A kerékpáros csak akkor válik gyalogossá, ha a zebrán tolja a biciklijét

baleset, zebra, bicikli
Vágólapra másolva!
A zebra kifejezetten a gyalogos részére az úttesten történő átkelésre fenntartott terület. Ebből következik, hogy a kerékpáros akkor válik gyalogossá, amikor biciklijéről leszállva, azt tolja – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői, akik szerint gyakori jelenség, hogy a biciklizők nem megfelelően közlekednek a zebra használata során.
Vágólapra másolva!

Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban a téves feltevésben van, hogy ekként elsőbbsége is van más járművekkel szemben.

Gyorsan eláruljuk, hogy ez közlekedési szempontból egyértelműen szabálytalan és igencsak balesetveszélyes. Ugyanis a KRESZ szerint a kerékpár járműnek minősül.

A zebra pedig kifejezetten a gyalogos részére az úttesten történő átkelésre fenntartott terület. Ebből következik, hogy a kerékpáros akkor válik gyalogossá, amikor biciklijéről leszállva, azt tolja.

Ennek eredménye pedig az is, hogy a kerékpáros ebben a formában kelhet át a gyalogos-átkelőhelyen, azaz a járművét tolnia kell.

Ekkor válik jogosulttá arra is, hogy gyalogosként elsőbbséget élvezzen az áthaladás során a járművekkel szemben.

Ez persze automatikusan nem jelenti az autósok számára, hogy mindenáron, elsőbbségadás nélkül át kell haladnia a gyalogátkelőhelyen, hiszen fokozott óvatossággal kell azt megközelíteni, de egy esetleges baleset során a felelősség kérdésének megítélése akár a kerékpáros terhére is eshet.

Forrás: Youtube

Sokszor látni azt is, hogy gyermekkel is a fentiek szerinti téves módon használják a szülők a zebrát.

A tudatosság, és a megfelelő közlekedési szabályok megtanítása kulcsfontosságú, így a gyermekek saját biztonsága érdekében is javasolt az alapszabályok betartása és megtanítása.

Ugyanakkor, ha a gyalogos-átkelőhely mellett kerékpársáv húzódik és a kerékpáros ezen közlekedik, értelemszerűen nem kell leszállnia a bicikliről.

Ekkor őt is megilletheti, például a kanyarodó járművel szemben az elsőbbség – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/