Mutatjuk a koronavírus-járvány hazai fejleményeit

Események

Koronavírus, vírus, Budapest, önkéntes, önkéntesek, idős, nyugdíjas, bevásárlás, vásárlás
Vágólapra másolva!
Szerdán is megtartja szokásos tájékoztatóját az Operatív Törzs.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
12:45
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

895-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 895 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 11 beteg, többségében idős emberek, 94-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

12:53
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés magára hagyta a koronavírusos betegekkel teli idősotthont

Két budapesti idősotthonban is vannak már koronavírus-fertőzöttek, egyiknek a Fővárosi Önkormányzat, a másiknak a terézvárosi a fenntartója. Mindkét idősotthon lakói között van már halálos áldozat is. Az Origo értesülései szerint ennek ellenére a leginkább érintett Pesti úti Idősek Otthonában a Fővárosi Önkormányzattól senki nem volt kint, meg sem nézték, miben segíthetnek. Karácsony Gergely főpolgármester még telefonon sem érdeklődött, mit tehetne az önkormányzat. Az országos tisztifőorvos keddi sajtótájékoztatóján ismét nyomatékosan felhívta az idősotthonok fenntartóinak figyelmét a felelősségre, és újabb intézkedések végrehajtására utasította az önkormányzatokat és az idősotthonok vezetőit.

12:56
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

A budapestieknek különösen fontos a korlátozások betartása

Különösen fontos, hogy a budapestiek tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött - írja a koronavirus.gov.hu oldal.

13:28
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Minden családot érint a koronavírus-járvány

Novák Katalin, az Emmi államtitkára azt mondta, hogy a járvány minden családot érint. Egyszerre kell sokaknak helyt állnia a családban és a munkahelyen.

13:30
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Sikeres volt a családpolitika

Novák Katalin arról is beszélt, hogy mostanra sok család fellélegezhetett, és sok eredménye lett ennek a családközpontú politikának. Az elmúlt hónapokban négy évtizedes csúcson volt a házasságkötések, és a születések száma is jelentősen nőtt. Novák Katalin közölte, hogy bízik benne, a koronavírus-járvány sem tesz pontot ennek a folyamatnak a végére.

13:32
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Maradnak a családtámogatási kedvezmények a járvány ellenére

Novák Katalin elmondta, hogy a családtámogatásokat megvédik, és egyetlen forintot sem vesznek el erről a területről. Így marad a családi adókedvezmény, a csok és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye. A családvédelmi akcióterv pontjai is életben maradnak. 800 milliárd forintot költöttek erre a programra eddig, és ez a segítség a jövőben is megmarad.

13:34
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Segély helyett munkát kínál a kormány

Munka segély helyett, így a munkahelyek megőrzését is támogatja a kormány - mondta Novák Katalin. A kata és a kiva terheit nem kell befizetni, és a fizetés nélküli szabadság ideje alattiak járulékait a kormány befizeti, és felnőttképzési diákhitel indul - tette hozzá. Jelentősen nő a SZÉP-kártyára utalható összegek mértéke

13:37
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Itt vannak a legfontosabb családpolitikai lépések

Novák Katalin arról is beszélt, hogy mindenkinek lehetősége van arra, hogy gyermekét kiscsoportos keretben helyezze el, ha arra szüksége van. Hitel- és kilakoltatási moratórium lépett életbe, így pedig csak annak kell fizetnie, aki azt kéri - mondta az államtitkár. A jelzáloghitel-elengedés kapcsán azt mondta, hogy ez a lehetőség most is rendelkezésre áll. A gyes és a gyet lejártának az ideje meghosszabbításra került. Az utóbbi intézkedés 15 ezer családot érint.

13:39
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Újabb egyszerűsítéseken dolgozik a kormány

A gyod-tól senki sem eshet el, így a felülvizsgálatot online módon is el lehet végezni - mondta Novák Katalin. A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is megmarad. Minél egyszerűbb legyen igénybe venni a különféle kedvezményeket, így az egyszerűsítésen is dolgozik a kormány.

13:41
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Félmillió forintos rendkívüli segítség a felsőoktatásban lévőknek

Nem kell a diákhitelt sem törleszteni - mondta Novák Katalin. A kormány bevezet egy félmillió forintos kamatmentes hitelt a felsőoktatásban tanulók számára - mondta az államtitkár.

13:43
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Így segít az időseken a kabinet a hivatalos ügyek intézése esetében

Novák Katalin arról is beszélt, hogy egyszerűsítette a kormány a receptek kiváltását az idősek esetében, és az ügyintézés esetében is könnyítések történtek.

13:45
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: A közös érdekünkben tartsuk be ezeket a szigorú szabályokat

Mindenki számára nehéz lesz ez a húsvéti időszak, mindenki családi körben akart ünnepelni, de megint lemondásra kell magunkat rávenni - mondta Novák Katalin. A közös érdekünkben tartsuk be ezeket a szigorú szabályokat.

