A magyarok többsége nem fogadna be menekültet

2015.09.21., 06:33
rendezés

Újabb menekültek érkeztek a barcsi határhoz, ahova Horvátországból buszokkal hozták őket. Közben kiéleződött a vita Szerbia és Horvátország között, mert Zágráb lezárta a két ország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt: Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a határ megnyitását kéri, míg Ranko Ostojic horvát belügyminiszter közölte, hogy a határ zárva marad mindaddig, amíg Szerbia nem változtat menekültügyi politikáján. Az uniós politikusok közben továbbra is a kvótarendszer létéről vitáznak. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!

EZ TÖRTÉNT SZOMBATON

MTI
23:57

Több ezer menekült érkezett Hegyeshalomra

Mintegy 12 ezer menekült érkezett hétfőn a hegyeshalmi vasútállomásra - számolt be az M1. Az osztrák határmenti településre hét olyan vonat érkezett, amely csak migránsokat szállított, egy-egy vonaton 1500-2000 ember tartózkodott. Az utolsó vonat este fél hét körül érkezett, amiről mintegy 2000 ember szállt le. 

Kedden a reggeli órákban 3-4, csak migránsokat szállító vonat érkezik a közszolgálati televízió tudósítójának információi szerint. Ezeken a vonatokon is 1500-2000 ember tartózkodhat.

MTI
21:59

Hétfőn megszavazták, keddtől hatályos a törvény

Megjelent a Magyar Közlönyben és így kedden hatályba lép az a hétfőn elfogadott törvény, amely a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat ad a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére. A törvényről részletesen itt olvashat

MTI
21:57

Újabb megyékben épülhet határzár

A kormány ideiglenes biztonsági határzár létesítésének előkészítését és megépítését rendelte el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésével érintett megyéknek Magyarország schengeni határával azonos külső határán. A Magyar Közlönyben megjelent, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése érdekében szükséges további intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint az intézkedés célja a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése. Az intézkedés végrehajtásáért a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter felel.

MTI
21:36

Többet költenek a menekültválságra az amerikaiak

Washington 419 millió dollárral megnöveli a szíriai polgárháború károsultjainak nyújtott humanitárius és menekültsegélyt - közölte hétfőn az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala. Ezzel a szíriai válsággal kapcsolatos amerikai segélyek összege meghaladja a 4,5 milliárd dollárt. John Kerry amerikai külügyminiszter korábban bejelentette, hogy az Egyesült Államok a 2016-os pénzügyi évben 85 ezerre, 2017-ben pedig 100 ezerre emeli az ország által külföldről befogadandó menekültek számát.

MTI
21:29

Nem is létezett "A-terv"

A kormány nem készült fel kellően a menekültválság kezelésére - jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. A helyzet még mindig nem olyan stabil és biztonságos, mint amilyennek lennie kellene: aggasztó, hogy ellenőrzés nélkül ennyi ember jön be az országba, akikről nem tudjuk, kicsodák, és mit akarnak - mondta az államfő. A horvát kormány "B-terve", miszerint a menekülteket a magyar határ felé irányítják, reakció az "A-tervre", amely nem is létezett - szögezte le Grabar-Kitarovic.

A beremendi határátkelőnél szállítják át a Horvát buszokról a menekülteket BKK buszokraFotó: Polyak Attila - Origo
MTI
21:02

Nem akarnak menekülteket a lengyelek

Ellenzi a közel-keleti és afrikai menedékkérők befogadását Lengyelország lakosainak többsége - derül ki a Millward Brown közvélemény-kutató központ által készített közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek 56 százalékának volt ez a véleménye. Ezzel ellentétes állásponton volt, és szolidaritását fejezte ki a háború elől menekülő emberekkel a megkérdezettek 38 százaléka. A szeptember elején végzett hasonló felméréshez képest 13 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik nem akarnak országukban menekülteket látni. 

Menekült áll a vonat ajtajában GyékényesnélFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
20:50

Barcsra újabb menekültek érkeztek

Újabb menekültek érkeztek a barcsi határhoz, ahova Horvátországból buszokkal hozták őket - számolt be az M1 csatorna tudósítója. A Dráva-hídhoz nem sokkal nyolc óra előtt 10 busszal érkeztek meg a menekültek - mintegy 500-800 ember -, akiket a magyar rendőrök lekísértek a hídról az ideiglenes pihenőhelyhez, ahol segélyszervezetektől ital, élelmet, ruhát, takarót kaptak. Rövid pihenő után a rendőrök tovább kísérik őket Dráva-partján lévő sétányon a körülbelül fél kilométerre lévő vasútállomásra, ahol már bent áll egy szerelvény, ami a felszállást követően azonnal elindul. Ma éjjel még további 500-600 menekült érkezésére számítanak.

