Történelmi látogatás: Orbán Viktor fogadja a lengyel kormányfőt

Események

Orbán Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Budapest, 2018. január 3. Orbán Viktor miniszterelnök (b) katonai tiszteletadással fogadja Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt a Kossuth Lajos téren 2018. január 3-án. A december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi kétoldalú látogatására érkezett Magyarországra. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mateusz Morawiecki új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi útján Orbán Viktorral találkozik. Az Origo percről percre közvetíti a sajtótájékoztatót. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
13:30
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Az első hivatalos kétoldalú találkozó

Magyarországra vezet Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfő első hivatalos külföldi útja, ami világos jelzése annak, hogy a két ország közötti kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint az utóbbi években. Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozóján minden bizonnyal szóba kerül a migrációs politika, a visegrádi négyek jövője és a Varsót ért brüsszeli támadás is.

13:32
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

A Hősök terén koszorúzott a lengyel miniszterelnök

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megkoszorúzta a Hősök emlékkövét a budapesti Hősök terén. A december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi kétoldalú látogatására érkezett Magyarországra.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
13:39
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Migráció: Szilárd a lengyel álláspont

A mostani magyar-lengyel csúcstalálkozón bizonyos szóba kerülnek majd a Varsót ért brüsszeli támadások, így a hetes cikkely szerinti eljárás elindítása is. A migrációs ügyek, a V4-ek helyzete, valamint az európai uniós reformok jövője. Mindezekről már legutóbbi Twitter-bejegyzésében is kitért Morawiecki. Jottányit sem változott a lengyel álláspont a menekültátirányítás ügyében - hangsúlyozta az új lengyel kormányfő, hozzáfűzve, hogy ez a hozzáállás változatlan marad a január elejére általa tervezett kormányátalakítás után is.

13:43
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Előtérben a gazdaságpolitika

A tavaly év végi miniszterelnök-váltást a PiS a gazdaságpolitika előtérbe helyezésével magyarázta. Morawiecki eddig a pénzügyi és a fejlesztési tárcákat vezette. A lengyel kommunista rendszerrel szembeni ellenzéki tevékenységéről ismert, hagyományos értékekre hivatkozó politikus az erősödő gazdaság és a bőkezű társadalompolitikai programok kölcsönhatásának kihasználására törekszik.

13:57
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Kiváló magyar-lengyel kapcsolatok

Mateusz Morawiecki első hivatalos kétoldalú látogatása Budapestre vezetett, ami azt bizonyítja, hogy Budapest és Varsó kapcsolata kiváló.

13:57
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány tagjai már itt vannak

Megérkezett a lengyel kormánydelegáció a sajtótájékoztató helyszínére.

14:01
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Óriási az érdeklődés a tájékoztatón

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tájékoztatóján rendkívül nagy a sajtóérdeklődés. Mind a magyar, mind a lengyel média képviseletében nagyon sokan érkeztek.

14:04
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

A magyar kormány tagjai is érkeznek

Megérkeztek a magyar kormány tagjai a tájékoztató helyszínére.

14:07
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Ez a helyzet most Lengyelországban

Mateusz Morawiecki decemberben lett Lengyelország új miniszterelnöke. A lengyel kormánypárt a következő időszakban az ország gazdasági helyzetének a további javítására törekszik. Az országban idén év végén önkormányzati választásokat tartanak, míg jövőre parlamentit. 

14:11
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Megérkezett a két miniszterelnök. Kezdődik Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki sajtótájékoztatója.

14:14
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Orbán: Fontos esztendő lesz 2018

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, így kell kezdeni egy évet, és reméli, ugyanígy végződik, mivel barátot fogadni kellemes dolog. 2018 Európa számára egy fontos esztendő lesz, mivel ha követjük az uniós ciklusokat, akkor látjuk, hogy a mostani ötéves uniós ciklusnak ez lesz az utolsó éve. Az utóbbi időszakban kiderült, mi működik, és mi nem működik az unióban.

