Kezdődik a kiszorítósdi a Kossuth téren

2014.11.17., 17:37
rendezés

Elindult a tüntetők kiszorítása a Kossuth térről. Korábban áttörték a kordont is a Parlament előtt. A fővárosi tüntetésnek hivatalosan már vége, de a tömeg nem mozdul, csak lassan fogyatkozik. Pár százan aktívak, a többség bámészkodik. Budapest mellett két tucat vidéki helyszínen, sőt külföldön is tüntettek Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány, Vida Ildikó, a korrupció, az egyelőre visszavont netadó, a cafeteriaadó emelése és a magyar külpolitika jelenlegi iránya ellen.

Origo
23:10

Csomagolnak a rendőrök, szállingóznak a tüntetők

A hivatalos programzárás után négy órával este 11 órára nem hivatalosan is véget ért a tízezres kormányellenes tüntetés a Kossuth téren - jelentette tudósítónk. A rendőrök feladták a sorfal jobb és bal szárnyát, csak középen, a Parlament lépcsőjénél tartják még a sorfalat a rohamrendőrök.

De már középen sincs ellenállás: a téren még kitartó néhány tucat tüntető, a kemény mag is lassan szétszéled, az utolsó pillanatig a rendőrsorfal útjában ülők is felálltak és elszállingóztak, ahogy a még a téren elszórtan bámészkodó 100-200 ember is.

Origo
22:50

Tüntetők ültek a rendőrsorfal útjába

Mintegy tucatnyi tüntető, leginkább fiatalok ülnek a földön a Parlament előtt - éppen a lépcső felől lassan közeledő rendőrsorfal útjában. Már csak néhány tíz méter választja el őket, de az ülősztrájkot folytató demonstrálók nem mozdulnak. A rohamrendőrök viszont nem lassítanak, apránként araszolnak feléjük. 

Origo
22:40

Nem hagyják bejelentkezni a Hír TV-t

Hazug Hír TV - kiabálják a tüntetők, és igyekeznek beállni a kamera elé, hogy megakadályozzák a riporter élő bejelentkezését a Kossuth térről. Úgy tűnik, sikerrel.

Nincs könnyű dolga a stábnakForrás: Origo

 

Origo
22:34

Az Alkotmány utca felé szorítják ki a tömeget?

Lassan araszol a rendőrsorfal a Kossuth tér Margit híd felőli részétől is, hátrálásra késztetve a tömeget. Vélhetően az Alkotmány utca felé próbálják meg majd kiszorítani a tömeget.

Origo
22:28

Az alaptörvény is csak egy papírfecni

Az alaptörvény is csak egy papírfecni - üzenték a tüntetők Orbán Viktornak, aki fecninek minősítette azt a dokumentumot, amit a kitiltási ügyet megalapozó korrupciógyanúkról adott át az amerikai nagykövetség a külügyi tárcának.

Átcímkézték a tüntetők az alaptörvénytFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
22:07

Újabb embert emeltek ki, száll a paprikaspray

Újabb embert emeltek ki a rendőrök a tömegből - jelenti helyszíni tudósítónk. A Parlament lépcsőjétől előrenyomuló többszörös rendőrsorfal pedig a tömeget a tér közepe felé szorítva "visszafoglalt" egy néhány méter széles aszfaltcsíkot. Itt viszont újra megrekedtek a frontok, folytatódik az állóháború.

 

Origo
22:01

A téren a helyzet változatlan

Már két órája tart a Kossuth téren az állóháború, miközben magának a kormányellenes tüntetésnek - a hivatalos programnak legalábbis - vége. A mintegy 15 ezer fős tüntető tömegből a téren maradt alig 2000 demonstrálónak is csak egy kis része, 150-200 fő a kemény mag, amely a könnygázpalackkal és rohamfelszereléssel megerősített legalább százfős, többszörös rendőrsorfallal néz szembe.

