Karácsony előtt tárgyal a BKV-ról Orbánnal Tarlós

Események

Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester várhatóan a BKV-s egyenruhák körüli botrányról és a budapesti olimpiáról szóló esetleges népszavazásról is kap kérdést a Budapestinfón. Kövesse az eseményt percről percre az Origóval!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
11:53
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Ruhabotrány a BKV-nál

Bizonyára szóba kerül a hamarosan kezdődő Budapestinfón a BKV egyenruhabotránya. Kiderült ugyanis, hogy a közlekedési cég több ezer alkalmazottját olyan ruhadarabokkal látná el, amelyekről egy független

szakértői vizsgálat megállapította, hogy nem abból az anyagból készültek, ami rájuk van írva,

és ez csak egy probléma a sok közül.

Szakértői vizsgálat derített fényt a formaruhák gyenge pontjaira Forrás: Origo
11:57
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Ki nyerhet a BKV reklámtenderén?

Tarlós István főpolgármester tájékoztatóján téma lehet a BKV reklámfelületeinek hasznosítására vonatkozó új tendere is.

A Fidesz választási hirdetései a BKK járművein tavaly tavasszal Fotó: Origo

Az Origo írta meg, hogy a BKV pályázatot ír ki reklámfelületeinek bérbeadására. Bár Orbán Viktor drukkertársa, Garancsi István vállalkozása egyelőre nem tervezi, hogy elindul a tenderen, piaci és politikai forrásaink mégsem adnak sok esélyt, hogy győzhet bármelyik Simicska-érdekeltségű cég.

12:01
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Olimpiai népszavazás

Téma lehet a Budapestinfón a budapesti olimpia ügyében a fővárosi ellenzék által sürgetett népszavazás kérdése is.

Tarlós István főpolgármester a Budapestinfón Forrás: MTI/Soós Lajos

A budapesti MSZP a minap nyílt levelet tett közzé, amelyben azt is írták: megdöbbentő, hogy Tarlós István a budapesti polgárok érdekeinek képviselete helyett arra hivatkozva utasította el a népszavazás gondolatát, hogy "a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön az ügyben".

12:06
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a Budapestinfó, megérkezett a főpolgármester.

12:07
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

A Századvég az első téma

A Fővárosi Önkormányzat soha nem rendelt meg semmilyen tanulmányt a Századvég-csoporttól, és nem is fizetett a cégnek ezért - kezdte a Budapestinfót Tarlós István. A főpolgármester jelezte: 2011-ben kaptak tőlük egy tanulmányt, de azt a kormány rendelte és fizette is ki a Századvégnek.

12:11
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Álmában két macska volt Tarlós

Az olimpiai népszavazásról is beszélt Tarlós, aki a csütörtöki Kormányinfón ez ügyben megszólaló Lázár János nyilatkozatát korrektnek nevezte.

Az olimpiai népszavazás kérdése is előkerült Forrás: MTI/Soós Lajos

A főpolgármester azt is mondta, nem érdemes kerületi szinten erőltetni a népszavazást ebben a témában, mert a főváros rendezhet olimpiát, nem valamelyik kerület.

- ez jutott eszébe Tarlósnak arról, hogy most azok a fővárosi képviselők sürgetnek népszavazást ebben a témában, akik nemrég még megszavazták az olimpiarendezési készülődést a fővárosi közgyűlésben.

12:13
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Nem referendumellenes a főpolgármester

Ha az olimpiai bizottság akar népszavazást, vagy valaki összegyűjti a referendumhoz szükséges kellő számú aláírást, akkor lesz népszavazás az olimpiáról, mert Tarlós nem referendumellenes - hangzott el.

12:16
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz egyirányú a Lánchíd

A Lánchíd közforgalom előli lezárása csak hosszú távon képzelhető el - jegyezte meg a főpolgármester. Nem lesz egyirányú a Lánchíd dupla kerékpársávval - cáfolta az erről szóló sajtóhíreket Tarlós.

