Tarlós István főpolgármester várhatóan a BKV-s egyenruhák körüli botrányról és a budapesti olimpiáról szóló esetleges népszavazásról is kap kérdést a Budapestinfón. Kövesse az eseményt percről percre az Origóval!

12:55
Vége a Budapestinfónak

Véget ért a Budapestinfó, Tarlós István mindenkinek áldott karácsonyt, és boldogabb új évet kívánt.

12:54
A hulladéktörvényről is beszélnek Orbánnal

A hulladéktörvény tervezett módosítása is téma lesz a december 21-i Orbán–Tarlós-egyeztetésen - mondta Tarlós arra reagálva, hogy a hírek szerint a változtatások a főváros számára bevételkiesést jelentenének.

12:52
Lift helyett átemelők az új 3-as metróban

A drága liftek helyett valamiféle speciális átemelő szerkezetekben gondolkodik a főváros a 3-as metró felújításánál - mondta Tarlós egy kérdésre válaszolva, de a szakértők még dolgoznak a megoldási javaslatokon, így konkrétumot még nem tudott mondani.

12:49
Liberálisok, rum és Tuskó Hopkins

A felújítandó metrószerelvények új színe is szóba került még a Budapestinfó vége felé. Erről eszébe jutott Tarlósnak, hogy a csillaghegyi strandon is épül majd egy új medence, úgyhogy arról is rendezhetnének szerinte szavazást az internetes újságok, hogy mivel töltsék majd meg: 

1. legyen üres és kék, mert az kidomborítaná a liberálisok jellemzőit

2. töltsék meg Tuskó Hopkinsra gondolva rummal

3. legyen feltöltve vízzel, mert Tarlósék azt akarják

12:41
Kezdenek elszabadulni a dolgok Budapesten

Az, hogy szombat-vasárnap egész városrészeket szinte korlátlan számban lezárnak, az a budapesti társadalom nagyobbik felét irritálja - mondta a futóversenyek korlátozásának indokáról Tarlós.

Hozzátette: nem szeretnének visszatetsző tiltásokkal előállni, de úgy érzik, kezdenek elszabadulni a dolgok.

12:38
Nem akarják terrorizálni a biciklistákat

Nem tömbbizalmi szinten, és nem egyenként a több százezer biciklistával, de a kerékpárosok néhány mértékadó szervezetével egyeztetni kíván a főpolgármester a várható változtatásokról.

"Nem terrorizálni akarjuk a biciklistákat" - mondta Tarlós.

12:30
Durva csúszás nincs a beruházásoknál

A Széll Kálmán tér csúszik három hónapot, de ez hét hónap is lehetett volna - emlékeztetett Tarlós, aki azért megjegyezte, hogy a 4-es metró befejezésének határideje is módosult párszor 2002 és 2010 között. A főpolgármester szerint a főváros semelyik beruházása nincs "durva csúszásban".

A Széll Kálmán tér újjáépítése nem "durva", csak három hónapos csúszásban vanFotó: Polyak Attila - Origo

Bár van kettő, amelyiknél ettől tart Tarlós. Az egyik az árvízvédelmi mű építése, a másik a 3-as metró felújítása. 

12:25
Tarlós: Budapest nem Amszterdam

Nem most és nem biztos, de ha nem javul a biciklisták morálja, akkor a ciklus vége felé tényleg érdemes lehet elgondolkodni a biciklisták kötelező KRESZ-vizsgáján - tért vissza a témához Tarlós, aki tarthatatlannak nevezte, hogy a felmérések szerint 10-ből 8 kerékpáros figyelmen kívül szokta hagyni a piros lámpát.

Gyakran megsértik a KRESZ szabályait - hangzott el a BudapestinfónForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A főpolgármester szerint a kerékpáros közlekedés elszánt támogatói idő előtt akarnak egy-egy intézkedést: "Ez nem Amszterdam, ahol ennek 50 éves kultúrája van."

12:19
Óvatosságra tanította a politika Tarlóst

Az elmúlt 25 év arra tanította, hogy óvatos legyen az olyan kijelentésekkel, jhogy vajon mire számít egy-egy tárgyaláson.

Amikor Tarlós Orbán Viktorral tárgyal, annak általában van érdemi eredményeForrás: MTI/Máthé Zoltán

Megjegyezte: az Orbán Viktorral tervezett találkozóról azért elöljáróban annyit elárul: amikor a miniszterelnökkel tárgyal, az sosem szokott teljesen eredménytelen lenni.