Órák óta tart a kiszorítósdi a térenFotó: Szabó Gábor - Origo

 

Origo
21:48

Minden rendőr a barátunk

Egy nő felállt az egyik oroszlán talapzatára, ahonnan azt kiabálja, „Nem dobálunk, nem bántunk, minden rendőr a barátunk”. Kezében uniós zászlót tart.

Origo
21:46

Még senkit nem vettek őrizetbe

Egyelőre senkit nem vettek őrizetbe a rendőrö, közölte a rendőrség az Origo érdeklődésére. Egy sérültről tudnak, akit kimenekítettek a tömegből, és átadták a mentőknek.

Origo
21:35

Elkezdődött a kiszorítósdi

100-150 ember csinálja a fesztivált a téren, a többség, 1000-1500 ember csak bámészkodik. A tüntetők néha megpróbálnak beugrani a láncon, de visszalökik őket. A tér déli oldalán rendőrsorfal áll, vonaluk a hetes kaputól majdnem a sínekig húzódik. A sorfal Parlament felőli vége lassan, szinte tyúklépésben megindult a keménymag felé.

Elkezdődött a kiszorítósdiFotó: Szabó Gábor - Origo

 

Origo
21:19

Mintha bekerítenék a tüntetőket a rendőrök

Úgy tűnik, a rendőrök délről kezdik körbevenni a Kossuth teret. A Parlament déli szárnyától a villamossínnel párhuzamosan hatol előre a rendőrsorfal, nem engednek át senkit a metró felé. A téren összesen még ezren lehetnek, az előzőekhez hasonlóan hullámzóan zajlik a skandálás a keménymag részéről. Vegyes a demonstrálók összetétele.

Origo
21:17

Már csak a kemény mag van a téren

Elfogyott a tömeg nagy része a Kossuth térről, már csak az 1500-2000 fősre becsülhető kemény mag van a helyszínen, ők viszont elszántak: folyamatosan tolják oda-vissza a rendőrsorfalat.

Origo
21:06

Nem világos, mit akar tenni a tömeg

Nem egyértelmű, hogy mit akarnak a tüntetők a Parlamentnél. Ha nem a lépcsőn akarnának betörni az épületbe, balra és jobbra, a széleken alig van rendőr, de egyelőre erre nem mozdulnak – állapítja meg helyszíni tudósítónk.

Origo
21:04

Könnygázpalack van a rohamrendőröknél

Könnygázpalackkal szerelték fel azokat a rohamrendőröket, akik az elmúlt percekben érkeztek erősítésként a Kossuth térr, a Parlament lépcsőinél, a tömeggel szemben felsorakozott társaikhoz.

Magyar rendőr velünk van! – kiabálják a demonstrálók az ATV helyszíni közvetítése szerint. 

Origo
20:59

Dobálták a rendőröket

Palackokat dobtak a rendőrök közé a tüntetők, és páran újra megpróbáltak áttörni a rendőrsorfalon, hiába.

Origo
20:57

Rendőri erősítés érkezett a Kossuth térre

Újabb, mintegy félszáz rohamrendőr érkezett a Parlament védelmére a Kossuth térre.

Origo
20:55

Kisípolták Berlinben Orbánt

Kisebb tömeg tüntetett sípokkal Berlinben a magyar nagykövetség épülete előtt:

A berlini tüntetés résztvevői a magyar nagykövetség épülete előttForrás: MTI/Bócsi Krisztián

 

Origo
20:47

Kifáradásra várnak a rendőrök

Még kitartanak a tüntetők a Kossuth téren, de egyre halkabb a keménymag. A bámészkodó csoportok pedig fogyatkoznak, miközben mind hidegebb a levegő.

Tüntetők és a Parlamentet védő rendőrök a Kossuth Lajos térenForrás: MTI/Marjai János

 

Origo
20:41

Oda-vissza tologatják egymást rendőrök és tüntetők

Egymásba kapaszkodva, egy néhány méteres sávban oda-vissza tologatják, lökdösik egymást rendőrök és tüntetők a Kossuth téren a Parlament lépcsőjénél.

