Vágólapra másolva!
Sokszor felmerül a kérdés, – különösen most karácsonykor – hogy mi a helyzet azokkal a webshopos vásárlásokkal, amelyeknél a vevő egy cégre kéri a számlát. Érvényesítheti-e a vevő a 14 napos elállási jogot? A kérdést a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője járja körül.
Vágólapra másolva!

Mi a helyzet azokkal a webshopos vásárlásokkal, amelyeknél a vevő egy cégre kéri a számlát? Mit tehet olyankor a webshop üzemeltetője, ha a céges számlára lebonyolított vásárlás esetén a vevő mégis el akar állni a vásárlástól?

Dr. Sándor Judit kifejtette: az elállásra hibás teljesítés esetén, a Polgári törvénykönyv alapján van lehetőség, azonban ebben az esetben a vevők tipikusan a 14 napos indoklás nélküli elállási jogra szoktak hivatkozni. Ezt azonban nem a Ptk. biztosítja.

A 14 napos elállási jogot (és a webshopok egyéb alapvető működéséi feltételeit) a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet (a továbbiakban „kormányrendelet”) szabályozza.

Ahogyan a kormányrendelet címéből is kitűnik, ennek a jogszabálynak a hatálya a fogyasztó és a vállalkozások egymással kötött szerződéseire terjed ki. Vállalkozások illetve cégek egymás között kötött szerződéseire tehát nem.

Ki lehet fogyasztó?

A legtöbb félreértés abból adódik, hogy a korábbi Ptk. alapján fogyasztónak az a személy minősült, aki a szerződést a gazdasági vagy szakmai tevékenységi körén kívül eső célból kötötte. Az azóta történt jogszabályváltozások eredményeként a fogyasztó ma már csak természetes személy lehet (így szabályozza az új Ptk, valamint a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény).

Abban az esetben tehát, ha a vevő cégre kér számlát, akkor a vevő nem minősül fogyasztónak, mert egy cég nem lehet természetes személy (még akkor sem, ha egyéni ügyvédi vagy egyéni vállalkozói minőségben bonyolítja le a vásárlást). A kormányrendelet alapján tehát nem illeti meg az elállási jog.

Joggal gondolhatják ezek után a webshop tulajdonosok, üzemeltetők, hogy akkor minden rendben van, cég esetén nincs 14 napos indoklás nélküli elállási jog! Nem, mert a kérdés nem ilyen egyszerű – emelte ki a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője.

Korántsem egyszerű kérdés

Az indoklás nélküli elállási jog a vevőt céges vásárlások esetén, a kormányrendelet alapján valóban nem illeti meg, azonban egy webshopnak joga van ugyanakkor a fogyasztókon túl mindenki – akár jogi személyek vagy más gazdasági társaságok - számára is biztosítani elállási jogot, de erre egyáltalán nem köteles. Ideális esetben ez egy tudatos üzleti döntés eredménye kellene, hogy legyen.

dr. Sándor Judit, a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Forrás: Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

A 14 napos elállási lehetőség céges vásárlás esetén tehát nincsen, de nagyon veszélyes automatikusan visszautasítani az erre vonatkozó bejelentést, ha a webshoppal kapcsolatos jogi dokumentumok nincsenek megfelelően elkészítve.

Ha ugyanis az ilyen dokumentum megfogalmazása nem pontos, nincs kellően meghatározva, hogy az elállási jog nem általában a vásárlókra, hanem csak a fogyasztókra vonatkozik, vagy csak a kormányrendelet szerint lehet azzal élni, könnyen előfordulhat, hogy a vevők céges vásárlások esetében is eredményesen érvényesíthetnek ilyen igényt – hangsúlyozta végezetül dr. Sándor Judit.