A kormány beszámol a koronavírus elleni védekezés legújabb lépéseiről - kövesse percről percre!

Események

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án.
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számol be a legújabb döntésekről a Kormányinfón. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
10:35
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

261-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 261-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az eddigi 21 főről 28–ra nőtt a gyógyultak száma is.

10:43
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Magyarország megelőzte az óvintézkedésekkel az európai országokat

A V4NA nemzetközi hírügynökség összegyűjtötte, hogy a különböző európai országokban az első koronavírusos beteg regisztrálásától számítva hányadik napon hozták meg a kormányok a különböző korlátozásokat.

10:55
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Lejárnak a járvány elleni intézkedések, de a kormány megtalálta a megoldást

Pénteken és hétfőn több veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabály lejár az ellenzék együttműködése híján, de mint arról Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a HírTV Magyarország élőben című műsorban beszámolt, a kormány megtalálta a megoldást, amit pedig csütörtökön a délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fog ismertetni.

11:12
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik a Kormányinfó.

11:14
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Ezek voltak a jogi lehetőségek

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a szerdai kormányülésen fő téma volt, hogy az Országgyűlés nem adta meg a lehetőséget a veszélyhelyzet meghosszabbítására. Az első kérdés az volt, hogy van-e lehetőség 15 nappal meghosszabbítani a veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzetben hozott intézkedésekre csak 15 napos hatálya van a kormánynak; arra, hogy érvényben tartsa az intézkedéseket. Nem volt jogi lehetőség arra, hogy ismételten meghozza a kormány a korábbi intézkedéseket - mondta Gulyás. 

11:16
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Az egyetemi vezetők hosszabbíthatják meg a zárva tartást

Gulyás bejelentette, hogy az egyetemek saját hatáskörben hosszabbíthatják meg az egyetemek zárva tartását. A köznevelési intézmények esetében is a fenntartónak kell elrendelnie a további zárva tartást. 

11:17
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor rendeli majd el a schengeni határok ellenőrzését

Gulyás a határzárral kapcsolatban azt mondta, hogy a belügyminiszter saját hatáskörben intézkedik majd, és ő rendeli el a schengeni belső határok ellenőrzését. 

11:18
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Lassan a tömeges megbetegedés időszakába lépünk

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az ítélkezési szünet esetében az igazságügyi minisztérium dönt majd. A védekezés kezdetén vagyunk, az elmúlt napokban ugrásszerűen nőtt a betegek száma, és a következő napokban is ez várható. Lassan a tömeges megbetegedések időszakába lépünk - tette hozzá. Gulyás is köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak. 

11:20
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

2500 lélegeztetőgép van Magyarországon

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a kormány minden olyan intézkedést korábban hozott meg, mint a szomszédos országok. Bízik benne, hogy a vírus terjedése lassabb lesz, de a fertőzések száma meg fog ugrani. Minden adott, hogy az egész folyamatot kontroll alatt tartsuk - mondta a politikus. A védekezéshez a legfontosabb a lélegeztetőgép, ebből 2500 áll rendelkezésre Magyarországon. Mindent megteszünk, hogy ezeknek a száma minél gyorsabban növekedjen.  

11:22
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Eddig több mint 100 milliárd forint jutott a védekezésre

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy nagyon sok céggel és országgal tárgyalnak, de erről részleteket nem kíván megosztani, és csak akkor beszélnek róla, ha megérkeznek az ország területére. A védekezésre eddig több mint 100 milliárdot költöttek - tette hozzá. 

11:23
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Nem kell a védekezéshez többletforrás

Gulyás Gergely elmondta, hogy a védekezéshez nem kell többletforrás. A fertőzöttek tekintetében is nagy különbségek vannak. 80-90 százaléka a fertőzötteknek tünetmentes hordozó. Nagyon kevés olyan eset van, amikor a koronavírus az elsődleges halálok - mondta a miniszter. 

11:24
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Brüsszel tervei nem kedvezőek Magyarország számára

Egy videokonferencia keretében egyeztetnek majd az uniós kormányfők, és a magyar fél azt javasolja, hogy a védőeszközöket vámmentesen lehessen behozni. A Brüsszel által ismertetett tervek nem kedvezőek Magyarország számára, mivel már létező pályázati forrásokat nyit meg. Mivel mi már több mint 100 százalékát lekötöttük a pénzeknek, így a mi esetünkben a legkisebb a szabadon felhasználható összeg - ismertette a miniszter. 