13:47
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Már 94-en meggyógyultak

Müller Cecília arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában 11-en haltak meg a koronavírus-járvány miatt. Sajnos nőtt a fertőzöttek száma is, így már 893-an fertőződtek meg Magyarországon - tette hozzá az országos tisztifőorvos. Egy 49 éves férfi is meghalt, de ő egyéb megbetegedések miatt volt kockázati csoportban. Napról napra növekszik a gyógyultak száma, így már 94-en vannak ebben a csoportban. 

13:48
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Már négyen meghaltak a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban az idősotthonokra koncentráltak. A Pesti úti idősotthonban négyre nőtt a meghaltak száma.

13:50
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Nincs sem felvétel, sem látogatás az idősotthonokban

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nemcsak a Pesti úti otthon érintett a fertőzés tekintetében. Korán léptek, így minden hatósági intézkedést bevezettek, így nincs felvétel és látogatás - mondta Müller Cecília.

13:52
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi ellátás sérelmet szenvedett a Pesti úti idősotthonban

A Pesti úton a lakók fele már leszűrésre került, a teljes dolgozói kört le fogják szűrni ebben az otthonban - mondta Müller Cecília. A helyszínen az egészségügyi ellátás sérelmet szenvedett a Pesti úton. Teljes egészségügyi ellenőrzést rendelt el Müller Cecília a helyszínen.

13:55
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Egyre több a szabálysértés a kijárási korlátozás kapcsán

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy kedden is jelentős mennyiségű védőeszköz érkezett. Öt repülőgép érkezett - tette hozzá. Továbbra is fellép a rendőrség a kijárási korlátozás kapcsán, egyre több a szabálysértés ezzel kapcsolatban - tette hozzá. 5918 szabálysértés történt a kijárási korlátozás kapcsán - mondta Kiss Róbert. 355-tel emelkedett a szabálysértési feljelentések száma Budapesten a kijárási korlátozással kapcsolatban.

13:57
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

56 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a hatósági házi karantén esetében is több mint 500 eljárás indult. Beszámolt arról is, hogy a határforgalom tekintetében Röszkén és Ártándnál van kisebb fennakadás. Eddig összesen 183 büntetőeljárás indult a koronavírussal kapcsolatban, és ebből 56 esetben rémhírterjesztés miatt.  

13:58
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Hamisítókra csapott le a rendőrség

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a hatóságok felléptek hamis fertőtlenítőszerek forgalmazása kapcsán.

14:00
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlennek tűnik a tömeges megbetegedési szakasz

Elsősorban az egészségügyi ellátásra koncentrálnak az idősotthonokban, mert ez ügyben voltak hiányosságok - mondta az Origo kérdésre Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy egyetlen országban sem volt elkerülhető a tömeges megbetegedési szakasz.

14:03
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Aki házibulit tapasztal, az tegyen bejelentést

Az Origo kérdésre azt mondta Kiss Róbert, hogy a házibulikat is folyamatosan ellenőrzik, és ha valaki ilyet tapasztal, az tegyen bejelentést. Egy másik kérdésünkre azt mondta, hogy az Operatív Törzs folyamatosan keresi az egyéni védőfelszerelések beszerzési lehetőségét.

14:06
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

A nem halasztható műtéteket végre kell hajtani

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az egészségügyi intézmények folyamatosan készülnek a beteg ellátására, és egy megfelelő terv szerint zajlik a felkészülés. Minden nem halasztható műtétet ennek ellenére meg kell csinálni - tette hozzá.

14:10
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Ez volt a legjobb példa a rémhírre

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vírusnak vannak apró változásai, de nincs jelentősége a járvánnyal kapcsolatban. Kiss Róbert a rémhírterjesztéssel kapcsolatban azt mondta, hogy annak fő jellemzője, hogy a veszélyhelyzetben lévő szervek munkáját megnehezíti. Ilyen példa volt Budapest lezárásának az elterjesztése, miközben az nem volt igaz - tette hozzá. Az ilyen eseteket különös figyelemmel követik a hatóságok.

14:13
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött

Müller Cecília arról is beszélt, hogy négy egyetem laboratóriumában is folynak a vizsgálatok. Bármilyen mértékben tudnak bővíteni, amennyiben a laboratórium megfelel a vizsgálat szabályainak. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a főváros és Pest megye érintett a leginkább a járványban. Mindennek a háttere, hogy a sokkal sűrűbben lakott területeken jobban terjed a vírus. A másik ok pedig az intézmények nagy száma.

14:16
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Az elvált szülők látogathatják a gyermeküket

Az elvált szülők esetében a láthatás biztosítása előtt mindenki vegye fel a kapcsolatot, és az egészségvédelem szempontjából egyeztessenek, és hozzanak döntést - mondta Kiss Róbert. A kijárási korlátozás nem hozott más rendelkezést ezen a téren, mint amilyen törvények most hatályban vannak.

14:19
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Tranzitmatricát kapnak a teherfuvarozók

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a teherforgalomban lévő járművezetők tranzitmatricát kapnak, és információt arról, hol állhatnak meg. Szólt arról is, hogy a különleges jogrendi időszakban a boltok előtt sem lehet csoportosulni és alkoholt fogyasztani, így nem alakulhatnak át az alkoholt áruló "kocsmaudvarrá".

14:20
április 08, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.