Vágólapra másolva!
Pénteken is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
12:07
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Több mint 310 ezren kaptak már oltást

Eddig 310 448 fő kapott oltást, közülük 120 649 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett ma négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

12:10
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

1860 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

1860 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 99 beteg. 3828-an fekszenek kórházban, lélegeztetőgépen pedig 299-en vannak - közölte az aktuális számokat Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

12:14
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ha a kínai vakcinával is elindulhat az oltás, húsvétig minden regisztrált beoltható

Több mint kétmillió embert beolthatunk húsvétig - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában péntek reggel. A miniszterelnök szerint nem lesznek újabb korlátozások. Az EU-val nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idő, hogy lassúak. A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget, pedig aki időt nyer, életet nyer - mondta a kormányfő. Jövő héten indul az online nemzeti konzultáció az újraindítás kérdéseiről.

12:27
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató.

12:29
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

128-an nem viseltek maszkot

128 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés megszegése miatt csütörtökön - mondta Kiss Róbert. 77 személy a 10 főnél népesebb településeken nem tartotta be a szabályokat – tette hozzá a rendőr alezredes.

12:30
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Fél évre bezártak egy kabai italkimérést

Hat személlyel szemben intézkedtek a vendéglátóhelyeken csütörtökön. Kabán egy italboltot nyitva találtak, és hatan szeszesitalt fogyasztottak, és nem viseltek maszkot, a boltot fél évre bezárták - mondta Kiss Róbert. 316-an szegték meg a kijárási tilalmat. 

12:32
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Továbbra is zajlik a járvány

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a járvány sajnos továbbra is zajlik. Fokozatosan olyan számokkal találkoznak, miszerint az új fertőzöttek száma enyhén növekszik - tette hozzá.

12:34
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

69 esetben mutatták ki a brit mutáns vírust Magyarországon

A környező országokban is emelkedő tendencia van, van olyan ország, ahol jelentősen nő az új fertőzöttek száma - mondta Müller Cecília. Ebben nagy szerepe lehet a mutáns vírusok megjelenésének - tette hozzá. 69 esetben mutatták ki itthon a brit mutáns vírust. Ezeknek a személyeknek csak egy része járt külföldön- tette hozzá. Éppen ezért van nagy jelentősége a védőoltási kampánynak - mondta a szakember.

12:36
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Folyamatosan oltanak a háziorvosok

A háziorvosok is elkezdték a védőoltások beadását, így 16 ezerrel nőtt az oltások száma - mondta Müller Cecília. Csütörtökön az AstraZeneca-vakcinával oltottak. Az eddig elmaradt idősotthonokban is pótolják az oltásokat - mondta a szakember.

12:37
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Indul az oltás a Szputnyik vakcinával

Péntektől oltanak a Szputnyik V oltással az oltópontokon Budapesten - mondta Müller Cecília. 560 praxis 5 főt jelölhetett ki Budapesten - tette hozzá.

12:40
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Krónikus betegek nem kapnak orosz vakcinát

Müller Cecília elmondta, hogy minden információt megadnak a vakcinákról, így oszlatják el a kételyeket. 18 év felett bárki megkaphatja a Szputnyik V vakcinát. Semmilyen mellékhatásról nem számoltak be eddig – tette hozzá. Bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal kell adni a Szputnyikokat, ezért a magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy nem alkalmazzák a vakcinát krónikus betegségek esetén.

12:43
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Súlyos lefolyást akadályoz meg a védőoltás

Semelyik csoport nem marad ki az oltásból - mondta Müller Cecília. Még mindig jelentős számban ápolnak a kórházakban koronavírusos betegeket - mondta. Minden védőoltás hatásos arra, hogy a súlyos lefolyású betegséget megakadályozzuk".

12:47
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Nagyon fertőz a brit mutáns

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a brit mutáns esetében egy beteg négy személynek tudja továbbadni a fertőzést. Müller Cecília egy tanulmány alapján elmondta, hogy a bentlakásos intézményekben 21 ország adatai alapján a teljes halálozások 46 százaléka ezen intézményekből került ki. Magyarországon fennmaradt a szociális intézmények működése a második hullám során is, szemben más országokkal - tette hozzá.

12:50
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Több mint ezer zárt intézményben nem jelent meg a koronavírus

A második hullámban 865 bentlakásos intézmény volt érintett a fertőzésben, és több mint ezer intézményben nem volt jelen a koronavírus. Müller Cecília közölte, hogy az összes intézményt tekintve az összes gondozotti létszám 23 százaléka fertőződött meg. A gondozottak közül több mint 3300 fő halt meg. Jellemzően a 80 év feletti korosztályt érintette a betegség és a végzetes lefolyás. 7990 dolgozó betegedett meg, és 12 fő halt meg a dolgozók közül. Rájuk is érvényes, hogy krónikus megbetegedéssel rendelkeztek.

12:52
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

82 ezer idősotthonban élőt oltottak be eddig

A korábban elmondottak alapján teljesen életszerű döntés volt, hogy a zárt intézményekben élőket oltották be. Eddig 82 ezer személy védőoltása történt meg ebben a körben - tette hozzá.

12:55
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Az egyéni gyógytornának nincsen akadálya

Müller Cecília kérdésre azt mondta, a védőoltásokkal kapcsolatban kifejezett gyógyszer-ellenjavallat nincsen, de minden esetben a kezelőorvosoknak kell döntenie. Az egyéni gyógytornász tevékenységnek semmilyen akadálya nincsen, de a megfelelő védelmi intézkedéseket be kell tartani - mondta egy másik kérdésre.

12:58
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Várandós nők nem kaphatnak védőoltást

Egyelőre a várandós nők nem kaphatnak vakcinát, ezért a tervezett várandósság előtt két hónappal lehet csak védőoltást kapni - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

13:01
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Ezért nem kapják meg az orosz vakcinát a krónikus betegek

Oroszországban a nem beállított krónikus betegségek esetében nem adják be a Szputnyik vakcinát, de Magyarországon a maximális biztonság miatt semmilyen beteg nem kapja meg - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília. Mindenki időpontra érkezzen az oltási pontokra, hogy ne legyen torlódás!

13:02
február 12, 2021
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója.