilvánítani, hogy illegitimnek tartjuk az orbáni rendszert", mert fölszámolta az alkotmányosságot - mondta Ripp Zoltán történész, aki a rendszerváltás történetírójának nevezte magát. Nem elég azt mondani, hogy "Orbán Takarodj!", nem elég Orbán bukása, a rendszernek is vesznie kell, különben "masírozunk tovább a zsákutcába" - mondta. "Győzelmi torát üli az ellenforradalom" - tette hozzá.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Galériáért kattintson!

20:37
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Hosszú életű lesz az, akinek a halálhírét keltik"

Vannak, akik földalatti alagúton érkeztek meg az Operaházba mondta Iványi Gábor lelkész. Odabent a köztársaság halotti torát ülik, de "azt kell mondanom, hosszú életű lesz az, akinek a halálhírét keltik" - mondta.

 

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Még több kép kattintásra!

20:44
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök "megdöntötte az alkotmányt"

"A képmutatás a bűn tisztelgése az erény előtt" - idézett egy XVIII. századi francia aforizmát Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos, ORTT-elnök. "A bűn gyülekezik az Operában, és vele szemben, ahogy évszázadok alatt többször, az erény helye a pesti utcán van" - mondta. "Nézzék az épület fényes ablakait! Az Opera ma este a képmutatás háza, az utca az alkotmányos erényeké" -mondta.. Majtényi szerint "a miniszterelnök felesküdött az alkotmányra azzal, hogy védeni fogja, de megdöntötte". Az alaptörvény visszavonását követelte. Azt mondta, "sokkal jobb sors" egy demokratikus jogállamban bukott miniszterelnöknek lenni, mint elzavart diktátornak. Beszéde után a teljes szózatot elszavalták a tüntetők.

20:54
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A szervezők békés elvonulásra kérték a tüntetőket

Békés elvonulást kértek a szervezők a tüntetésen megjelentektől, az Oktogon felé, és bejelentették, hogy vége a demonstrációnak. A hangszórókból Illyés Gyula hangja hallható, amint az Egy mondat a zsarnokságról című versét szavalja.

20:55
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A kiabálást hallgatva érkeznek a vendégek az Operába

Érkeznek a vendégek az Operába, tudósítónk szerint a főbejáraton át, amely nagy körben le van kordonozva. A gálaestre érkezőket a szintén lekordonozott, hátsó utcákból vezetik be az épületbe, ahol mágneskapun kell átmenniük. Az Operával szembeni Balettintézet előtti járdán már állnak a tüntetők, és a bejárattól rálátni az egész tüntető tömegre. Elhallatszik idáig a sípolás és a kiabálás is.

20:59
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Mutogató árpádsávos tüntető - kép

Forrás: MTI/Kallos Bea
Galériáért kattintson!

21:02
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Az összes magas méltóság az Operába tart

Frakcióvezetők, közjogi méltóságok, nagykövetek, diplomaták, állami vezetők tartanak az Operába. A lépcső alján Kovács Zoltán államtitkár fogadja a vendégeket.

21:04
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Behallatszik az Opera előcsarnokába a "Gyertek ki!"

Az épület előcsarnokába nagyon behallatszik, ahogy odakint sokan kiabálják, "Gyertek ki!" - jelentette az Operaházban tartózkodó tudósítónk.

21:08
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Ez látszik a tüntetésből az Opera bejáratától - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jbTZhUICv6rrFoEs
21:12
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Hol voltatok 2006-ban?"

Tudósítónk szerint az Andrássy út Nagymező utca sarkánál árpádsávos zászlókkal felszerelkezett emberek kisebb csoportja anyázza a kormányellenes tüntetőket. Azt kérik rajtuk számon, hogy "Hol voltatok 2006-ban?" A rendőrök körülvették őket.

21:16
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Orbán takarodj!" skandálja keménymag az Opera előtt

200-300 fős keménymag maradt az Opera előtt a tüntetés után. Folyamatosan kiabálják, hogy "Orbán takarodj!" - jelentette tudósítónk.

21:24
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A kolontáriakat köszöntötte Schmitt Pál

A köztársasági elnök, akit Náray Erika műsorvezető konferált fel az Operaházban, beszéde elején a kolontári vörösiszap-kérosultakat köszöntötte, akiket meghívtak a gálaestre. Az államfő ezután Kossuth Lajost idézte, aki szerint Magyarországnak minden adottsága van a boldoguláshoz, csak biztos alap és világos mérce kell. "Amióta a világ világ, amióta közösségben él az ember, a törvény az élet alapja" - mondta Schmitt, aki szerint a jó törvény olyan, mint a jó pásztor.