12:18
Ha Lázár szeret virgács lenni, legyen bokszzsák is

Van valami, amiről nem akart beszélni, de ha már rákérdeztek, akkor - magánemberként - elmondja - árulta el a főpolgármester. Azt mondta, Lázár János nagyon tehetséges embernek gondolja, de "ő kapott egy virgács szerepkört, ami láthatóan nagyon tetszett neki, ám időközben társul ehhez egy bokszzsákszerep, és ez már talán kevésbé tetszik neki". 

Lázárról is beszélt a főpolgármesterForrás: Bielik István - Origo

A fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása és kérdései azonban nem személyes dolgok kettejük között - magyarázta Tarlós.

12:14
Annyi a helyettes államtitkár, a nevüket sem tudni

Nem tudom, hány államtitkár és helyettes államtitkár van a Miniszterelnökségen, valószínűleg a nevüket sem tudom megtanulni a ciklus végéig - engedett meg egy fricskát a főpolgármester, amikor arról beszélt, hogy a BKV helyzetéről írt, a karácsony előtti, Orbán Viktorral való egyeztetést előkészítő levelét a Miniszterelnökségre küldte.

12:11
Leállhat a tömegközlekedés a városhatáron túl

Az első kérdést a BKV finanszírozásáról kapta Tarlós, aki szerint reális veszély, hogy a főváros nem tudja majd biztosítani az agglomerációs közlekedést. Nem dacból - mondta, hanem egyszerűen pénzhiány miatt.

12:08
A ruhákról nem akar beszélni Tarlós

Jönnek a kérdések, amelyekre szívesen válaszol állítása szerint a főpolgármester, kivéve, ha a BKV-sok formaruhájára vonatkozik, mert abból az ügyből szeretne kimaradni.

12:06
Évi három központi futóverseny engedélyezett

Tarlós István szerint vannak ellenérzések a társadalomban a futóversenyekkel szemben. Ezért javasolt a mostani, hétvégenként egy sporteseményt megengedő rendelet módosítása, mert Tarlós szerint a közvélemény ezt is túlzónak tartja. 

Budapest centrumában évente három futóversenyt lehetne csak tartani a jövőben - ismertette Tarlós. 

A Vivicitta városvédő futás, a nemzetközi félmaraton és a maraton megrendezése biztosra vehető 2016-ban, másik három nagy futóverseny esetleges korlátozásáról "alapos mérlegelés után kell döntenie a közgyűlésnek" - mondta a főpolgármester. 

12:04
Túl sok a közterület-használat

A közterület-használat kérdéseire is kitért a főpolgármester, kiemelve a futóversenyeket, megjegyezve, hogy módosítani kell szükséges a vonatkozó rendeleteket. 

Futóverseny BudapestenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Évente több ezer esetben zárják le a főváros egy részét, ilyen közterület-használat lehet egy politikai tüntetés, egy filmforgatás, de futóverseny is - sorolta Tarlós.

11:57
Kevesebb autó lesz 2030-ra

Cél a közúti gépjárműforgalom csökkentése 2030-ig, de nem lehet az utolsó lépést az első lépésként erőszakolni - hívta fel a biciklis témához kapcsolódóan a figyelmet a főpolgármester.

11:55
Kötelező KRESZ-vizsga a kerékpárosoknak?

Lehet, hogy a főváros kezdeményezni fogja, hogy a kerékpárosok is tegyék le a KRESZ-vizsgát, mert az a tapasztalat, hogy sokszor nem ismerik az alapjait sem, miközben a közlekedés teljes jogú szereplői akarnak lenni - hangzott el.

11:51
Jönnek a biciklisták

A kerékpáros közlekedés eddigi tapasztalatairól és a jövő lehetőségeiről egy szakértői csoport elemzését kérte a főpolgármester. Tarlós István szerint e megállapítások alapján kell majd a fővárosnak döntéseket hozni.

Kerékpárral a fővárosban - lehetne biztonságosabb isForrás: Origo

A szakértők szerint a kerékpáros-infrastruktúra kiépítésekor az eddiginél jobban kell törekedni a kerékpárosok biztonságára, de ehhez az is kell, hogy ahol van számukra kiépített útvonal, ott azon közlekedjenek a biciklisták - hangzott el.

11:48
Több ponton változtatnak majd

Ha nem is alapvetően, de több pontján módosul majd a Balázs Mór-terv - foglalta össze Tarlós.

11:42
Kicsit módosul a fejlesztési program

Részlegesen módosítják a Balázs Mór-tervet, ami hatással lesz Budapest fejlesztési programjára is - jelentette be a főpolgármester. Emlékeztetett, hogy a szakma több hiányosságra hívta fel a figyelmet a terv kapcsán, most igyekeznek ezeket kiküszöbölni.

12