Origo
20:35

Sokadszorra szólítanak távozásra a rendőrök

A tér déli oldalán még több rendőr áll, és sokadszorra szólítják fel a tömeget a távozásra, mindhiába, pedig az irányt is megadták: az Alkotmány utca és a metró felé. Körülbelül 200-300 fős keménymag skandál, rajtuk kívül több százan kisebb csoportokban nézelődnek a téren.

Origo
20:31

Ujhelyi Brüsszelben tüntetett

 

 Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Facebook-oldalán posztolt egy fotót a brüsszeli tüntetésről. 

Origo
20:27

Egy idős tüntető attól tart, lelőhetik őket

Fiatalok egy csoportja egymást győzködi a Kossuth téren, hogy menjenek az első sorokba, közelebb a Parlamenthez – számolt be tudósítónk a tömeg közepéből. Egy idősebb nő viszont igyekszik lebeszélni őket, mert attól tart, hogy lelövik őket a rendőrök. Végül a fiatalok úgy döntenek, hogy maradnak, és isznak tovább.

Origo
20:25

Egymást filmezik a téren

A rendőrök a tüntetőket, a tüntetők a rendőröket filmezik. A tömegben hol fellobban, hol alábbhagy a skandálás, egyelőre nincs változás. A rohamrendőrök övén gázálarcok fityegnek.

Origo
20:24

Kuncze Gábor elégedetlen

Elégedetlen a tüntetés szervezőivel és szónokaival Kuncze Gábor. A volt SZDSZ-es politikus, korábbi belügyminiszter az ATV-ben arról beszélt: a szónokok az elmúlt 25 évet hibáztatták, míg szerinte a Kossuth téren tiltakozó tömeg az Orbán-kormány ellen vonult az utcára.

  

Origo
20:19

Sokan demonstráltak Veszprémben és Győrben is

Ha nem is tízezres tömeg volt, mint a budapesti Kossuth téren, sokan tüntettek Veszprémben és Győrben is:

A közfelháborodás napja VeszprémbenForrás: MTI/Nagy Lajos

 

Szellős volt a tömeg Győrben, a városháza előttForrás: MTI/Krizsán Csaba

 

Origo
20:15

Egyre több rendőr érkezik

Újabb rendőrök érkeznek a Parlamenthez a Margit híd felől. A lépcsőnél körülbelül 50-en lehetnek most, de folyamatosan jön az erősítés. 

Origo
20:13

A felszólítás ellenére maradnak a tüntetők

Hiába küldenék haza a rendőrök a tüntetőket, a tömeg marad.

Origo
20:10

Mécs Imre is ott van a Kossuth téren

A Kossuth téri tömegben látni Mécs Imre egykori '56-os halálraítéltet, későbbi országgyűlési képviselőt, valamint feleségét, Magyar Fruzsina dramaturgot is.

Origo
20:07

Így törte át a tömeg a kordont a Kossuth téren

Így törte át a tömeg a Kossuth téren a kordont, és nyomult a Parlament lépcsőihez:

 

Origo
20:07

Valaki rosszul lett

Rosszul lett egy nő, kiszedték, és a tízes kapuhoz vitték. Feltehetően az első sorokban állt.

Origo
20:04

„Kérem önöket, a cselekményüket hagyják abba…!”

Rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy „fejezzék be jogtalan cselekményüket”. Ötször is elhangzott a felszólítás. Több tucat rohamrendőr sorakozott fel a Parlament lépcsőjén. Előzőleg a tömegből többen is átugrották a láncot, őket elfogták a rendőrök. A tüntetők már a régről ismert „Sün!” jelszót is skandálják.