11:27
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

2021 januárjától sem emelkedhetnek a törlesztőrészletek

Gazdaságösztönző intézkedéseket akarunk hozni, és szeretnénk a gazdaság működését fenntartani - mondta a miniszter. Éppen ezért döntöttek a teljes hiteltörlesztési moratóriumról. A törlesztőrészletek nem emelkedhetnek 2021 januárjától. Az a potenciális 3000 milliárd forint, ami a családoknál marad, az a gazdaság életben tartását segíti majd. A Mátrai Erőművet megveszi az MVM - mondta a miniszter. 17 milliárd 440 millió forint volt a cégcsoport ára. 

11:28
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Ipari park is létesül a Mátrai Erőmű mellett

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az erőmű a térség egyik legnagyobb munkáltatója, így a megvétele ezért is indokolt volt. Hamarosan ipari park is létesül a területen - tette hozzá. 

11:30
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Gulyás: Legalább a védekezésben ne akadályozzon minket az EU

Minden segítséget köszönettel veszünk az EU-tól, de azt, hogy a védekezésben akadályozzon, és olyan dolgokkal támadjon minket, amit más országok megtettek, az teljesen elfogadhatatlan - mondta Gulyás. A teljes EU-ban összefogásra lenne szükség, és mindent meg kellene tenni a védekezés érdekében. 

11:31
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

A kormány nem enged ki senkit a börtönből

Gulyás Gergely szomorúnak nevezte a Helsinki Bizottság azon javaslatát, miszerint a börtönben lévőket ki kellene engedni. 

11:33
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

"Képesek vagyunk megvédeni a déli határt"

A közigazgatásban dolgozók helyzetéről azt mondta, hogy mindent elkövetnek, hogy ott is csökkenjen az emberi kontaktusok száma. Gulyás elmondta, hogy ezért is hosszabbították meg a személyi dokumentumok érvényességét. A katonaság és a rendőrség képes megvédeni a déli határt - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy mostanra zavartalan lett az átengedés a humanitárius folyósokon is. 

11:35
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Az ország a WHO protokollját követi

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a WHO protokollját alkalmazza az ország a szűrések tekintetében, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tesztet szerezzék be. 

11:37
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

B. Nagy László negatív teszteredmény után jött be az Országgyűlésbe

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője nem külföldre ment síelni, hanem a gyermekének segített egy baleset után. Most is otthon van, és folyamatosan dolgozik. B. Nagy László negatív teszteredmény után jött be az Országgyűlésbe - mondta egy másik kérdésre. 

11:40
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Alkotmányt kellene módosítani a képviselők otthoni szavazásához

Gulyás Gergely szerint az Országgyűlésnek rendkívüli időszakban is működnie kell, és a képviselők személyes  jelenléte szükséges. Ha B. Nagy László nem ment volna el, akkor az embereknek vissza kellett volna fizetnie a hiteltörlesztés részletét, mivel sürgősséggel sem lehetett volna tárgyalni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Alkotmánymódosításra van szükség, hogy a képviselők elektronikus úton szavazhassanak. 

11:42
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Törvénytelen volt a kijárási tilalmak elrendelése több helyi településen

Gulyás Gergely szerint nem lett volna lehetősége a kormánynak hamarabb elfogadnia a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényt, mivel ha egy héttel korábban nyújtják be, akkor sem lehetett volna hamarabb szavazni róla. Egy rendkívüli helyzet van, és nagyon nagy munka volna a törvényjavaslat előkészítése - tette hozzá. Törvénytelen volt a kijárási tilalmak elrendelése több helyi településen. 

11:44
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Ekkora veszteség éri hetenként a magyar államot

A magyar GDP-t heti szinten 140-150 milliárd forinttal csökkenti a szórakozóhelyek bezárása, míg az autógyárak leállása heti szinten 80 milliárd forintos kiesést okoz  - mondta Gulyás. Mindenkit a közös teher- és kárviselésre kért Gulyás.  

11:47
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Csak Pintér Sándoron végeztek tesztet a miniszterek közül

Gulyás kérdésre  válaszolva elmondta, hogy a vírus akkor a legveszélyesebb, ha valakinek van valamilyen alapbetegsége. Csak Pintér Sándor belügyminiszteren végeztek tesztet. 

11:49
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Tömegesen kell munkahelyeket teremteni a járvány lefutása után

Április-májusban lehet tömeges a munkahelyek elvesztése. Júliusig tarthat ebben az esetben az álláskeresési járadék - mondta a miniszter. A cél, hogy három hónap után mindenkinek munkát tudjunk adni. Ha a segélyezésre térünk át, akkor az katasztrófához vezet.Tömegesen kell munkahelyeket teremteni a járvány lefutása után- mondta a miniszter. Olyan programokat kell indítani, amik munkahelyeket teremtenek. A kormány persze tud más döntést is hozni, ha úgy kívánja. 

11:51
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Gulyás szeretne valamilyen együttműködést az ellenzékkel a védekezés érdekében

Gulyás Gergely az ellenzéki kettős mércéről azt mondta, a kormány célja, hogy amennyire lehetséges, összefogásra buzdítson. Ezért, ami történt, arról mindenkinek meg lehet a véleménye, de arra kell koncentrálni, hogyan lehet az ellenzékkel valamilyen összefogást létrehozni a védekezés érdekében. Rudolf Péter kinevezését nem kritizálta Gulyás, mert arról volt korábban egyeztetés. 

11:55
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

A kormány folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha arra jut, hogy érdemes bevezetni a kijárási tilalmat, akkor azt meg is lépi. A kormány a környező országokhoz képest hamarabb hozott korlátozó intézkedéseket. Magyarországon az elmúlt időszakban valószínűleg 10 ezres nagyságrendben szűntek meg állások. Az április minden bizonnyal még rosszabb lesz - tette hozzá. 

11:58
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogyan alakul az idei gazdasági pálya

Gulyás Gergely szerint a magyar gazdaságban nincsenek strukturális problémák. Az éllovasok voltunk Európában - tette hozzá. Fiskális és monetáris intézkedések révén remélhetőleg csak néhány hónapos lesz az állásnélküliség ideje- tette hozzá. Megjósolhatatlan, milyen lesz a gazdaság jövőbeli helyzete, és nagyon komoly siker lenne, ha idén lenne növekedés. Mindent megteszünk, hogy a magyar gazdaság a lehető legjobb állapotban vészelje át a mostani válságot - mondta a miniszter.  

12:01
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Semmilyen internetet érintő korlátozást nem tervez a kormány

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy semmilyen internetet érintő korlátozást nem terveznek. A magyar internet infrastruktúrája az egyik legjobb állapotban van, és a hálózat bírja a terhelést. A kormány egyelőre nem tervezi az álláskeresési járadék meghosszabbítását, mivel a cél, hogy senki ne maradjon munka nélkül három hónapnál tovább. 

12:04
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés dönthet a veszélyhelyzet végéről is

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvény értelmében az Országgyűlés dönthet annak végéről. Minderre pedig nem válasz az, hogy a kormánypártnak van többsége a parlamentben. 

12:06
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs olyan tényező, hogy az érettségit ne lehessen megtartani

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy az uniós intézményekben sokan gyűlölik a magyar kormányt, de most tegyék félre a védekezés érdekében. Az egyházi kórházak bevonása is felmerült a védekezésbe - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az érettségi kapcsán azt mondta Szentkirályi Alexandra, hogy az oktatás folyik, és egyelőre nincs olyan tényező, hogy az érettségit ne lehessen megtartani. 

12:08
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Ekkor tetőzhet Magyarországon a járvány

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy abban bíznak, hogy a magyar virológusok és matematikusok segítségével megjósolható lesz a járvány tetőpontja. Nagyon különböző becslések vannak. Június-júliusra várható a tetőzés a tudomány jelenlegi prognózisa szerint - mondta Gulyás. 

12:10
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Több hónapos munka lenne, hogy a képviselők elektronikusan szavazhassanak

Komoly garancia szükséges a képviselők elektronikus szavazásához, és több hónapos munka lenne a kialakítása - mondta egy kérdésre Gulyás. A következő másfél-két hónapra ez nem tud életbe lépni. 

12:10
március 26, 2020
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.