MTI
20:40

Megvédi Európa határait Szlovénia

Szlovéniának meg kell védenie Európa schengeni határait – jelentette ki Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára hétfőn a horvát–szlovén határ melletti Obrezjében. Az államtitkár elutasította a vádakat, hogy "lassanként" beengednék a Horvátországból érkező migránsokat.

MTI
20:37

Görögország szigorúbban ellenőrizheti a partokat

Az Európai Uniónak többet kellene tennie a kontinenst érintő migrációs válság megoldása érdekében – jelentette ki hétfőn Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök, az előző napi választásokat megnyerő Sziriza párt vezetője. Athén azt állítja, hogy kész jobban ellenőrizni határait, és különválasztani egymástól a menedékkérőket, illetve a megélhetési céllal érkező migránsokat, de ennek fejében annak a tervnek a végrehajtását követeli, amelyet az Európai Bizottság dolgozott ki a szíriai, iraki és eritreai menekülteknek a tagállamok közti elosztására.

Szíriai menekültek lézerfénnyel adnak le segélyjelzést gumicsónakjukból a görögországi Kosz szigetének partjainál. A görög parti őrség tájékoztatása szerint 2015 első negyedévében mintegy 10 445 illegális menekült érkezett Görögországba szemben a tavalyi 2863-mal.Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz
MTI
19:56

Uniós segítséget vár Szlovénia

Szlovénia az Európai Unió és egyes országok segítségére számít a migrációs válság megoldásában - jelentette ki a szlovén kormányfő.

Miro Cerar, szlovén miniszterelnökForrás: AFP/Thierry Charlier

A politikus hangoztatta ugyanakkor, hogy nem szándékoznak folyosót nyitni a migránsoknak. "A migrációs válság jelenkori történelmünk egyik legnagyobb problémáját jelenti. Szlovénia nem szándékozik folyosókat nyitni a migránsoknak, egyben folytatja a schengeni övezet határainak védelmét, ugyanakkor bízik az EU segítségében".

MTI
19:46

Tüntettek a római magyar nagykövetségnél

Tüntettek a római magyar nagykövetség épületének közelében a magyar kormány bevándorlási politikája ellen, a mintegy száz tüntető egyebek között a "szégyen" szót skandálta. 

Egyebek emellett olyan jelmondatok jelentek meg a tüntetők transzparensein, hogy "Magyarok, a múltban ti is menekültek voltatok!", "Maradjunk emberségesek!", "Senki sem maga választotta, hogy menekült legyen!", "Elsők az emberek, azután a határok!" A békés demonstrációt a Baloldal Környezet Szabadság nevű olasz baloldali parlamenti ellenzéki párt szervezte az úgynevezett Mezítlábasok civil mozgalmával, amely szeptember 11-én az EU bevándorlási politikája ellen is országos megmozdulást tartott. 

A magyar nagykövetségnél rendezett tüntetéshez csatlakozott mások mellett az Amnesty International (AI), az Emergency, valamint az Orvosok Határok Nélkül olasz szervezete is. 

Origo
19:34

Szerbia kemény lépésekre is kész

Horvátország mindaddig zárva tartja átkelőhelyeit a szerbiai határon, amíg Belgrád a menekülteket Horvátország felé küldi, mondta Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter szerint a röszkei átkelő újranyitása után nem kell Horvátországba küldeni a menekülteket.

Amennyiben Horvátország nem nyitja meg az átkelőket, Szerbia jogi útra tereli a kérdést, 

de kemény válszlépésekre is kész. 

Jelenleg csak a Belgrád–Zágráb autópályán lévő Bajatovci–Batrovci átkelő üzemel a két ország között.

MTI
19:24

Visszavágott a Fidesz a Migration Aidnek

A Fidesz szerint Orbán Viktor nem is állította, hogy állami támogatást kapott a Migration Aid nevű egyesület. Parlamenti felszólalása után, az azonnali kérdések és válaszok órájában a miniszterelnök Schiffer Andrásnak adott válaszában azt állította, pénzzel támogatták a menekülteket segítő civilszervezeteket.

A civilszervezeteknek jelentős pénzügyi támogatást adunk – csak halkan mondom"
– jelentette ki Orbán Viktor. A Migration Aid közleményben tiltakozott, mondván a Migration Aid központi költségvetési juttatásból nem részesülve, magánadományokból végezte tevékenységét.

