Hogyan veheti át meghatalmazottunk a laborleleteinket?

ÉPÜLET HÉTKÖZNAPI laboratórium munka közben nő SZEMÉLY
Debrecen, 2018. március 29. Laboratóriumi munkatárs a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában az avatás napján, 2018. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A laborleletek kiadását az egészségügyi intézmények és szolgáltatók szigorúan csak a beteg részére biztosítják. Amennyiben valaki személyesen nem tudja átvenni, úgy másnak az átvételhez (legyen akár közeli hozzátartozó, így férj, feleség, gyermek) meghatalmazásra van szüksége – hívták fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

Leletkiadó ablakhoz betegen várakozni senkinek sem kellemes, így gyakran előfordul, hogy hozzátartozónkat, ismerősünket kérjük meg a lelet begyűjtésére – mondták el a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió adatvédelmi rendeletének köszönhetően az egészségügyi intézmények leletkiadásra vonatkozó gyakorlata lényegesen megváltozott, ennek során az alábbiakat kell szem előtt tartanunk.

Az egészségügyi adat

Minden olyan adat, amely testi vagy szellemi egészségi állapotunkra vonatkozik, ideértve az általunk igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó olyan adatot is, amely információt hordoz egészségi állapotunkról, egészségügyi adatnak minősül.

Gondoljunk bele, mennyi adat, dokumentum és nyilvántartáshegyek tartoznak ide, ha a vérvételtől kezdve a betegszállításon át a műtétekig, minden ebbe a körbe tartozik.

Az egészségügyi adat különleges személyes adatnak minősül, ami azt jelenti, hogy bárki, aki a védelmére vonatkozó előírásokat megszegi, súlyos szankciókkal számolhat.

A különleges személyes adattal való visszaélés bűncselekmény, így, ha jogosulatlan módon, jogszerűtlenül, céltól eltérően használjuk fel valakinek az egészségi állapotára vonatkozó különleges adatát, annak komoly következményei lehetnek az adatvédelmi jogszabályok alapján.

A meghatalmazás módja

Fentiek indokolják, hogy a leletek kiadását az egészségügyi intézmények és szolgáltatók szigorúan csak a beteg részére biztosítják.

Amennyiben valaki személyesen nem tudja átvenni, úgy másnak az átvételhez – legyen akár közeli hozzátartozó, így férj, feleség, gyermek – meghatalmazásra van szüksége.

A legtöbb helyen elérhető minta ennek elkészítéséhez, de magunk is készíthetünk otthon.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szükség szerint egyedi vagy visszavonásig érvényes meghatalmazásra is mód van, minden esetben tüntessük fel rajta mind a meghatalmazó, mind a meghatalmazott adatait, beleértve a TAJ számot is, illetve a gördülékeny ügyintézés érdekében az átvenni kívánt lelet beazonosítására alkalmas leírást.

A meghatalmazást célszerű két tanú nevével, címével és aláírásával ellátni, illetve mindkét félnek alá kell írnia a dátumozást követően. A meghatalmazott az átvételhez személyazonosító okmányait vigye magával – tanácsolták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.