Vágólapra másolva!
Az idei nyári szünetet igen nagy bizonytalanság jellemezte azzal kapcsolatosan, hogy szeptembertől a koronavírus járvány miatt vajon kinyitnak-e az iskolák. Nyár végére megszületett a döntés, szeptembertől visszatérnek a diákok az iskolába. Időközben pedig megjelent az a rendelet is, amelyből megtudhatjuk, pontosan miként fog kinézni a tanév rendje. A D.A.S. JogSzerviz szakértője ismerteti a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

A 2020/2021. tanév első tanítási napja 2020. szeptember 1. (kedd) és utolsó tanítási napja 2021. június 15. (kedd) – hívta fel a figyelmet dr. Bálint Boglárka.

A tanítási napok száma főszabály szerint százhetvenkilenc nap, a nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban százhetvenhét, gimnáziumban és szakiskolában százhetvennyolc nap.

A tanulást természetesen ebben a tanévben is kisebb-nagyobb szünetek szakítják meg. Az őszi szünet 2020. október 23-tól október 30-ig tart.

A szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2020. november 2. (hétfő).

A téli szünet alatt a diákok két és fél hetet tölthetnek otthon, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. december 18. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2021. január 4. (hétfő).

A tanítási év első féléve 2021. január 22-ig tart, a féléves bizonyítványokat az iskolák legkésőbb 2021. január 29-ig osztják ki.

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. március 31. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2021. április 7. (szerda).

A szünetek napjain, ha azok munkanapra esnek, az iskolának – szükség esetén – gondoskodnia kell a tanulók felügyeletéről. A felügyelet megszervezéséről több iskola közösen is gondoskodhat.

A középiskolai érettségi vizsgák, a szakközépiskolai és a szakiskolai szakmai vizsgák időpontját szintén e rendelet határozza meg.

Az iskola utolsó, befejező évfolyamán tanuló diákoknak értelemszerűen hamarabb véget ér a tanítás, középfokú iskolákban számukra 2021. április 30., a két évfolyamos rész-szakképesítésekre való felkészítést folytató szakiskolákban pedig 2021. május 31. az utolsó tanítási nap.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2021. évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák első időpontja 2021. május 3. napja, amikor magyar nyelv és irodalomból tehetnek vizsgát a diákok. Május 4. napján következik a matematika, május 5. napján a történelem, majd az idegen nyelvek, és az egyéb tantárgyak, május 25. napjáig naponta beosztva.

Szóbeli érettségi vizsgát emelt szinten június 3-10. közötti időpontban, közép szinten június 14-25. közötti időpontban tehetnek a diákok.

Ugyan nem tudni még, hogy valójában miként fog alakulni a következő tanév, visszatér-e a digitális oktatás a családok otthonaiba, a fenti időpontok azonban már rögzítésre kerültek, azokkal már biztosan számolni szükséges – hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.