Fotó: Polyák Attila - Origo
12:20
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

December 21-én tárgyalnak Orbánnal

December 21-én tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel Tarlós a BKV hosszú távú finanszírozásáról és más, Budapest előtt álló feladatokról - jelentette be a főpolgármester.

Tarlós a témára kitérve megismételte: nem arról van szó, hogy a főváros pénzért kuncsorog a BKV-nak. Azt is hozzátette: korábban már felajánlotta, hogy ha az állam nem fedezi a közösségi közlekedéshez biztosított forrást, akkor szívesen átadják a feladatot az államnak.

12:23
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

A finanszírozás megoldatlan

A BKV bevételei növekedtek 2010 óta, nem tagadható a színvonaljavulás, viszont a finanszírozás kérdése továbbra sem megoldott - magyarázta Tarlós.

A finanszírozás kérdése továbbra is megoldatlan - mondta Tarlós Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szerinte a kormány sarokpontként tekint a költségvetés tervezett jövőbeni számaira, amely szerint az eddigi 24 milliárd forintnál kevesebb pénzt kap a jövőben a fővárosi közösségi közlekedés, pedig Tarlós szerint "már a 24 milliárd sem elég."

12:25
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Még mindig 31 milliárd hiányzik

Évente mintegy 31 milliárd forint hiányzik a fővárosi közösségi közlekedés jelenlegi színvonalon történő fenntartásához - ismételte a már korábban is mondott számot a főpolgármester, megjegyezve, hogy ebből csak 15 milliárd az agglomerációs közlekedés biztosításának fedezete.

12:26
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Januártól a 4-es metró fölött megszűnnek a párhuzamosságok

Januártól, amikor a 4-es metró megkapja a végleges használatbavételi engedélyt, megtörténik a felszíni párhuzamosságok megszüntetése, de ezzel éves szinten csak mintegy 1,5 milliárd forint takarítható meg - jelezte a főpolgármester.  

12:28
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Dugódíj: legkorábban 2017-ben

A dugódíj legkorábbi bevezetése 2017-re tehető - mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra, hogy még mindig érvényben van az a jogszabály, amelyik kifejezetten tiltja a dugódíj bevezetését.

12:34
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

A Klotild-palota fővárosi része félmilliárdot ért

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél található palotapáros eddig kihasználatlan, romló állapotú tagjának értékesítéséről is szólt Tarlós, miután a fővárosnak több emeletnyi tulajdona volt az épületben, amelyet mintegy félmilliárd forintért értékesített.

Tarlós jelezte, jelentést és jogi szakvéleményt kért az ügyről. Ismertetve a szakvéleményt, elmondta: a Váci utca 36. szám alatti épület 88 százaléka az V: kerület tulajdonában volt, a maradék 12 százalék volt fővárosi tulajdonú. A fővárosi rész becsült forgalmi értéke nettó 525,3 millió forint volt.

12:39
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Jó hírt mondott a főpolgármester

December 2-án a kormány jóváhagyta az uniós közlekedésfejlesztési alap pályázatait, és ez azért fontos, mert ez tartalmazza a 3-as metró felújításának 125 milliárd forintját is - ismertette Tarlós.

12:42
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Kicsit módosul a fejlesztési program

Részlegesen módosítják a Balázs Mór-tervet, ami hatással lesz Budapest fejlesztési programjára is - jelentette be a főpolgármester. Emlékeztetett, hogy a szakma több hiányosságra hívta fel a figyelmet a terv kapcsán, most igyekeznek ezeket kiküszöbölni.

12:48
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Több ponton változtatnak majd

Ha nem is alapvetően, de több pontján módosul majd a Balázs Mór-terv - foglalta össze Tarlós.

12:51
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Jönnek a biciklisták

A kerékpáros közlekedés eddigi tapasztalatairól és a jövő lehetőségeiről egy szakértői csoport elemzését kérte a főpolgármester. Tarlós István szerint e megállapítások alapján kell majd a fővárosnak döntéseket hozni.

