A javítási határidőre vonatkozó szabályok

fáradt nő mosás mosógép 4 jel, ami a terhességi teszt előtt megjósolja a várandósságot
Vágólapra másolva!
Januártól a fogyasztóvédelmi szabályok körében – többek között - új rendelkezésként lépett hatályba, hogy amennyiben a vállalkozás részére történő kijavítás igény közlésétől számított 30 napon belül nem kerül sor a kötelező jótállás alá tartozó fogyasztási cikk kijavítására, akkor az eladó köteles a terméket kicserélni, ha a vevő másként nem dönt. A D.A.S. JogSzerviz szakértőinek összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Jelenleg nincsen 100 százalékban pontos határidő, hogy milyen időtartamon belül köteles a javításra az erre kötelezett.

Ugyanakkor e mostani cikk megírásakor hatályos és a fogyasztói szerződésekre irányadó rendeletek alapján, a „vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze."

Ez egy rugalmas előírás, mivel a javítás sok mindentől függhet. Pl. egy jótállás alá tartozó termék esetben csak új alkatrész építhető be, ha annak cseréjére egyébként szükség van. Lehetséges, hogy ezt azonban meg kell rendelni, le kell szállítani, mely nyilvánvalóan időbe telik.

Főleg, ha az alkatrész beszerzése külföldről történik. Ugyanakkor a javítás nyilvánvalóan nem tolható ki ésszerűtlen időtartamra sem, és nem terhelheti túlzottan a fogyasztót sem.

Az eddigi gyakorlat szerint, a 30 vagy 45 napon túli javítás már talán alkalmas lehetett arra, hogy ésszerűtlen határidőnek mutatkozzon. De ennek megítélése mindig egyedi vizsgálat tárgya volt.

Ugyanakkor előrelépést jelent, hogy 2021.január 1. napjától a fogyasztóvédelmi szabályok körében – többek között - új rendelkezésként lép hatályba, hogy amennyiben a vállalkozás részére történő kijavítás igény közlésétől számított 30 napon belül nem kerül sor a kötelező jótállás alá tartozó fogyasztási cikk kijavítására, akkor az eladó köteles a terméket kicserélni, ha a vevő másként nem dönt.

A csere határideje a 30 napos javítási határidő eredménytelen elteltét követő 8 naptári nap.

Forrás: Shutterstock

Ha azonban a termék cseréje valamilyen oknál fogva nem lesz lehetséges, akkor a jogszabály előírása szerint, az eladó köteles lesz – blokk ellenében – a vételárat visszafizetni a vevő számára.

Fontos, hogy ezek a szabályok csak az érintett rendeletben felsorolt és a kötelező jótállás alá tartozó termékekre vonatkozik.

Ugyanakkor a rendelt szerint a most ismertetett javítási határidő és annak elmulasztására vonatkozó rendelkezéseket nem lehet alkalmazni majd az elektromos kerékpárra, elektromos rollerre, quadra, motorkerékpárra, segédmotoros kerékpárra, személygépkocsira, lakóautóra, lakókocsira, utánfutós lakókocsira, utánfutóra, valamint a jogszabályban meghatározott motoros vízi járműre sem – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.