Egy év alatt évülnek el a parkolási pótdíjkövetelések

Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint a pótdíjazás ellen a legjobb "orvosság" a mobiltelefonos parkolási rendszer használata lehet, hiszen ebben az esetben így a sofőrök nem futnak ki az időből, nem gond az aprópénz; igaz, a parkolási díj megfizetését igazoló visszaigazoló üzeneteket azonban legalább egy évig érdemes megőrizni, mert ez idő alatt évülnek el pótdíjkövetelések.
Vágólapra másolva!

Mivel a nagyobb városokban rengeteg parkolási övezet van, akár különböző parkolási társaságok üzemeltetésében, a pótdíjfizetés elkerülése érdekében nagyon fontos körültekintően meggyőződni arról, hogy parkolási övezetbe hajtottunk-e be, melyet minden esetben táblával kell jelölni a várakozási övezet kezdeténél.

A tábla alatt kiegészítő tábla jelzi továbbá, hogy mettől meddig kell parkolási díjat fizetni az autósoknak az adott övezetben, illetve, hogy mennyi a megengedett maximális várakozási időtartam. A legtöbb várakozási övezetben ugyanis maximum három órát várakozhatnak az autósok - mutatott rá D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Dr. Bezzegh Edina szerint a parkolási jegyet a megállást követően haladéktalanul, külön felhívás nélkül meg kell váltani, majd azt a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosítva, teljes egészében láthatóan, olvasható módon kell elhelyezni.

Meg kell várni a visszaigazolást

Amennyiben mobiltelefonos parkolási rendszer működik, a parkolást a megállást követően haladéktalanul el kell indítani. Kiemelten figyelni kell arra, hogy az adott parkolási zónában lévő mobilszámra küldjük el a szöveges üzenetet, és feltétlenül meg kell várnia az autósnak, hogy a rendszer visszaigazolja, a parkolás elindult, csak aztán szabad elhagyni a gépjárművet, hiszen ha egy esetleges rendszerhiba miatt a parkolás nem indul el, sajnos pótdíj kiszabására lehet számítani.

A jogszabály alapján, ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén öt perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni. A helyi önkormányzat (fővárosban a fővárosi önkormányzat) rendeletében a várakozás tizenöt percnél hosszabb díjfizetés nélküli túllépéséhez is kötheti a pótdíjfizetési kötelezettséget.

Tizenöt napon innen és túl

A pótdíj kiszabásáról szóló értesítést a jármű szélvédőlapátján, vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyezni. A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő tizenöt napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további kétórai várakozásra számított várakozási díj, tizenöt napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese.

Amennyiben a gépjármű üzemben tartója az ellenőrzés időpontjában érvényes parkolójeggyel rendelkezett, de azt nem az előírások szerint helyezte el, vagy a parkolójegy (vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés) érvényességének kezdő időpontja és az ellenőrzés időpontja között nem telt el a türelmi időnél hosszabb idő, az ellenőrzés napjától számított öt naptári napon belül az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában a parkolójegy bemutatható (vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés igazolható).

A tartozás törlése

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kiemelte: amennyiben a bemutatott parkolójegy (vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetési igazolás) igazolja a parkolási díj megfizetését az érintett időpontra vonatkozóan, a parkolás. üzemeltető a várakozási díj és pótdíjtartozást törli a nyilvántartásból.

A parkolójegy bemutatás lehetőségével (vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés igazolásával) naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal élhet a szabályok szerint a gépjármű üzemben tartója, ha a bemutatás időpontjában az adott gépjárműre nincs harminc napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíjtartozás.

Ha a várakozási díjat és a pótdíjat nem fizeti meg a gépjármű üzembentartója, a parkoló-társaság a díj- és pótdíjfizetési felszólítást a várakozási terület díjfizetés nélküli használatának időpontjától számított hatvan napos jogvesztő határidőn belül a jármű üzembentartója részére postai küldeményként, vagy más egyéb igazolható módon megküldi. Amennyiben a pótdíj megfizetése a felszólítás ellenére sem történik meg, a parkoló társaság követelését bírósági úton is érvényesítheti.

Egy év alatt évül el

A pótdíjazás ellen a legjobb orvosság a mobiltelefonos parkolási rendszer használata lehet, hiszen ebben az esetben nem fordulhat elő, hogy nem tudunk parkoló jegyet váltani, mert nincs aprópénzünk, nem kell megtippelni, hogy mennyi ideig várakozunk majd, és nem is futhatunk ki az időből. A parkolási díj megfizetését igazoló visszaigazoló üzeneteket azonban legalább egy évig érdemes megőrizni, hiszen a parkolási pótdíjkövetelések egy év alatt évülnek el - húzta alá dr. Bezzegh Edina.