Világnemzetet építünk - ezt nevezte a következő évtizedek "mestertervének" Orbán Viktor pénteken a Millenárison tizenötödszörre megtartott évértékelő beszédében. A miniszterelnök Schmitt Pál üdvözlésével kezdte, ostorozta a kommunistákat, a következő évekre pedig munkát, kenyeret, biztonságot és függetlenséget ígért. Szerinte a csecsemők már érzik a változást, mert kedvük lett megszületni, előbb-utóbb a felnőttek is meg fogják érezni. A fideszesek a beszéd után azt mondták, hogy konkrétumok nélkül is zseniális volt, és Orbán egyik legjobb évértékelőjét hallottuk.

14.02
Orbán a húsevő MSZP-ről
Orbán Viktor pénteken értékeli a 2012-es évet. Az elmúlt 13 évben ígért már olimpiát 2012-re, teljes foglalkoztatottságot, több ezer szociális bérlakást, megduplázódó béreket, faluparlamentet és kompromisszumkész politikát. Emlékszik még, melyik volt az összezsugorodás és melyik a ráfizetés éve? Idézze fel az [origo]-val az elmúlt évek országértékelőit!
14.03
Nem állunk túl jól

Az Európai Bizottság éppen ma hozta nyilvánosságra gazdasági előrejelzéseit. Szerintük 2013-ban és 2014-ben is a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz az államháztartási hiány Magyarországon, ami újabb megszorításokat vetíthet előre. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az előrejelzés hibás, ráadásul még csak egy előzetes a végleges adatokról. A részletekről itt olvashat bővebben.

14.08
Tavaly lezárták a Millenáris környékét

Az országértékelők nem nyilvánosak, a közönség soraiban a Fidesz vezető politikusai és a párt meghívott vendégei szoktak ülni. Tavaly már egy nappal a beszéd előtt lezárták a Millenáris környékét, a beszéd napján pedig még a Mechwart ligetnél is rendőrök álltak.

14.10
Kumin Ferenc 160 karakterben is közvetít

A kormány nemzetközi főkommunikátora, Kumin Ferenc a Twitteren segít a külföldi érdeklődőknek abban, hogy megismerjék a miniszterelnök országértékelőjét.

14.16
Ellepte Láng Zsolt haját a hó

A szakadó hóesésben érkeznek az évértékelőre a vendégek. Nemrég érkezett meg Balázs Fecó énekes és Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere, akinek a haját ellepte a hó.

14.19
Tíz nyugdíjasra jut egy fiatal

Főleg idősebb emberek érkeznek a Millenárisra, tudósítónk szerint nagyjából tíz nyugdíjasra jut egy fiatal.

14.26
Kevesebb a rendőr, mint tavaly

Sokkal kisebb a rendőri készültség, mint tavaly, amikor a Millenáris környékét és az oda vezető Kisrókus utcát is lezárták. Most mindenhol a környéken mehetnek az autók, és tudósítónk két rendőrt és néhány mellényben ácsorgó szervezőt látott a környéken.

14.38
Fekete György közel lesz Orbánhoz

A teremben néhányan már el is foglalták a helyüket. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke például az első sor közepén ül, a pulpitustól fél méterre, és a teremben van már Jókai Anna író és Kontrát Károly belügyi államtitkár is.

14.41
Egy nő már a bevásárlásra készül

Egy nő már jó korán elfoglalta a helyét a teremben, és láthatóan unatkozik: amíg Orbánt várja, a nála lévő Aldi-katalógussal múlatja az időt.

Fotó: Mudra László [origo]

14.45
Makrai Katalin püspöklila dolmányban

Megérkezett Schmitt Pál volt államfő, aki a VIP-szektorban ülő összes vendéget egyenként üdvözli. Természetesen eljött vele a felesége, Makrai Katalin, aki egy püspöklila sújtásos dolmányt vett fel.

14.48
Akad még üres szék - kép

Fotó: Mudra László [origo]

14.50
Hoffmann Rózsa mályva színű garbója

Megérkezett Polt Péter legfőbb ügyész, Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, aki mályva színű garbóra fekete blézert húzott. Andy Vajna miniszterelnöki megbízott is befutott.

14.54
Pintér se hagyja ki az évértékelőt - kép

Fotó: Mudra László [origo]

14.55
Megjöttek a miniszterek

Egyszerre érkezett meg Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, illetve Martonyi János külügyminiszter. Tarlós István főpolgármester is megjött.

14.57
A Miniszterelnökség engedélyével lehet pisilni

Az újságíróknak fenntartott területen álló őr közölte, hogy csak a Miniszterelnökség engedélyével lehet menni pisilni, vagyis az újságíróknak meg kell várniuk, hogy valaki elkísérje őket a mosdóba. Tudósítónk megvárta a Miniszterelnökség munkatársát.

14.59
Széles, Réthelyi, Mádl Dalma

A teremben van már Mádl Dalma, Réthelyi Miklós, Széles Gábor vállalkozó, Balázs Péter színész.

15.00
A zongorista a Hazám, hazámot játssza

Élő zene szól a teremben, a zongorista a Hazám, hazám-ot játssza.

Fotó: Mudra László [origo]

15.03
Nagy taps Orbánnak

Balog Zoltánnal érkezett meg a miniszterelnök, persze hatalmas taps fogadta.

15.05
Balog a hitről és a lélekről beszél

Balog Zoltán felszólalásával kezdőik a rendezvény. A miniszter azt mondja: "nekünk van hitünk és van lelkünk, amellyel látni akarjuk a célt, amiért az átalakítás, az újratervezés, a kormányzás történik. Minden azért történik, hogy nekünk együtt, a közösségnek legyen jobb".

15.07
Balog Orbán emberfeletti teljesítményéről beszél

Balog Orbánhoz beszél ezután: "látjuk a munkát, amit elvégzett. Ki többet lát ebből, ki kevesebbet". Azt szeretnénk hallani, "mit üzen az emberfeletti teljesítmény, amit elvégzett, és mire számítsunk, és ön miben számít ránk".

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)