MTI
19:18

Szijjártó: Nem megoldás a kvóta

Változatlanul másként képzeli el a menekültválság megoldását a négy visegrádi ország, illetve az Európai Unió nyugati tagállamai. "Úgy látom, hogy az EU előtt álló kihívások tekintetében továbbra is más sorrendben szeretnénk megadni a válaszokat" – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar külügyminiszter szerint a prágai találkozón a V4-ek egyetértettek abban, hogy ha az EU nem tudja visszaszerezni a schengeni határok feletti ellenőrzést, és nem tudja biztosítani a schengeni határok őrzését, a migrációs probléma okozta kihívást nem tudja kezelni. Az EU elnöksége kedden nem ezt, hanem a kvótarendszert helyezi a prioritási lista élére – mondta Szijjártó Péter.

MTI
19:08

Gyurcsány szerint bűn bevetni a honvédséget

Gyurcsány Ferenc szerint nem egyszerűen tisztességtelen, de emberiesség elleni bűntett a honvédséget bevetni a bevándorlók ellen. Miközben a politikus beszélt, aktivistáik elkezdtek egy élőláncot vonni a parlament köré, amelyet a volt kormányfő "a tisztesség, a humanizmus, az európaiság kordonjának" nevezett. Gyurcsány Ferenc azt is kijelentette, hogy a tüntetéssel azt akarják megmutatni, létezik egy Magyarország, amelyik érti, hogy "először vagyunk emberek" és csak utána vagyunk magyarok, keresztények vagy bármi mások.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus koalíció elnöke menekültek és újságírók között a Horgos-Röszke határátkelőhely közelében, a határ szerbiai oldalán szeptember 15-énForrás: MTI/Sóki Tamás
MTI
18:37

Este nyolcra várják Barcsra a menekülteket

Barcson készülnek az újabb migránsok érkezésére, egy újabb csoport hétfőn az esti órákban 20 óra körül várható - értesült az MTI.

A Dráva-parti somogyi városban hétfőn egész nap várták az újabb migránsok érkezését, miután vasárnap úgy értesültek, hogy négyóránként újabb és újabb buszok hozzák majd az illegális bevándorlókat a horvát-magyar határra, kora estig a határátkelőhöz azonban egy busz sem érkezett. 

Origo
18:09

Ebből majdnem futás lett

Az Origo munkatársai az egyik barcsi kocsmában készítettek villámfelmérést, azt kérdezték, mit szólnának ahhoz, ha a menekültek tartósan letelepednének a városukban. Tudósítóink szerint a polgárok olyannyira zokon vették a felvetést, hogy kis híján megkergették őket, de atrocitásra végül nem került sor. Kollégáink azt is mondták, hogy a Dráva vízszintje helyenként nagyon alacsony, gyalog is átlábalni rajta, valószínűsítik, hogy a menekültek az éjszaka folyamán ezen szakaszokat fogják "zöldhatárként" használni. 

MTI
17:27

Újabb menekültek érkeztek Beremendre

Újabb menekültcsoport jelent meg a beremendi határátkelőnél - számolt be az M1 tudósítója. A Horvátország felől 5-8 busszal érkező menekülteket a magyar határőrizeti szervek átszállítják a magyarbólyi vasútállomásra, majd onnan vonattal viszik tovább.

MTI
17:21

Menekültek Gyékényes közelében

A horvát-magyar határt átlépő menekültek mennek Gyékényes vasútállomásra, Zákány közelében. A migránsok vonattal érkeztek a horvátországi TovarnikbólForrás: MTI/Varga György
MTI
17:12

Újabb ezerötszáz embert vittek el Zákányból

Egy újabb, mintegy 1500 tagú menekültcsoportot indítottak el Zákányból hétfő délután az ország nyugati határánál kialakított gyűjtőpontokhoz, Szentgotthárdra és Vámosszabadiba - számolt be az M1 tudósítója. A most érkezettek között sok volt a családos, a kisgyermekkel, esetenként pár hónapos babával érkező ember. Mielőtt felszálltak a vonatra, a helyszínen lévő segélyszervezetek gondoskodtak az ellátásukról. A 14 kocsiból álló szerelvény 16 óra után elhagyta a zákányi pályaudvart. Hétfőn ez volt a harmadik Zákányból elinduló, menekülteket szállító szerelvény. 