Kerékpárral a fővárosban - lehetne biztonságosabb is Forrás: Origo

A szakértők szerint a kerékpáros-infrastruktúra kiépítésekor az eddiginél jobban kell törekedni a kerékpárosok biztonságára, de ehhez az is kell, hogy ahol van számukra kiépített útvonal, ott azon közlekedjenek a biciklisták - hangzott el.

12:55
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Kötelező KRESZ-vizsga a kerékpárosoknak?

Lehet, hogy a főváros kezdeményezni fogja, hogy a kerékpárosok is tegyék le a KRESZ-vizsgát, mert az a tapasztalat, hogy sokszor nem ismerik az alapjait sem, miközben a közlekedés teljes jogú szereplői akarnak lenni - hangzott el.

12:57
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Kevesebb autó lesz 2030-ra

Cél a közúti gépjárműforgalom csökkentése 2030-ig, de nem lehet az utolsó lépést az első lépésként erőszakolni - hívta fel a biciklis témához kapcsolódóan a figyelmet a főpolgármester.

13:04
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Túl sok a közterület-használat

A közterület-használat kérdéseire is kitért a főpolgármester, kiemelve a futóversenyeket, megjegyezve, hogy módosítani kell szükséges a vonatkozó rendeleteket.

Futóverseny Budapesten Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Évente több ezer esetben zárják le a főváros egy részét, ilyen közterület-használat lehet egy politikai tüntetés, egy filmforgatás, de futóverseny is - sorolta Tarlós.

13:06
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Évi három központi futóverseny engedélyezett

Tarlós István szerint vannak ellenérzések a társadalomban a futóversenyekkel szemben. Ezért javasolt a mostani, hétvégenként egy sporteseményt megengedő rendelet módosítása, mert Tarlós szerint a közvélemény ezt is túlzónak tartja. 

Budapest centrumában évente három futóversenyt lehetne csak tartani a jövőben - ismertette Tarlós. 

A Vivicitta városvédő futás, a nemzetközi félmaraton és a maraton megrendezése biztosra vehető 2016-ban, másik három nagy futóverseny esetleges korlátozásáról "alapos mérlegelés után kell döntenie a közgyűlésnek" - mondta a főpolgármester. 

13:08
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

A ruhákról nem akar beszélni Tarlós

Jönnek a kérdések, amelyekre szívesen válaszol állítása szerint a főpolgármester, kivéve, ha a BKV-sok formaruhájára vonatkozik, mert abból az ügyből szeretne kimaradni.

13:11
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Leállhat a tömegközlekedés a városhatáron túl

Az első kérdést a BKV finanszírozásáról kapta Tarlós, aki szerint reális veszély, hogy a főváros nem tudja majd biztosítani az agglomerációs közlekedést. Nem dacból - mondta, hanem egyszerűen pénzhiány miatt.

13:14
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Annyi a helyettes államtitkár, a nevüket sem tudni

Nem tudom, hány államtitkár és helyettes államtitkár van a Miniszterelnökségen, valószínűleg a nevüket sem tudom megtanulni a ciklus végéig - engedett meg egy fricskát a főpolgármester, amikor arról beszélt, hogy a BKV helyzetéről írt, a karácsony előtti, Orbán Viktorral való egyeztetést előkészítő levelét a Miniszterelnökségre küldte.

13:18
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Ha Lázár szeret virgács lenni, legyen bokszzsák is

Van valami, amiről nem akart beszélni, de ha már rákérdeztek, akkor - magánemberként - elmondja - árulta el a főpolgármester. Azt mondta, Lázár János nagyon tehetséges embernek gondolja, de "ő kapott egy virgács szerepkört, ami láthatóan nagyon tetszett neki, ám időközben társul ehhez egy bokszzsákszerep, és ez már talán kevésbé tetszik neki".

Lázárról is beszélt a főpolgármester Forrás: Bielik István - Origo

A fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása és kérdései azonban nem személyes dolgok kettejük között - magyarázta Tarlós.

13:19
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Óvatosságra tanította a politika Tarlóst

Az elmúlt 25 év arra tanította, hogy óvatos legyen az olyan kijelentésekkel, jhogy vajon mire számít egy-egy tárgyaláson.