14:16
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Működik a közép-európai gazdasági modell

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a mostani lengyel kormány tagjai fiatalkorának a hősei voltak. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy Közép-Európa és a közép-európai gazdasági modellek működnek. Többet adunk az unió erejéhez, mint arra 2004-ben gondoltunk volna. Mi vagyunk az unió gazdasági motorja - mondta a kormányfő. Mindez, ha nem lenne, akkor nem lenne gyors uniós növekedés sem - tette hozzá.

14:17
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Orbán: A határokat meg kell védeni

Látványos kudarcot vallott az uniós bevándorlási politika, sokan ezt még mindig erőltetik - mondta Orbán Viktor. A migrációt meg kell állítani, a határokat meg kell védeni. A magyar kormányfő megköszönte a lengyelek segítségét a határvédelemben.

14:19
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

"Nem akarunk birodalomban élni"

Van víziónk Európa jövőjéről, nem akarunk birodalomban élni, a szabad nemzetek szövetsége mellett állunk - mondta Orbán Viktor. Gyenge tagállamokkal nem létezhet erős EU - tette hozzá. Orbán elmondta, a tárgyalások során az európai életet szellemi szinten is értelmezték. Mi magyarok azt szeretnénk, ha Európa európai maradna, csak a keresztény kultúra megőrzésével lehet erős Európa.

14:21
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Orbán: Ezen kell javítani

Gazdasági szinten javítani kell az észak-déli összeköttetéseket Magyarország és Lengyelország között, mivel ezen a téren nem történt áttörés az utóbbi időszakban. Kiváló tárgyaláson vagyunk túl, és a magyar-lengyel barátság továbbra is az európai politika alapja lesz.

14:22
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Könyvet kapott Orbán Viktor

Mateusz Morawiecki arról beszélt, hogy emlékszik Orbán Viktor 1989-es Hősök terei beszédére. Ezt követően egy könyvet adott át Orbán Viktornak a Szolidaritás történetéről.

14:24
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Morawiecki: Hiszünk az európai értékekben

A lengyel kormányfő örül a mostani fogadtatásnak. Számunkra nagyon fontos a visegrádi négyek együttműködése, mivel az uniónak politikai stabilitást ad, és nagyon Európa-barát hozzáállást adunk. Morawiecki közölte, hogy hiszünk az európai értékekben, és ezt közösen szeretnék építeni. Sokat beszéltek energetikai kérdésekről, és a következő uniós költségvetésről. Morawiecki közölte, hogy a V4 egységesen lép majd fel a következő uniós költségvetés során.

14:27
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

A brexit is szóba került

A lengyel kormányfő egyetért a magyar migrációs politikával. A szuverén államoknak joguk van ahhoz, hogy kiket akarnak befogadni - tette hozzá. Morawiecki szerint Lengyelország nagymértékben kiveszi a részét a migrációs krízisben, ami Ukrajnát érinti. A brexitről azt mondta, hogy társadalmaik számára is fontos kérdés Nagy-Britannia kilépése. Morawiecki meghívta Orbánt a lengyel függetlenség 100 éves évfordulójának eseményeire.

14:27
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Kérdések

Jönnek a kérdések.

14:30
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Orbán: Ezért is tiszteljük nagyon a lengyeleket

Orbán Viktor most még a lengyel miniszterelnök nyilatkozatára reagált, és közölte, hogy Lengyelországban elnyomás volt az 1980-as években, és nem volt gulyáskommunizmus. A magyarországi bátorság szamizdatok kiadásában jelent meg, míg Lengyelországban illegalitásban éltek az ellenállók, és az életüket kellett menteniük. Nem kockázatmentes kiállást igényelt a lengyelek fellépése a kommunizmus ellen - mondta Orbán Viktor. A történelemből fakad a magyar kormány tisztelete a lengyel kormány tagjai iránt - mondta a magyar miniszterelnök. Egy bátor néppel vagyunk szövetségben - tette hozzá.