Menekültek várnak átszállásra a magyarbólyi vasútállomásonFotó: Polyak Attila - Origo
Origo
17:09

Zalában is épül drótakadály a horvát határon

Zala megyében, a magyar-horvát határszakaszon is előkészítik drótakadály telepítését, bár a Mura folyó mint határ jelentős hosszúságban természetes védelmet is ad a menekültek ellen - mondta el a Zala megyei kormánymegbízott. Rigó Csaba szerint a katonák a rendőrségi munkát segítik, ezért a megye több pontján is felbukkanhatnak a honvédségi konvojok. Letenyén - ahol vasárnap reggeltől hétfő délutánig alig néhány menekült érkezett Horvátország felől - most már helikopterrel és honvédségi drónnal a levegőből is felügyelik a horvát határszakaszt.

Rendőrök az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke közelébenForrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
16:58

Tizenkét ítélet született ma Szegeden

A Szegedi Járásbíróság hétfőn 12 ügyben tartott gyorsított bírósági tárgyalást, valamennyi esetben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. A bíróság valamennyi esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, amelyekben kiutasítást alkalmazott. A bíróság a vádlottakat 9 esetben 1 év, 3 esetben 2 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság valamennyi mai ítélete jogerőre emelkedett.

MTI
16:49

Schulz még több pénzt adna a menekülttáboroknak

A szociáldemokrata Martin Schulz kijelentette, hogy a lehető legtöbb pénzt kell mozgósítani a jordániai, libanoni és törökországi menekülttáborok támogatására. "El kell kerülni, hogy újabb jelentős számú ember, reménytelenségtől vezérelve, elinduljon a táborokból Európa felé" - tette hozzá. Az Európai Parlament elnöke szerint az eddigi 2,5 milliárd euró mellett további 7 milliárd eurót kellene sürgősen mozgósítani. 

Martin Schulz, az Európai Parlament elnökeFotó: Szabó Gábor - Origo
MTI
16:43

Szerbia nem egyezik bele, hogy falakkal különítsék el

A migrációs válságban a menekültelosztási kvóták aligha hoznak megoldást, az európai uniós tagságra pályázó Szerbia pedig nem egyezik bele, hogy falakkal elkülönítsék - jelentette ki Ivica Dacic szerb külügyminiszter. "Szerbia a menekültügyi kérdésben az európai megoldás része, nem pedig áldozata akar lenni" - hangsúlyozta. "Nem egyezünk bele, hogy Szerbiát kerítéssel különítsék el, ha kell, ellenlépésekhez folyamodunk" - jelentette ki Dacic.

Ivica Dacic szerb külügyminiszterForrás: AFP/Patrick Domingo
MTI
16:39

Szigorúbb szabályok Romániában is

A román belügyminisztérium szigorítaná az embercsempészek ellen kiróható szankciókat. A minisztérium módosító indítványt dolgozott ki, amely szerint az embercsempészeten tetten ért emberek ellen legkevesebb öt év börtönbüntetést kell kiszabni az eddigi három év helyett. A felső határ elérheti a 12 évet a jelenlegi 10 év helyett, amennyiben az embercsempész embertelenül bánik a határsértővel.

MTI
16:36

Előállíthatnak a katonák is

A képviselők 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében és 27 tartózkodás mellett fogadták el a Fidesz-KDNP tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztésének sarkalatos, kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit.

A törvénymódosítások eredményeként a migrációs válsághelyzetben feladatot kapó katonák sok tekintetben a rendőrökre vonatkozó szabályok alapján intézkedhetnek. Így például igazoltathatnak, elfoghatnak és előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat és járműveket, továbbá idegenrendészeti intézkedésben és határforgalom-ellenőrzésben is részt vehetnek, ezek során pedig kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak.

A rendőrségnek emellett lehetősége nyílt, hogy – a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve – külföldi felderítő tevékenységet végezzen az államhatár rendjét veszélyeztető, valamint a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítésére, beleértve az embercsempészek felkutatását és leleplezését.

MTI
16:31

Nem elég képzettek a menekültek

Nem eléggé képzett a menekültek többsége ahhoz, hogy megállja a helyét a német munkaerőpiacon - áll a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet elemzésében, amelyről a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap számolt be hétfőn.

MTI
16:27

Találkozott a miniszter a menekültekkel

"Szálem alejkum, my name is Ranko" (Béke veled, nevem Ranko) - így köszöntötte a buszokon a migránsokat a horvát belügyminiszter az N1 horvát hírcsatorna szerint.  A hírportál honlapjára feltöltött videón az látható, a politikus azt mondja nekik, hogy legfeljebb 24 órát maradnak az országban, kapnak élelmet, majd tovább viszik őket.