Amikor Tarlós Orbán Viktorral tárgyal, annak általában van érdemi eredménye Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Megjegyezte: az Orbán Viktorral tervezett találkozóról azért elöljáróban annyit elárul: amikor a miniszterelnökkel tárgyal, az sosem szokott teljesen eredménytelen lenni.

13:25
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlós: Budapest nem Amszterdam

Nem most és nem biztos, de ha nem javul a biciklisták morálja, akkor a ciklus vége felé tényleg érdemes lehet elgondolkodni a biciklisták kötelező KRESZ-vizsgáján - tért vissza a témához Tarlós, aki tarthatatlannak nevezte, hogy a felmérések szerint 10-ből 8 kerékpáros figyelmen kívül szokta hagyni a piros lámpát.

Gyakran megsértik a KRESZ szabályait - hangzott el a Budapestinfón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A főpolgármester szerint a kerékpáros közlekedés elszánt támogatói idő előtt akarnak egy-egy intézkedést: "Ez nem Amszterdam, ahol ennek 50 éves kultúrája van."

13:30
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Durva csúszás nincs a beruházásoknál

A Széll Kálmán tér csúszik három hónapot, de ez hét hónap is lehetett volna - emlékeztetett Tarlós, aki azért megjegyezte, hogy

a 4-es metró befejezésének határideje is módosult párszor 2002 és 2010 között.

A főpolgármester szerint a főváros semelyik beruházása nincs "durva csúszásban".

A Széll Kálmán tér újjáépítése nem "durva", csak három hónapos csúszásban van Fotó: Polyak Attila - Origo

Bár van kettő, amelyiknél ettől tart Tarlós. Az egyik az árvízvédelmi mű építése, a másik a 3-as metró felújítása.

13:38
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akarják terrorizálni a biciklistákat

Nem tömbbizalmi szinten, és nem egyenként a több százezer biciklistával, de a kerékpárosok néhány mértékadó szervezetével egyeztetni kíván a főpolgármester a várható változtatásokról.

"Nem terrorizálni akarjuk a biciklistákat" - mondta Tarlós.

13:41
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdenek elszabadulni a dolgok Budapesten

Az, hogy szombat-vasárnap egész városrészeket szinte korlátlan számban lezárnak, az a budapesti társadalom nagyobbik felét irritálja - mondta a futóversenyek korlátozásának indokáról Tarlós.

Hozzátette: nem szeretnének visszatetsző tiltásokkal előállni, de úgy érzik, kezdenek elszabadulni a dolgok.

13:49
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Liberálisok, rum és Tuskó Hopkins

A felújítandó metrószerelvények új színe is szóba került még a Budapestinfó vége felé. Erről eszébe jutott Tarlósnak, hogy a csillaghegyi strandon is épül majd egy új medence, úgyhogy arról is rendezhetnének szerinte szavazást az internetes újságok, hogy mivel töltsék majd meg: 

1. legyen üres és kék, mert az kidomborítaná a liberálisok jellemzőit

2. töltsék meg Tuskó Hopkinsra gondolva rummal

3. legyen feltöltve vízzel, mert Tarlósék azt akarják

13:52
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Lift helyett átemelők az új 3-as metróban

A drága liftek helyett valamiféle speciális átemelő szerkezetekben gondolkodik a főváros a 3-as metró felújításánál - mondta Tarlós egy kérdésre válaszolva, de a szakértők még dolgoznak a megoldási javaslatokon, így konkrétumot még nem tudott mondani.

13:54
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

A hulladéktörvényről is beszélnek Orbánnal

A hulladéktörvény tervezett módosítása is téma lesz a december 21-i Orbán–Tarlós-egyeztetésen - mondta Tarlós arra reagálva, hogy a hírek szerint a változtatások a főváros számára bevételkiesést jelentenének.

13:55
december 11, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Budapestinfónak

Véget ért a Budapestinfó, Tarlós István mindenkinek áldott karácsonyt, és boldogabb új évet kívánt.