A jogászi hivatásrendek munkáját figyeli a társadalom: az egyéni érdek közérdek elé helyezése azonnal hátrányos következményekkel jár, csorbítja a közbizalmat, holott a szakmának is az az érdeke, hogy jó legyen megítélése, tekintélye a társadalom előtt – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter egy szakmai kiadvány bemutatóján hétfőn Budapesten, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar épületében.

A minisztérium sem vonulhat elefántcsonttoronyba: erős kapcsolatokat kell kiépítenie a jogászi hivatásrendekkel. A jogszabály-előkészítés során az egyeztetésbe a kodifikátorok mellett be kell vonni az érintett jogi szakmák képviselőit és a tudomány embereit.

A jogszabály megalkotása után pedig a gyakorlat mutatja meg, mennyire volt sikeres a kodifikáció, ebből a szempontból különösen fontosak a visszajelzések – tette hozzá. Magyarország sem zárkózhat elefántcsonttoronyba: figyelni kell a nemzetközi gyakorlatra, és a jó megoldásokat lehetőség szerint át kell venni – jegyezte meg Trócsányi László.

A világon különféle végrehajtói modellek működnek: van ahol tiszta állami rendszer, van ahol majdnem inkább privát. Magyarországon a bírósági végrehajtói munka olyan független tevékenység, amely fölött az állam szakmai kontrollt gyakorol, értékel, és szükség esetén fegyelmez.

Azért kellett négy éve, a ciklus elején hozzáfogni a végrehajtói rendszer átalakításához, mert komoly jelzések érkeztek. Hatékony, közbizalmat erősítő szabályozásra volt szükség, erősebb kamarára és továbbképzésre – emlékeztetett a miniszter.

A következő feladat az anyagi jog áttekintése lesz

A végrehajtók olyan mellékszereplői az igazságszolgáltatásnak, akik időnként főszereplőkké válnak. Egyszerre kell hatékonynak és emberségesnek lenniük, képviselniük a hitelezői érdeket, jogos követelést, egyúttal védeniük az adóst az igazságtalanságoktól, és ez nagyon nehezen összeegyeztethető – mondta Trócsányi László.

Minden végrehajtó abban érdekelt, hogy a kar egyik tagját se érje szakmai, etikai kifogás, kritika – fűzte hozzá. A miniszter azt mondta: a szervezeti kérdések nyugvópontra jutottak, a következő ciklus feladata lesz az anyagi jog áttekintése.

Trócsányi László magyar jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár. 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották. Tisztségét 2010-ig töltötte be, amikor kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé. 2014. június 6-án Magyarország igazságügyi miniszterévé nevezte ki Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára.Fotó: Polyák Attila - Origo

Trócsányi László megköszönte a négyéves együttműködést, és azt kérte a munkatársakkal, segítőkkel együtt mintegy 3000 tagú végrehajtói állománytól, hogy emelje mind magasabbra a kar tekintélyét, megbecsülését, és azt védje is meg.

Szabó Imre miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a közbizalom a saját magunk tisztessége, a másik tisztességébe vetett bizalom, az ebből fakadó kiszámíthatóság, ami együtt a demokrácia alapértéke.

A rendezvényen a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, az Igazságügyi Minisztérium, az Európai Közjogi Szervezet és a Francia Bírósági Végrehajtói Kamara által tavaly megrendezett A közbizalom a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők tevékenységének tükrében című nemzetközi konferencián elhangzott előadásokból készült kiadványt mutatták be.