Origo
20:00

A Kossuth tér harmada már kiürült

A Kossuth tér korülbelül harmada már üres, de sokan lézengenek hátrébb, a környező utcákban. Előrébb továbbra is szólnak a dobok, sípok, kereplők.

Origo
19:54

A Batthyány téren is rendőrbusz áll

Egy, a tüntetésről hazafelé tartó olvasónk küldte ezt a fotót a Batthyány téren parkoló rendőrbuszról.

Rendőrbusz a Batthyány térenForrás: Origo

 

Origo
19:51

Valakit mentők vittek el a térről

Egy mentőautó vitt el valakit a térről. Egyes hírek szerint egy tudósító lett rosszul.

Origo
19:49

A kordonon belül vannak már a tüntetők

A tüntetők már áttörték azt a kordont, ami a parlament lépcsőjétől választotta el őket. Most farkasszemet néznek a lépcsők alján álló rendőrökkel.

Origo
19:47

Patthelyzet van

Patthelyzet van, több százan kitartanak, megy az "Orbán, takarodj!”, a „Mondjon le!”, a „Gyertek ki!”, a „Mocskos Fidesz”, de sokan csak bámészkodnak. Megvárják, hogy mi lesz az egésznek a vége, addig nem indulnak haza, mondták több bámészkodó csoport tagjai is tudósítónknak. Az nem világos, mikor fogják megelégelni a rendőrök az egészet.

Origo
19:31

Valakit elvittek a rendőrök

Átugrott a Parlament körüli láncon egy tüntető, és be akart rohanni az épületbe, de a rendőrök gyorsan elfogták és elvezették. Tudósítónk szerint már alig látni szervezőt.

Origo
19:26

Menjünk be! Gyertek ki!

Egyelőre nem akar oszlani tömeg a Kossuth téren. „Fidesz-maffia!”, „Demokráciát!”, „Menjünk be!”, „Gyertek ki!” – kiabálták a parlament főbejáratánál, ahol még a kordont is elsodorták. Sokan vannak még kint, épp csak nincs tele most a tér tudósítónk szerint. 

Origo
19:22

Megindult a tömeg, mozgolódnak a rendőrök

A rendőrök mozgolódni kezdtek a Parlament lépcsőinél. Erre rögtön felélénkül a tömeg, többen előrébb mennek, majd visszajönnek.

Nem oszlik a tömeg a Kossuth térenFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
19:21

EU-s és magyar zászló, oroszlánok

Egy EU-s és egy magyar zászlót lobogtató tüntető mászott fel a Parlament lépcsőit díszítő oroszlánokra - a rendőrök nyugodtan figyelik, ahogy lengeti a lobogókat.

Origo
19:19

Lányi András Paksról tart felvilágosítást

Lányi András, az Élőlánc Magyarországért egyik alapítója egy füzetecskét osztogatott a tömegben, amely Paksról szólt, benne azzal, hogy mennyire eladósodunk az oroszok felé. 

Origo
19:17

Vannak, akik még várják, hogy történjen valami

Vége a beszédeknek, sokan elindultak hazafelé, lassan ürül a tér. Mások meg maradnának, láthatóan várják, hogy történjen valami. Néhányan a himnuszt éneklik, a tér másik felén felzúg a Viktátor!

Nem kímélték a kormányfőt a transzparensekenFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
19:14

Volt még egy kis viktátorozás

Az utolsó beszédet még néhány „Viktátor, Viktátor!” kiabálás követte.

Origo
19:14

Elkezdtek hazafelé szivárogni a tüntetők

Zúg a "Nem hagyjuk, nem félünk", de azért többen szivárognak hazafelé, miközben tiltakozásra, szerveződésre buzdít a szónok. 

Origo
19:11

Esélyük sem lesz Orbánéknak menekülni

Ha még egy pár évig folytatják ezt, akkor már nem lesz esélyük külföldre menekülni - figyelmeztette a szónok az Orbán-kormányt.