21:25
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Még marad a tüntető tömeg egy része

Bár a tömeg egy része az Oktogon irányába hazatért, az Operaház épületénél még mindig több százan kiabálják, hogy "mondjon le". A tüntetők és az épület közé rendőrök sorakoztak fel.

21:27
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Gyertek ki!" - videó az Opera elől

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6l5uvtlZVrW82S77
21:29
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánék nem a főbejáraton át jutottak az Operába

Orbán Viktort, és a közjogi méltóságokat nem a főbejáraton vitték be az Operába, de azt, hogy hol jutottak be, a biztonsági őrök nem akarták elárulni tudósítónknak

21:30
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt örül, hogy aláírhatta az alaptörvényt

Schmitt a gondviselés ajándékának tartja, hogy az országgyűlés elnöke mellett ő láthatta el kézjegyével a "törvények törvényét" - mondta az Operaházban. A köztársasági elnök szerint sokkal hamarabb kellett volna megszületnie az 1949-es alkotmányt leváltó új törvénynek, amelyről azt mondta: széleskörű konzultáció eredményeként, a nemzeti és európai hagyományokra támaszkodva született.

21:32
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Nő a kiabáló tömeg az Operánál

Már száznál is több rendőr veszi körül az Operát, az ott kitartó tüntetők most azt kiabálják: "menjünk be", és "utolsó vacsora". A tömeg egyértelműen növekszik az épületnél tudósítónk szerint.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

21:35
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt békét, szabadságot és egyetértést kért

"Őszintén remélem, hogy ma velünk örülnek honfitársaink, magyarok szerte a világban" - mondta Schmitt, és idézte az alaptörvény határon túli magyarokról szóló részét. "Ez a sok többes szám első személy mi vagyunk" - mondta Schmitt, aki szerint "mi" tiszteljük más népek kultúráját, és együttműködésre törekszünk minden néppel. "Legyen béke, szabadság és egyetértés!" - zárta beszédét Schmitt az alaptörvényben is szereplő 1848-as jelmondattal.

21:40
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Egyre több a rendőr az Operánál

A Bajcsy-Zsilinszky út felől egyre több rendőrautó érkezik, miközben a tömeg nem oszlik az Operánál. Tudósítónk rabszállító és csapatszállító autókat látott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

21:41
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Kodálytól játszanak a legtöbbet a gálaesten

Erkel Ferenc, Weiner Leó, Bartók Béla Kodály Zoltán és Liszt Ferenc művei vannak műsoron az operaházi gálaesten. Több részlet hallgathatnak a jelenlévők a Hunyadi Lászlóból és a Bánk Bánból, valamint Kodály Háry Jánosából. Kodálytól játsszák a legtöbb szerzeményt, összesen négyet.

21:43
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Sok rendőr áll a tüntetőkkel szemben

Az épület előtt a rendőrök nem csinálnak semmit, csak nagyon sokan beálltak. A tüntetők azt kiabálják, "Gyertek ki!" és "Munkat, kenyeret!".

21:45
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér a tüntetőket nézi

Pintér Sándor belügyminiszter nem hallgatja az előadást, hanem öltönyben, nyakkendőben, zsebre tett kézzel áll az Opera bejáratánál több testőr kíséretében, és a kint zajló eseményeket figyeli.

21:53
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Válogatott sértéseket kiabálnak Pintérnek a tüntetők

Pintér Sándor Hatala József rendőrfőkapitánnyal beszélget, miközben a rendőrök még szorosabbra zárták a sorfalat az Opera előtt. A tüntetők részéről tovább zeng az "Orbán takarodj!" meg a "búcsúbuli". A tüntetők közül többen észrevették a belügyminisztert, akire válogatott sértéseket kiabálnak.

21:57
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál beszél az Operában - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

21:58
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér a helyszínen figyel - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

22:01
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér szerint nincs szükség rendőri beavatkozásra

Tudósítónk villáminterjút készített az Opera bejárata mellett álló, a kint zajló tüntetést figyelő belügyminiszterrel. Pintér Sándor először azzal hárította el a kérdést, hogy most nem ér rá, mert "dolgozik". Erre tudósítónk megkérdezte, hogy részt vesz-e a rendőri akció irányításában, vagy csak érdeklődésből nézi az eseményeket, mire elnevette magát. A kérdésre, hogy szükség lesz-e komolyabb rendőri fellépésre, azt felelte: "Nézze meg: nyugodt emberek, nyugodt rendőrök, higgadt vezetők... szerintem nem." Még annyit mondott, hogy neki tetszett Schmitt Pál köztársasági elnök beszéde az Operában.

22:05
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A tömeg megvárná az előadás végét

Tudósítónk szerint a több száz fős tömegben arról beszélgetnek, hogy az operaházi előadás végéig mindenképpen az épület előtt maradnak.

