Az állatorvos szakmai felelőssége

fekete kiskutya állatorvos
Ezekre a dolgokra számíthatsz a kiskutyád oltásai után
Vágólapra másolva!
Mi történik, ha az állatorvos hibázik, és maradandó károsodást szenved kis kedvencünk, vagy rosszabb esetben elpusztul? Felelősségre vonható ezért az állatorvos? És hova tudunk fordulni ilyen esetben? A D.A.S. JogSzerviz szakértője az állatorvosok polgári jogi felelősségének egyes kérdéseit tisztázza.
Vágólapra másolva!

Egy 2021-es felmérés alapján Magyarországon körülbelül 3 millió kutya él. Ez a szám azt jelenti, hogy nagyjából minden második háztartásban él egy eb. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy hányan tartanak macskát, nyulat, hörcsögöt, papagájt vagy éppen degut láthatjuk, hogy a legtöbb ember járt már állatorvosnál kis kedvencével – mondta el dr. Bálint Boglárka.

Létrejön egyáltalán szerződés?

Sokan bizonytalanok abban, hogy pontosan milyen jogviszony áll fenn a felek, tehát az állatorvos és az állat gazdája, tulajdonosa között. Bármilyen furcsának is tűnhet, de azzal, hogy a gazda elviszi az állatorvosi rendelőbe kis kedvencét, elmondja problémáját, az állatorvos pedig elvégzi a szakmailag indokolt kezelést, egy szerződéses jogviszony jött létre a felek között. Gyakorlatilag a felek ebben a helyzetben ráutaló magatartással kötöttek egy megbízási szerződést.

A megbízási szerződés egy gondossági kötelem. Ez azt jelenti, hogy az állatorvos arra vállal kötelezettséget, hogy a szakmai szabályoknak megfelelően, megfelelő szakmai gondossággal elvégzi a kért, illetve indokolt állatorvosi beavatkozást.

Önmagában az, hogy a beavatkozás eredményes-e vagy sem, nem tartozik az állatorvos felelősségi körébe. Az állatorvos tehát nem arra szerződik az állattartóval, hogy annak állatát biztosan meggyógyítja, és az állatorvosi beavatkozás biztosan eredményes lesz.

A fentiekből következik, hogy az állatorvos az elvégzett beavatkozások, kezelések díjaira akkor is igényt tarthat, hogyha kis kedvencünk esetleg nem gyógyul meg, vagy állapota nem úgy változik, ahogy azt reméljük, vagy szeretnénk.

Műhiba esetén mit tegyünk?

Természetesen az állatorvosok is emberek, ugyanúgy hibázhatnak a munkájuk során, mint mindenki más. Esetükben ugyanakkor akár maradandó károsodást is okozhatnak háziállataink számára, rosszabb esetben pedig akár kis kedvencük élete is lehet a tét.

Sok esetben azonban nem dönthető el egyértelműen, hogy a kialakult helyzetért egyedül az állatorvos tehető felelőssé. Sajnos előfordulhat olyan eset, hogy bár az állatorvos a szakmai szabályoknak megfelelően járt el, az állat mégis maradandó károsodást szenved vagy elpusztul.

Sajnos olyan eset is előfordulhat, amikor az állat gazdája túlkésőn fordul az állatorvoshoz, így a leggondosabb ellátás ellenére sem tud segíteni az állatorvos. Elfordulhat ugyanakkor félrediagnosztizálás is, különösen ritka, nehezen felismerhető betegségek esetén.

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy az állatorvos nem járt el a szakmai szabályoknak megfelelően, műhibát követett el, akkor az első és legfontosabb a dokumentálás. Feltétlenül kérjük el a kezelésről kiállított kórlapot, készítsünk fényképfelvételek, akár videó-felvételt, látogassunk meg másik állatorvost másodvélemény kikérése céljából.

Amennyiben a műhibával összefüggésben bármilyen költségünk felmerül, úgy az erről szóló számlákat, bizonylatokat mindenképp tegyük el. Amennyiben pedig az állat elpusztult, úgy érdemes a tetemet boncoltatni és arról szakértői véleményt készíttetni.

Hova fordulhatunk műhiba esetén?

Amennyiben megfelelő bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, úgy kártérítési igénnyel élhetünk az állatorvossal szemben. Minden állatorvos rendelkezik szakmai felelősségbiztosítással, melynek lényege éppen az, hogy a biztosítótársaság az állatorvos helyett áll helyt a kártérítési igények kifizetésével összefüggésben.

Kártérítési igényünk érvényesítéséhez tudnunk kell bizonyítani, hogy a minket ért kárt az állatorvos nem megfelelő szakmai tevékenysége okozta, valamint a kár összegszerűségét is. Ehhez szükséges a fent említett bizonyítékok összegyűjtése.

Forrás: 123rf.com

A kártérítés összegét jellemzően az állat értéke, valamint a ráfordított kezelések, a javulását szolgáló megvásárolt gyógyszerek, táplálék kiegészítők, immunerősítők, egyéb eszközök számlával igazolt költségei adják ki. Vakvezető, terápiás kutyák esetén pedig sérelemdíj iránti igény is felmerülhet.

Fontos azonban, hogy amennyiben a biztosítótársaság elutasítja kártérítési igényünket, úgy peres eljárást az állatorvossal szemben kezdeményezhetünk.

A Magyar Állatorvosi Kamarához fordulhatunk?

A Magyar Állatorvosi Kamarához akkor tudunk fordulni, hogyha álláspontunk szerint az állatorvos a kamara Etikai Szabályzatában megfogalmazott konkrét irányelveket, szabályokat sértette meg.

A kamara Etikai bizottságai az állatorvosi beavatkozás szakmai tartalmát, az elvégzett gyógykezelés szakmailag helyes vagy helytelen voltát nem vizsgálják, nem vizsgálhatják, erre jogszabály nem ad felhatalmazást. Amennyiben tehát úgy érezzük, hogy az állatorvos műhibát követett el, gyakran célszerű inkább a bírósági utat választani.

Összefoglalás

Kis kedvenceink mindennapjaink részévé váltak. Az állattartás velejárója, hogy időközönként meg kell látogatnunk az állatorvost is. Az állatorvosok kötelesek munkájukat az elvárható szakértelemmel végezni, a szakmai szabályoknak megfelelően eljárni. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor pedig az állat tulajdonosa akár kártérítési igénnyel is felléphet.

https://das.hu/