14:33
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Nem akarunk posztkeresztény korszakba lépni

Orbán Viktor közölte, hogy a nagy összecsapások és viták éve lesz az idei. Mindennek az oka, hogy most akarják sokan dűlőre vinni a dolgokat a jövő évi uniós választás előtt - tette hozzá. A bevándorlásnak van egy nemzetbiztonsági és szellemi dimenziója is. Nyugat-Európában egy poszt-nemzeti és posztkeresztény állapot felé tartanak, és mi nem akarunk átlépni ilyen korszakba - mondta a miniszterelnök. Ha belépünk egy ilyen korba, akkor szétesik a magyarság, éppen ezért nem lépünk be egy ilyen korszakba - tette hozzá.

14:34
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Előtérben a nemzeti identitások

Európát a nemzeti identitások tehetik erőssé - mondta Orbán.

14:40
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem lesz V4-bővítés

Az Origo kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy a V4-ek nem akarják bővíteni a csoportot újabb országgal, mert így a hatékonyság rosszabb lenne. Abban gondolkozunk, hogyan lehetne bizonyos országokkal szorosabb kapcsolatot kiépíteni.

Morawiecki az Origónak azt mondta, hogy nem változtatnak a migrációs politikájukon, és a választások jelzések arra, hogy sokan nem kérnek a migrációból. A nemzetek döntenek arról, hogy kiket akarnak befogadni. Mi is befogadtunk 1,5 millió ukrán menekültet a háborús övezetből.

14:42
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Hamarosan Ausztriába látogat Orbán Viktor

Orbán Viktor az Origónak arról is beszélt, hogy hamarosan Ausztriába látogat, ahol a tárgyalások során világosan kiderül, hogy az a most látható változások, hogyan nyilvánulnak meg az osztrák kormány politikájában.

14:44
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Morawiecki: Rengeteg kérdésben egy hullámhosszon vagyunk

Mateusz Morawiecki egy másik arról is beszélt, hogy több közös gazdasági projektről egyeztettek. Mostanra 8,8 milliárd dollárra nőtt a két ország kereskedelmi kapcsolata, amit tovább kell erősíteni, amihez az infrastruktúra fejlesztésére van szükség. A V4-eket nem kívánjuk bővíteni, de a visegrádi csoport rengeteg kérdésben egy hullámhosszon van.

14:47
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Orbán: Érdekünk a nagy és erős lengyel gazdaság

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a lengyel gazdaság nagy és erős legyen, mivel egy önálló gazdasági erő nélkül nem lehet erős Közép-Európa nélkül - mondta Orbán Viktor. Az orosz és a német világ közötti térség, ha megkapja a lehetőséget, akkor tud fejlődni. Mi nem akarjuk a németek pénzét, de természetesen a beruházásokat elfogadjuk. Egy önálló gazdasági erővel rendelkező közép-európai régió mindnyájunk érdeke. Orbán arra is emlékeztetett, hogy a német gazdaság kereskedelme nagyobb a V4-ekkel, mint a franciákkal.

14:49
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

A lengyelek sem kérnek a kötelező kvótákból

Morawiecki egy másik kérdésre közölte, határozottan elutasítják a kötelező kvótákat. Az EU-nak nincs joga, hogy így közelítse meg ezt a kérdést - tette hozzá. Mi készen állunk arra, hogy a migrációs válságot a helyszínen kezeljük - mondta a politikus.

14:54
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Orbán: Egész Közép-Európának jó a lengyelek ENSZ BT tagsága

A lengyel kormányfő elmondta, hogy mindenáron szeretnék meggyőzni a többi tagországot arról, hogy a migrációt helyben kell kezelni. Orbán Viktor örömtelinek nevezte, hogy Lengyelország az ENSZ biztonsági tanácsának a nem állandó tagja lesz. Mi közép-európaiak azt a hagyományt képviseljük, hogy mi a saját szabadságunkért vérrel fizettünk. Nekünk nagyon fontos, hogy Lengyelország ezt a világlátást tudja képviselni az ENSZ BT-ben - mondta a magyar kormányfő. Egész Közép-Európa közel került ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb biztonsági szervezetében képviselhetik az érdekeit. Orbán Viktor sok sikert kívánt Lengyelországnak ebben a munkában.

14:54
január 03, 2018
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak

Véget ért a két miniszterelnök sajtótájékoztatója.