Jelentések szerint egyelőre sokkal több bevándorló érkezik az opatovaci sátortáborba Tovarnikról, mint amennyien elmentek onnan.  A zágrábi belügyminisztérium hivatalos adatai szerint hétfő 12 óráig 29 910 illegális bevándorló érkezett az országba. 

Origo
16:12

Üres a berzencei határátkelő

Berzencén semmi mozgás, egy menekültet sem látni, úgyhogy aki Horvátország felé venné az irányt, annak a berzencei határátkelő az ideális - jelenti tudósítónk. 

Origo
15:54

Libanonban is hirdet a kormány

A magyar kormány jordániai és libanoni újságok hirdetéseiben hívta fel az ott lakók figyelmét, hogy Magyarország határait lezárták, az illegális határátlépés pedig börtönbüntetéssel jár. Erről bővebben itt olvashat. 

A magyar kormány egész oldalas hirdetése egy libanoni napilapban. A bevándorlókhoz intézett üzenet szerint Magyarország vendégszerető, de az illegális határátlépőkkel szemben a legkeményebb lépésekre is kész. Az illegális határátlépés bűncselekmény, ami börtönbüntetéssel sújtható. „Ne hallgassatok az embercsempészekre! Magyarország nem enged a területére illegális határátlépőket”.Forrás: MTI/AP/Huszein Malla
Origo
15:46

Vonatok jönnek-mennek

Egy szerelvény elindult a menekültekkel Gyékényesről, egy másik is indulásra kész, míg egy harmadikat készenlétbe állítottak az újabb menekültek szállítására, jelentette tudósítónk. Azt egyelőre nem tudni, hány menekült várakozik a horvát részen, de a magyar hatóságok felkészültek a fogadásukra. A szerelvények célállomása Vámosszabadi és Szentgotthárd lehet. 

Több vonat is készen áll a meneültek szállításáraFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:46

Állami támogatás? Kinek?

A Migration Aid az alábbi közleményt tette ki a Facebook-oldalára:

„A Migration Aid a mai napon értesült Orbán Viktor miniszterelnök úr 13:20 perckor, a Parlamentben elhangzott kijelentéséből, miszerint az állam pénzügyi eszközökkel támogatta a magyar menekültügyi krízis megoldásában részt vevő civileket. Ezúton kérjük a Minisztelnök urat, hogy a félreértések elkerülése érdekében legyen szíves a támogatott szervezetek listáját és a támogatási összegeket nyilvánosságra hozni. Mindemellett kijelentjük, hogy a Migration Aid központi költségvetési juttatásból nem részesülve, magánadományokból végezte tevékenységét.” 

Origo
15:41

Gyékényesről már a második vonat indul

A gyékényesi vasútállomásra folyamatosan érkeznek a menekültek 10-50 fős csoportjai Horvátország felől – jelentették tudósítóink. Az első, menekültekkel teli vonatot negyed 2-kor indították az osztrák határ felé, a másodikat kettőkor állították be, ez tíz kocsiból áll, folyamatosan szállnak rá fel az érkezők. A helyszínen a Vöröskereszt munkatársai segítenek. 

Rendőrök felügyelik a vonatokatFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
15:09

Közösen szólal fel Merkel és Hollande

A német kancellár és a francia államfő közösen szólal fel október 7-én  az Európai Parlamentben (EP) a menekültügyi kihívásokkal kapcsolatban. Utoljára Mitterrand és Helmut Kohl beszélt együtt az EP-ben 1989-ben.

MTI
14:59

Legyen időszakos menekültstátus!

Időszakos menekültstátus alkalmazását szorgalmazza az Osztrák Néppárt (ÖVP), a kormánykoalíció kisebbik pártja. Az ÖVP által összeállított tervezet szerint a menekültstátust odaítélésekor csak korlátozott ideig, legfeljebb három évig biztosítanák. Ha ezek után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, kiutasíthatják a menekültet az országból, ellenkező esetben viszont még két évig meghosszabbíthatják a dokumentum érvényességét. Amennyiben ezek után sem javul a menekült országában a helyzet, a státus határozatlan ideig lenne biztosítható. 

Grimm Balázs
14:58

Üres az állomás, de tele a vonat

A gyékényesi vasútállomás szinte teljesen néptelen. Az Origo helyszíni tudósítója szerint a menekültekkel teli vonatot kihúzták az állomásról, egy távoli vágányon várakozik.