Kiss Soma ÁbrahámFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
19:10

Nem menekülnek

Mi nem fogunk menekülni! - üzeni Kiss Soma Ábrahám a kormánynak a színpadról. 

Origo
19:10

Sokan vannak Szegeden

Erről tanúskodik egy kitwittelt kép:

 

Origo
19:03

Küzdenek, amíg jó nem lesz itt élni

Addig fogunk küzdeni, amíg jó nem lesz itt élni, és követeljük, hogy szóba álljanak velünk - hangzik a színpadról.

Origo
19:01

Demszky Gábor is ott van a tömegben

Demszky Gábor volt főpolgármester is ott van a Kossuth téren.

Demszky Gábor is ott van a tömegbenForrás: Origo

 

Origo
18:59

Ria, ria, Norvégia!

Horváth András azt mondja, hogy Orbán Viktor az Audi Aréna átadásakor elfelejtette megemlíteni a norvég–magyar jó kapcsolatot a női kézilabdában. A győri csapatban két válogatott norvég is játszik. 

Origo
18:57

Brüsszelben végül 50-en voltak

Ezt twittelte ki az MTI brüsszeli tudósítója:

 

Origo
18:55

Le kell rázni a rabigát

Le tudja rázni az ország a korrupt és elnyomó politikusai rabigáját! - zeng a színpadról.

Origo
18:54

József Attilát szavalnak Szegeden

A levegőt című verset mondta el a körülbelül 1500 tüntetőnek Galkó Bence a Délmagyar.hu szerint. 

Origo
18:51

Ütik a vasat, amíg meleg

Addig ütjük a vasat, amíg meleg – hangzott a biztatás a színpadról.

Origo
18:51

Nem hagyjuk!

Zúg a "Nem hagyjuk!" a tömegben. 

Origo
18:44

Vida Ildikó a nyomokat akarja eltüntetni?

Horváth András szerint nem kizárt, hogy Vida Ildikó NAV-elnök azért akarja maga vezetni a vizsgálatot, hogy bizonyítékokat tüntethessenek el.

Origo
18:43

Repülj, Páva! - kiabálják Pécsen

Pécsen és Komlón is tüntetnek a kormány ellen. Pécsen a „Repülj, Páva!” rigmus dívik, Páva Zsolt fideszes polgármesterre utalva – olvasható a Bama.hu közvetítésén. Százak tüntetnek.

 

Forrás: MTI/Sóki Tamás
Origo
18:40

Hajléktalan a tüntetésen

Hajléktalan a tüntetésenForrás: Origo

 Egy hajléktalan is ellátogatott a tüntetés helyszínére, igaz csak távolabbról figyeli az eseményeket. 

Origo
18:39

Tízezernél biztos többen a Kossuth téren

Legalább tízezer ember van a Kossuth téren, de talán a tizenötezer sem túlzó becslés az Origo helyszíni tudósítói szerint. 

Nagy a tömeg a térenFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
18:38

Brüsszelben is tüntetnek

Tizenöt ember gyűlt össze Brüsszelben, erről adott hírt egy Twitter-felhasználó:

 

Origo
18:37

Nem sok maradt a '89-es Orbán Viktorból

Horváth András szerint nem sok maradt a '89-es Orbán Viktorból.

Origo
18:36

Az elmúlt 25 évet akarják elfelejteni

A tüntetők nemcsak az Orbán-kormánnyal, hanem az elmúlt 25 évvel is elégedetlenek. 

Origo
18:36

Nagykanizsán kétszázan gyűltek össze

Nagykanizsán kétszázan tüntetnek a Közfelháborodás napján, a Zaol.hu szerint egyelőre a budapesti Kossuth téri beszédeket nézik, majd az egyik helyi szervező fog beszélni.

Origo
18:35

Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok

Az egykori NAV-os Horváth András lépett a színpadra, és azzal kezdte, hogy felolvasott néhány transzparenst. Az első: "Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok".

Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a tüntetés egyik szónokaFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
18:32

Orbán Viktor távozását követelik

A tüntetésen azt követelik, hogy ne a legszegényebbektől elvett pénzekből fizessék ki az állam tartozásait. 

Origo
18:29

Viktátor! - ezt skandálja a tömeg

Harsog a "Viktátor!" a tömegben. 

Origo
18:28

Felülről jó soknak látszik a tömeg

Azt tudtuk, hogy nincsenek kevesen a Kossuth téren, de felülről látszik igazán, mekkora is a tömeg.

Sokan vannakForrás: MTI/Soós Lajos

 

Origo
18:25

Alig lehet feljutni a metróból

Rengetegen tartanak a Kossuth térre. A Deák téren percenként halad el egy transzparensekkel és zászlókkal felpakolt csapat. Lent a Kossuth téri metrómegállónál annyian gyűltek össze, hogy perceket kell várni a feljutásra. A hangosbemondón félpercenként elhangzik, hogy a baleset elkerülése érdekében vegyék igénybe mindkét lépcsőt, lassan haladjanak, senki ne tülekedjen, és az értékeikre fokozottan vigyázzanak.

Origo
18:24

A graphisoftos Bojár is a tömegben van

Nem tetszik a kormány oroszpolitikája, és az EU-tól való távolodásé sem – indokolta az Origónak Bojár Gábor, a Graphisoft társalapítója, miért vesz részt a Kossuth téri tüntetésen.

Origo
18:23

Összefogásban bíznak

Kertész Luca az összefogásról beszél a tüntetőknek. Felidézi a tervezett internetadó visszavonását, amit a tüntetők sikerének tart. Úgy tudjuk, a felszólalók többsége a Hallgatói Hálózat tagja. 

Origo
18:22

Perecet és demokráciát!

Hogy ne éhezzenek a tüntetők: 500 forint egy perec.

Mi szem szájnak ingereForrás: Origo

 

Origo
18:17

Dühösek a tüntetők

Krasznahorkai Emma egy slam poetry-t ad elő a tüntetőknek, amiben felsorolja, miért dühös a kormányra. 

Origo
18:16

A Russia Today Pesten

Forrás: Origo

 

Origo
18:16

Pénzt gyűjtenek a szervezők

A szónok a tüntetés költségeire kér támogatást a résztvevőktől.

Origo
18:15

Ne a szegényeket üldözzék!

Dabóczy Mihály azt mondta a tüntetőknek, hogy olyan rendszert szeretnének, ahol a hatóság nem a szegényeket üldözi. 

Több ezren vannak a téren, egyre nagyobb a tömegFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
18:14

Vida Ildikót is elhozták

A tüntetők között van Vida Ildikó NAV-elnök is - igaz, csak képen.

Valaki Vida Ildikót hozta magával a Közfelháborodás napjáraForrás: Origo

 

Origo
18:12

Delete Viktor Nyíregyházán

Nyíregyházán is gyűlik a tömeg, ilyen táblákkal:

 

Origo
18:10

Jogállamot, nem forintosítást!

Sokan transzparenssel, egyesek kalózzászlóval érkeztek a Kossuth térre.

Az egyik tábla felirata: "Jogállamot, nem forintosítást!"

Egy másiké: "Ne lopj, ne csalj, ne hazudj! A kormány nem tűri a konkurenciát."

Forrás: Origo

 

Origo
18:09

Uniós zászlót lógattak ki az ablakon

A tömeg éljenzéssel fogadta, amikor valakik egy uniós zászlót lógattak ki a Parlament egyik ablakán. 

Origo
18:06

Fasiszták, menjetek haza!

Ezt kiabálták egy 10-15 fős csoportra a szervezők és több tüntető is. A kérdéses, láthatóan összeszokott társaság  együtt érkezett, és azt skandálták, hogy „Egyik kutya, másik eb! Rendszerváltást!”. Ezután elvegyültek a tömegben.

