Mateusz Morawiecki új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi útján Orbán Viktorral találkozik. Az Origo percről percre közvetíti a sajtótájékoztatót. 

12:30
Az első hivatalos kétoldalú találkozó

Magyarországra vezet Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfő első hivatalos külföldi útja, ami világos jelzése annak, hogy a két ország közötti kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint az utóbbi években. Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozóján minden bizonnyal szóba kerül a migrációs politika, a visegrádi négyek jövője és a Varsót ért brüsszeli támadás is.

12:32
A Hősök terén koszorúzott a lengyel miniszterelnök

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megkoszorúzta a Hősök emlékkövét a budapesti Hősök terén. A december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi kétoldalú látogatására érkezett Magyarországra. 

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
12:39
Migráció: Szilárd a lengyel álláspont

A mostani magyar-lengyel csúcstalálkozón bizonyos szóba kerülnek majd a Varsót ért brüsszeli támadások, így a hetes cikkely szerinti eljárás elindítása is. A migrációs ügyek, a V4-ek helyzete, valamint az európai uniós reformok jövője. Mindezekről már legutóbbi Twitter-bejegyzésében is kitért Morawiecki. Jottányit sem változott a lengyel álláspont a menekültátirányítás ügyében - hangsúlyozta az új lengyel kormányfő, hozzáfűzve, hogy ez a hozzáállás változatlan marad a január elejére általa tervezett kormányátalakítás után is.

12:43
Előtérben a gazdaságpolitika

A tavaly év végi miniszterelnök-váltást a PiS a gazdaságpolitika előtérbe helyezésével magyarázta. Morawiecki eddig a pénzügyi és a fejlesztési tárcákat vezette. A lengyel kommunista rendszerrel szembeni ellenzéki tevékenységéről ismert, hagyományos értékekre hivatkozó politikus az erősödő gazdaság és a bőkezű társadalompolitikai programok kölcsönhatásának kihasználására törekszik.

12:57
Kiváló magyar-lengyel kapcsolatok

Mateusz Morawiecki első hivatalos kétoldalú látogatása Budapestre vezetett, ami azt bizonyítja, hogy Budapest és Varsó kapcsolata kiváló.

12:57
A lengyel kormány tagjai már itt vannak

Megérkezett a lengyel kormánydelegáció a sajtótájékoztató helyszínére.

13:01
Óriási az érdeklődés a tájékoztatón

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tájékoztatóján rendkívül nagy a sajtóérdeklődés. Mind a magyar, mind a lengyel média képviseletében nagyon sokan érkeztek.

13:04
A magyar kormány tagjai is érkeznek

Megérkeztek a magyar kormány tagjai a tájékoztató helyszínére.

13:07
Ez a helyzet most Lengyelországban

Mateusz Morawiecki decemberben lett Lengyelország új miniszterelnöke. A lengyel kormánypárt a következő időszakban az ország gazdasági helyzetének a további javítására törekszik. Az országban idén év végén önkormányzati választásokat tartanak, míg jövőre parlamentit. 

13:11
Kezdődik a tájékoztató

Megérkezett a két miniszterelnök. Kezdődik Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki sajtótájékoztatója.

13:14
Orbán: Fontos esztendő lesz 2018

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, így kell kezdeni egy évet, és reméli, ugyanígy végződik, mivel barátot fogadni kellemes dolog. 2018 Európa számára egy fontos esztendő lesz, mivel ha követjük az uniós ciklusokat, akkor látjuk, hogy a mostani ötéves uniós ciklusnak ez lesz az utolsó éve. Az utóbbi időszakban kiderült, mi működik, és mi nem működik az unióban.

13:16
Működik a közép-európai gazdasági modell

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a mostani lengyel kormány tagjai fiatalkorának a hősei voltak. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy Közép-Európa és a közép-európai gazdasági modellek működnek. Többet adunk az unió erejéhez, mint arra 2004-ben gondoltunk volna. Mi vagyunk az unió gazdasági motorja - mondta a kormányfő. Mindez, ha nem lenne, akkor nem lenne gyors uniós növekedés sem - tette hozzá.

13:17
Orbán: A határokat meg kell védeni

Látványos kudarcot vallott az uniós bevándorlási politika, sokan ezt még mindig erőltetik - mondta Orbán Viktor. A migrációt meg kell állítani, a határokat meg kell védeni. A magyar kormányfő megköszönte a lengyelek segítségét a határvédelemben.

13:19
"Nem akarunk birodalomban élni"

Van víziónk Európa jövőjéről, nem akarunk birodalomban élni, a szabad nemzetek szövetsége mellett állunk - mondta Orbán Viktor. Gyenge tagállamokkal nem létezhet erős EU - tette hozzá. Orbán elmondta, a tárgyalások során az európai életet szellemi szinten is értelmezték. Mi magyarok azt szeretnénk, ha Európa európai maradna, csak a keresztény kultúra megőrzésével lehet erős Európa.

13:21
Orbán: Ezen kell javítani

Gazdasági szinten javítani kell az észak-déli összeköttetéseket Magyarország és Lengyelország között, mivel ezen a téren nem történt áttörés az utóbbi időszakban. Kiváló tárgyaláson vagyunk túl, és a magyar-lengyel barátság továbbra is az európai politika alapja lesz.

13:22
Könyvet kapott Orbán Viktor

Mateusz Morawiecki arról beszélt, hogy emlékszik Orbán Viktor 1989-es Hősök terei beszédére. Ezt követően egy könyvet adott át Orbán Viktornak a Szolidaritás történetéről.

13:24
Morawiecki: Hiszünk az európai értékekben

A lengyel kormányfő örül a mostani fogadtatásnak. Számunkra nagyon fontos a visegrádi négyek együttműködése, mivel az uniónak politikai stabilitást ad, és nagyon Európa-barát hozzáállást adunk. Morawiecki közölte, hogy hiszünk az európai értékekben, és ezt közösen szeretnék építeni. Sokat beszéltek energetikai kérdésekről, és a következő uniós költségvetésről. Morawiecki közölte, hogy a V4 egységesen lép majd fel a következő uniós költségvetés során.

13:27
A brexit is szóba került

A lengyel kormányfő egyetért a magyar migrációs politikával. A szuverén államoknak joguk van ahhoz, hogy kiket akarnak befogadni - tette hozzá. Morawiecki szerint Lengyelország nagymértékben kiveszi a részét a migrációs krízisben, ami Ukrajnát érinti. A brexitről azt mondta, hogy társadalmaik számára is fontos kérdés Nagy-Britannia kilépése. Morawiecki meghívta Orbánt a lengyel függetlenség 100 éves évfordulójának eseményeire.

13:27
Kérdések

Jönnek a kérdések.

13:30
Orbán: Ezért is tiszteljük nagyon a lengyeleket

Orbán Viktor most még a lengyel miniszterelnök nyilatkozatára reagált, és közölte, hogy Lengyelországban elnyomás volt az 1980-as években, és nem volt gulyáskommunizmus. A magyarországi bátorság szamizdatok kiadásában jelent meg, míg Lengyelországban illegalitásban éltek az ellenállók, és az életüket kellett menteniük. Nem kockázatmentes kiállást igényelt a lengyelek fellépése a kommunizmus ellen - mondta Orbán Viktor. A történelemből fakad a magyar kormány tisztelete a lengyel kormány tagjai iránt - mondta a magyar miniszterelnök. Egy bátor néppel vagyunk szövetségben - tette hozzá.

12