MTI
14:54

Felkészült a honvédség

A honvédség felkészült az illegális bevándorlásból fakadó további feladatokra - szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke. Benkő Tibor vezérezredes hozzátette, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon.

Origo
13:59

Tovarniknál hátizsákból adják az ingyenwifit

Önkéntesek jelentek meg horvátországi Tovarniknál, akik hátizsákjaikba tett wifi routerekkel biztosítják a menekülteknek az ingyenes internetelérést.

MTI
13:24

Visszafordítják a menekülteket

Edirne török tartomány kormányzója bejelentette, hogy minden olyan migránst, aki törvénytelenül próbál továbbjutni Európába, visszafordíttat a dél-törökországi menekülttáborokba. Edirne - amely a vele azonos nevű tartomány fővárosa - a migránsok új gyülekezési célállomásává vált a múlt héten. Mindössze 10 kilométerre van a görög és húsz kilométerre a bolgár határtól. 

Origo
13:18

Jelzés nélküli buszok várakoznak Letenyénél

Az Origo helyszíni tudósítója tucatnyi autóbuszt látott várakozni az M7-es autópályán lévő letenyei határátkelőnél. A buszok többségén nincs cégjelzés, néhány oldalán a Vasi Volán emblémája látható. Tucatnyi rendőr és katona van a határállomáson, de migráns egy sem. A Magyar Vöröskereszt munkatársai is az átkelőnél vannak, arra számítanak, hogy menekültek érkeznek majd a horvát oldalról.

A "régi" átkelőnél, ami a 7-es főúton van, se katonákat, se rendőröket, se átlépésre várókat nem látni.

MTI
13:16

Ponta véleménye nem változott

Victor Ponta román miniszterelnök fenntartja Magyarországgal kapcsolatos álláspontját: Magyarországnak a menekültkérdésben tanúsított magatartása Európa-ellenes, és szégyen Európa számára. A politikus ismét bírálta a magyar-román határra tervezett kerítés megépítését.

MTI
13:12

Orbán: Kétfrontos küzdelem

Magyarországnak kétfrontos küzdelmet kell folytatnia: meg kell védenie az ország és Európa határait, de meg kell küzdenie a rövidlátó európai politikával is - mondta a miniszterelnök a parlamentben, ahol a menekültválság kormányzati kezeléséről beszél az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján. A kormányfő beszédét, a pártok reagálását és a parlament ülését is percről percre követheti itt.

MTI
13:03

Ötezer menekült Macedóniából

Délelőtt tíz óráig körülbelül ötezer migráns érkezett Szerbiába Macedóniából - számolt be a Vöröskereszt legfrissebb migrációs adatairól a szerbiai közszolgálati televízió. A vesti.mk című macedón portál szerint a balkáni országon csak vasárnap több mint négyezren utaztak át. A macedón-görög határ melletti Gyevgyelijából 2800 embert vittek vonatokkal a macedón-szerb határ melletti Tabanovcéba, további 800 migráns pedig máshogy kelt útra.

Sid városa mellett a horvát határhoz viszik a szerb buszok a menekülteket, akik gyalogosan lépnek át a zöldhatáron Tovornik feléFotó: Polyak Attila - Origo

A Szerbiába belépő migránsokat a szerb-macedón határ melletti Presevóból továbbra is a leginkább a szerb-horvát határon fekvő Sidre viszik. A horvát hatóságok ott lezárták ugyan a határt, a migránsok azonban a zöldhatáron, a termőföldeken keresztül átjutnak Horvátországba. A tapasztalatok szerint a menekültek 1-2 nap alatt érik el Horvátország vagy Magyarország határát.

Origo
12:50

Menekültrekord

Minden eddiginél több, 5098 menekült érkezett tegnap Németországba.

MTI
12:21

Navracsics: A kvótarendszer a megoldás

Nem az Európai Bizottság és a tagállamok, hanem az egyes tagállamok között van konfliktus a jelenlegi migrációs válság kezelését illetően - mondta Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportkérdésekben illetékes uniós biztos az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.

Az uniós biztos kifejtette: az Európai Bizottság álláspontja szerint két fő feladat van a jelenlegi helyzetben, a külső határvédelem megerősítése és a már az unió területén tartózkodó migránsok elhelyezése. E két cél között nem lehet különbséget tenni fontosság szempontjából, ugyanakkor a migránsok elhelyezésére a kvótarendszer elfogadása megoldást jelenthetne - közölte.