Origo
18:06

CÖF: Goodfriend nemkívánatos személy

A CÖF hazaküldené André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivőt. Szerintük ez több száz civil akarata. 

 

Origo
18:06

Drón kameráz a levegőből

Megjelent a tér felett a korábbi tüntetéseket is végig kamerázó távirányítható drón.

Origo
18:05

Utcazenészek és perecárusok

Több ezer fősre duzzadt a demonstrálók tömege a Kossuth téren, a résztvevők türelmetlenül várják a beszédek kezdetét. Addig is a kormányellenes rigmusok skandálásával foglalja el magát a tömeg, a hangszórókból pedig rockzene szól. Körülbelül 20-25 rendőr áll a Parlament lépcsőin, a tér sarkán egy utcazenekar zenél, és a perecárusok is megjelentek a környéken.

Origo
18:03

Perceken belül tele lesz a tér

Még éppen nem telt meg a Kossuth tér, de folyamatosan érkeznek az emberek, tíz perc múlva tele lesz – jelentette tudósítónk. A tömegben többen lengetnek uniós és magyar zászlókat, de egy cigány zászló is látható.

Origo
18:02

Kunhalmi megint uniós zászlót tűzött ki

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a Parlament félemeletének egyik erkélyéről puszikkal köszöntötte a tömeget, és két uniós zászlót tűzött ki. Már nem először.

Kunhalmi Ágnes EU-s zászlókat tűzött ki a Parlament ablakáraForrás: Origo

 

Origo
17:49

Már ötezren lehetnek

Hivatalosan el sem kezdődött a hat órára meghirdetett "közfelháborodás napja", de a Kossuth téren tudósítónk szerint már most ötezren lehetnek.

Már több ezren vannak a Kossuth térenForrás: Origo

 

Origo
17:45

A Nem adom a hazám! már melegít

A Nem adom a hazám! mozgalom már melegít: mintegy huszan demonstrálnak a Kossuth tér sarkán, az FHB Bank fiókja előtt.

A Nem adom a hazám! mozgalom tüntetői a bank előttForrás: Origo

 

Origo
17:37

Rogán: Ezúttal elmarad a szemkilövés

Hétfőn még talán soha olyan korán nem mentek haza a képviselők a parlamenti ülésnapról, mint ma. A rendőrség nagy erőkkel készül, már másfél órával a kezdés előtt sok rendőr állt a Kossuth téren.

A képviselők egy része inkább csak kimaradni szeretett volna a felfordulásból, van azonban olyan is, aki részt vesz a demonstráción, mint például a PM-es Tordai Bence.

Mindenkinek joga van a véleményéhez – jegyezte meg Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető. 2006. október 23-ával ellentétben most nem jár szemkilövés a tüntetésért – tette hozzá.

Origo
17:28

Surján: Nem most kellene mozgolódni

„Megmozdul az ország, hétfőn 25 városban tüntetnek a korrupció és a megszorítások ellen” – idézte az interneten terjedő felhívást Facebook-oldalán Surján László, a KDNP alapítója, majd elnöke.

 

Az egykori népjóléti miniszter, későbbi fideszes EP-képviselő szerint idén három választáson is megmozdulhatott volna az ország, mégsem tette.

Origo
17:07

Este folytatódik a tüntetéssorozat

Ha Ön Budapesten él, akkor az elmúlt három hétben már hozzászokhatott az apróbb kellemetlenségekhez.

Itt még csak Vida Ildikó NAV-elnök ellen tüntettek - azóta a lista bővültFotó: Bielik István - Origo

Ma viszont már a vidéki városok lakóinak is készülni kell, hiszen országszerte 30 helyszínen szerveznek tüntetést többek között a korrupció ellen.

Az egész az azóta visszavont internetadóval kezdődött: összeszedtük, hogy az elmúlt időszakban kik és miért vonultak utcára.

Még több bejegyzés