22:08
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök és tüntetők - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Galériáért kattintson!

22:17
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök és árpádsávos tüntetők néznek farkasszemet - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Galéria kattintásra!

22:24
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér elment, a tömeg csendesedik

Tudósítónk szerint némileg csökkent a tüntetők lelkesedése, és néha percekig csendben vannak. Időközben Pintér Sándor elvonult az épület háta mögé. Az Operaházban ezekben a percekben ért véget a gálaünnepség.

22:32
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

A vendégek távozására készül a rendőrség

Tudósítónk szerint feltehetően a vendégek távozására készül a rendőrség. A tüntetők előtt álló sorfalat még sűrűbbre vonták, most már rohamsisakos rendőrök álltak fel egy újabb sorba. Több mint száz rendőr áll már sorfalat, a tömeg pedig lassan fogyatkozik.

 

22:40
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Tüntetők tízezreiről írnak a külföldi lapok

A Reuters és az AFP hírügynökségek, valamint a tudósításaikat átvevő külföldi lapok is több tízezer budapesti tüntetőről írnak. Beszámol az eseményekről a New York Times, a Guardian, a Chicago Tribune és több más angol nyelvű lap is.

22:49
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Oldalt és hátul távoznak a vendégek

Nem elöl, ahol bementek, hanem az Opera oldalsó és hátsó kijáratán át távoznak a vendégek a gálaestről - jelentették tudósítóink. A tüntetők ettől függetlenül meglátták őket, fújolnak, és azt kiabálják nekik: "sunnyogjatok, sunnyogjatok" vagy gyáváknak nevezik őket. Többek között távozott már Gíró-Szász András kormányszóvivő, Réthelyi Miklós miniszter és Németh Lászlóné, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium frissen kinevezett vezetője is.

22:54
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Két kézzel mutat be a maszkos tüntető - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a galériáért!

23:08
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánt a hátsó kijáraton vitték ki

Tudósítónk szerint az Operaház Révay utca felőli hátsó oldalsó kijáratához állt fel szorosan Orbán Viktor kisbusza. A kisbusz több száz méterre volt a tömegtől, de a kormányfő sűrű rendőrsorfal között ugrott be a kocsiba.

23:11
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Ha arra mennek, szétszedi magukat a tömeg"

Oldalt távozott a vendégek nagy része az Operából. A többség lesütött szemmel vagy telefonálva lépett ki az ajtókon, nem is néztek az Andrássy út felé, ahol a tömeg folyanatosan skandálja: "megbuktatok, megbuktatok". Tudósítónk hallotta, amint a mindenkit a hátsó utcák felé terelő rendőrök azt mondták a vendégeknek, hogy ne menjenek az épület eleje irányába, mert "szétszedi" őket a tömeg.

Az Andrássy úton közben fogyatkoznak a demonstrálók, lassan több rendőr van már az Operaház környékn, mint tüntető. Azért még így is több százan maradtak.

23:20
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Két vendég megnézte az Andrássy utat

Kun Miklós és Gereben Ágnes történészek az Operából távozóban elsétáltak az Andrássy út felé, a tüntetőket nézték, majd inkább mégis hátrafelé vették az irányt. Gereben Ágnes tudósítónknak azt mondta, nagyon szép volt a műsor az Operában, és "szépek voltak a fiatal hangok" is.

23:31
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Már csak száz tüntető maradt

Alig maradt 100-150 tüntető a helyszínen, akik továbbra is lelkesen kiabálnak, de a rendőrök már egyértelműen többen vannak, mint ők. Az utolsók között távozott Schmidt Mária, Péterfalvi Attila és Fónagy János is az Operából.

23:44
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Még kitartanak az Operánál a tüntetők

Nagyjából százan még mindig ott vannak az Opera előtt a kormányellenes tüntetés résztvevői közül, velük szemben továbbra is ott állnak a rendőrök. A tüntetők kitartóan skandálják, hogy "Orbán takarodj!", meg, hogy "Bóvli". A mellékutcákban több tucat rendőrt látott tudósítónk.

23:57
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Megindult a forgalom az Andrássy úton

Már csak néhány tucatnyi tüntető maradt a helyszínen, és tudósítónk szerint őket felnyomták a rendőrök a járdára. Ezt követően meg is indult a forgalom az Andrássy úton.

00:01
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök az Opera előtt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képeinkért kattintson!

00:04
január 02, 2012
Vágólapra másolva!

Megszűnt a rendőrsorfal, szinte minden tüntető hazament

Feloszlott a rendőrsorfal, a tüntetők nagy része is hazament, csupán tucatnyi ember maradt az Opera előtt. Az Andrássy utat takarítják még, de már megindult a forgalom.