Origo
12:18

Új befogadóállomás Horvátországban

Új ideiglenes befogadóállomást nyitott Horvátország: a menekülteket a határ mellett fekvő Tovarnikból Opatovacba szállítják, írja a Jutarnji List. Opatovacban jelenleg mintegy ezren vannak, a határ szerbiai oldalán pedig szintén nagyjából ezren várakoznak.

Origo
12:11

Amelyik cég jótékonykodik, az sem beszél róla

A világ és Európa számos nagyvállalata ajánlott segítséget az utóbbi időben a menekülteknek és az őket támogató segélyszervezeteknek. A cégek jellemzően azt ajánlják fel, amijük van: például pénzt, takarót, teherautót. A magyar cégek nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy támogatják-e a menekülteket, mert a kérdés túlságosan átpolitizált.

MTI
11:55

Több mint ezer migráns érkezett Zákányba

Migránsok újabb, több mint ezerfős csoportja érkezett a gyékényesi határátkelőn át a Somogy megyei Zákányba, a határhoz vonattal hozták őket. Arról egyelőre nincs információ, hogy a délelőtt érkezőkkel a vonat mikor indul tovább valamelyik gyűjtőpont felé. Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere elmondta, hogy a migránsokat a horvát határtól kisebb csoportokban, gyalogosan kísérik rendőrök a vasútállomásra, ahol ugyancsak rendőrök sorfala mellett azonnal felszállítják őket a rájuk várakozó, legalább 14-16 vasúti kocsiból álló szerelvényre.

MTI
11:44

Beengedte a menekülteket Szlovénia

Az este folyamán mintegy 500 migránst és menekültet engedtek be Szlovéniába. A Harmica határátkelőhöz érkező emberek többségét hajnalban buszokkal vitték tovább szlovéniai befogadóállomásokra, és mintegy százötvenen várakoznak még az átkelőhelynél. A rendőrség hozzátette: a Bregana határátkelőhöz érkező legtöbb embert is elszállították.

Origo
11:06

Bajor kormányfő: Sokan hálásak lesznek Orbánnak

Az uniós külső határ biztosításáért sokan hálásak lesznek majd Orbán Viktor magyar kormányfőnek – jelentette ki a bajor miniszterelnök. Horst Seehofer szavait a Süddeutsche Zeitung idézte a mai számában annak kapcsán, hogy Seehofer pártja, a konzervatív CSU tartományi frakciójának kedden kezdődő tanácskozására meghívták Orbán Viktort.

 A Süddeutsche Zeitung vitatottnak nevezte a magyar kormányfő meghívását, amire Thomas Kreuzer frakcióvezető úgy reagált: "a meghívással nem akarjuk semmilyen formában értékelni Magyarország belpolitikáját", de Magyarországnak a Szerbiával közös határa révén kulcsszerepe van az Európai Unió külső határának biztosításában, azaz a schengeni egyezmény betartásában.

Origo
10:56

A magyarok többsége nem fogadna be menekültet

A magyarok 71 százaléka a Szíriából, Irakból érkező menekülteket (tehát nem csak a "gazdasági bevándorlókat") sem fogadná be. A baloldaliak esetében az elutasítás 55 százalék, középen 67 százalék, a politikai jobboldalon pedig 87 százalék - derült ki a 888.hu portál megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

Az országos, reprezentatív, szeptember 10-15. között készült felmérés eredményei szerint a felnőtt magyar lakosság 84 százaléka utasítja el azt az állítást, hogy aki ellenzi a bevándorlók befogadását, az rasszista lenne, a megkérdezettek mindössze 13 százaléka ért ezzel egyet.

Origo
10:38

Háromezren várakoznak Nickelsdorfnál

Mintegy háromezren vannak a nickelsdorfi gyűjtőpontnál, és várják, hogy buszokkal továbbutazhassanak Bécs felé - jelentette a kisalfold.hu munkatársa a helyszínről. Hozzátette, dél körül újabb vonatot várnak Hegyeshalomra.

Origo
10:28

Megerősödött az osztrák Szabadságpárt

A menekültügy jelentősen erősítette az osztrák Szabadságpárt és különösen Heinz-Christian Strache táborát az elmúlt napokban. Amennyiben ma és közvetlenül választanák Ausztriában a kancellárt, a Szabadságpárt elnöke nagy többséggel megnyerné a voksolást.

További részleteket itt olvashat.

Heinz-Christian StracheForrás: AFP/Dieter Nagl
MTI
09:42

Lezárták a legfontosabb szerb-horvát átkelőt

Vasárnap éjféltől Zágráb lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt – számolt be a szerbiai közszolgálati televízió. A Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci–Bajakovo átkelőnél Szerbia irányából már körülbelül 10 kilométeres sorban állnak a kamionok. A két nyugat-balkáni országot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már korábban lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Batrovci–Bajakovo átkelőhöz irányították. 

MTI
09:33

45 migráns áll bíróság elé

Negyvenöt újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésének bűntette miatt a hétvégén. A huszonnégy afgán, nyolc pakisztáni, négy-négy kongói és szír, két albán, valamint egy-egy iráni, bangladesi és algériai vádlott közül tizenöten a kerítésen átmászva vagy alatta átbújva, harmincan a korábban megrongált határzáron keletkezett réseken jutottak be Magyarország területére. A vádlottak közül harminchatan Mórahalom, öten Ásotthalom, négyen Kelebia térségében lépték át illegálisan a határt – tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség.

Korábbi felvételFotó: Dudás Szabolcs - Origo
MTI
09:01

Kósa Lajos együtt érez az ingázókkal

A törvénytisztelő, adófizető polgárok életét keserítik meg a bevándorlók mindennap, hiszen a határlezárások miatt az ingázók nem tudnak eljutni a munkahelyükre, és az áruforgalom is nehézkessé válik a határokon – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Úgy fogalmazott, ha ez így folytatódik tovább, akkor kimondhatjuk, hogy a schengeni rendszer megbukott.

MTI
08:54

19 ezer embert fogtak el a hétvégén

Országszerte 18 757 határsértőt fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt péntektől vasárnapig – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint a magyar–szerb határszakaszon 950 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Az utóbbi 72 órában 11 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további három emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Origo
08:50

Újpesti polgárőrök gyűjtenek a határon lévő rendőröknek

Egészen Nagykanizsáig vitték adományaikat az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület tagjai, akik összeraktak egy szállítmányt a határon szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák számára. Wintermantel Zsolt újpesti polgármester posztolta ki a közösségi oldalára, hogy a Városháza portáján napi 24 órában várják a vény nélküli gyógyszereket, kekszet, csokit, konzerveket, kávét, gyümölcsöt. A szükséges cikkek teljes listáját is közölte a városvezető.

Megtöltöttek egy terepjárótForrás: Facebook/Wintermantel Zsolt
MTI
07:22

Újabb csoport érkezett

Hajnalban újabb csoport migráns érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra. A migránsokat az éjszaka folyamán négyóránként szállították Horvátországból a határra buszokkal, összesen 800-1000 ember érkezett. A rendőrök a barcsi vasútállomásra kísérik, majd vonatra szállítják őket. Az M1 tudósítója úgy tudja, hogy a 15 kocsiból álló szerelvény nyolc órakor indul Hegyeshalomra. 

Horvátországon át buszokkal szállítják a menekülteket a magyar határhozFotó: Polyak Attila - Origo
Origo
06:47

Hegyeshalomnál járható az M1-es

A magyar–osztrák határon, az M1-es autópályán a hegyeshalmi átkelőhelynél ismét zavartalan a forgalom, viszont az 1-es főúti átkelőnél továbbra sem közlekedhetnek a gépjárművek. A magyar–szlovák határon az M15-ös autóúton Rajkánál folyamatos a határforgalom – közölte az Útinform.

MTI
06:37

Zákányból vonattal mennek tovább

Megérkezett Zákányba az a 12 kocsiból álló vonat, amelyikkel a pályaudvaron rekedt 500 migránst is el tudják szállítani. Korábban egy 1600 és egy 1000 férőhelyes vonat már elindult a regisztrációs pontok felé. A vonatra való felszállás a rendőrök irányításával, szervezetten zajlik. A migránsok között sok a beteg gyermek, többségük megfázott és lázas. Őket az állomáson ellátják.

MTI
06:36

Lezártak egy horvát–szerb átkelőt

A javarészt a Közel-Keletről érkezett menekültek teljesen lezárták a Bregana határátkelőt Horvátország és Szlovénia között, akadályozzák az autók áthaladását, és emiatt végeláthatatlan kocsisor alakult ki a határnál – jelentették hétfőre virradóra horvát lapok.

MTI
06:35

Önkéntesek várták a menekülteket

Migránsok újabb csoportja érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra Horvátországból. Mintegy 400 ember éjfél körül gyalog jött át a határon. A migránsokat a Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai várták, akiktől ételt, italt és meleg ruhát is kaptak. Gyalog mentek tovább a barcsi vasútállomásig. Az M1 információja szerint Horvátországból négyóránként indítják útnak a migránsokat.

Még több bejegyzés

Kapcsolódó anyagok: