Vágólapra másolva!
Már két éve határozza meg a mindennapokat a koronavírus-járvány, számtalan családi esemény és utazás lett elhalasztva miatta jobb időket várva. Mind az egyes országok, mind az Európai Unió folyamatosan változó szabályozással és koordinációval igyekeznek az utazási korlátozásokat egyensúlyba hozni az aktuális járványhelyzettel, tudásanyaggal. A D.A.S. JogSzerviz szakértője foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Az egyes országok részben eltérő járványkezelési stratégiát folytatnak, így mindazok, akik utazást terveznek, kénytelenek ezzel számolni – mutatott rá dr. Gombolai Éva.

Az Európai Unió Tanácsa még 2020. október 13-án fogadott el ajánlást annak érdekében, hogy nehezített terepen is legyenek olyan támpontok, amik mind az utazók, mind a tagállamok részére megkönnyíti a tájékozódást, ellenőrzést.

Ezt az ajánlást aztán a későbbiekben több alkalommal is frissítették, most a legújabb ajánlás február 1-től lesz alkalmazandó.

Fontos, hogy továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak az eldöntése, hogy korlátozzák-e a szabad mozgást. Az Európai Unió Tanácsának a célja a koordináció. A Tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű, és az abban foglaltak végrehajtásáért változatlanul a tagállami hatóságok felelősek.

A világjárványnak köszönhetően jelenleg találkozhatunk utazási korlátozásokkal, de egyre kevésbé a teljes tilalmakkal, sokkal inkább oltási vagy gyógyultsági követelményekkel, tesztelési kötelezettséggel.

A koordinált megközelítés célja a belső határellenőrzések visszaállításának megakadályozása.

Úgy tűnik ugyanis, hogy nem indokolt a határok lezárása, az általános utazási tilalmak bevezetése, valamint a légi járatok, a szárazföldi közlekedés és vízi átkelések felfüggesztése, mivel a célzottabb és jobban koordinált intézkedések – például a Covid19-igazolványok vagy a tesztelés – megfelelő hatásúak, és kevesebb fennakadást okoznak.

Az ajánlás részletesen foglalkozik az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, ami akkor fogadható el, ha hitelessége, érvényessége és sértetlensége ellenőrizhető.

Az uniós oltási igazolvány nem utazási dokumentum, azaz nem helyettesíti a személyi igazolványt, útlevelet. Azt igazolja, ha annak tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni vakcinát, ha valaki egy meghatározott időintervallumon belül átesett a fertőzésen, illetve igazolja az érvényes negatív tesztet is.

A mobiltelefonos alkalmazás révén az uniós covid igazolvány rendkívül egyszerűen, az alkalmazáson keresztül megnyíló QR kód leolvasásával használható.

Az EU-kompatibilis védettségi útlevélhez több módon is hozzá lehet jutni. Ügyfélkapus hozzáféréssel és TAJ azonosítóval bejelentkezve az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) is lekérhető, illetve papír alapú igazolást a kormányablakoknál lehet igényelni.

Továbbra is speciális szabályok/mentességek vonatkoznak a 12 év alatti gyermekekre, a határ menti ingázókra és az egészségügyben és közlekedési szférában dolgozókra.

Forrás: Shutterstock/rarrarorro

A tagállamoknak továbbra is különösen figyelniük kell a SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó vagy figyelmet érdemlő új variánsainak terjedésére, különösen azokra, amelyek növelik a fertőzőképességet vagy a betegség súlyosságát, vagy hatással vannak az oltóanyag hatékonyságára.

Fentiek alapján az körvonalazódik, hogy a legújabb technológiáknak köszönhetően a szabad utazáshoz való jog könnyen igazolható, így lényeges kényelmetlenség nélkül lehetségesek az utazások.

Ez nem zárja ki, hogy bármikor hirtelen szigorúbb korlátozásokkal találjuk szembe magunkat, ha aggodalomra okot adó variáns üti fel a fejét. A jelen járványhelyzetben egyelőre a teljes korlátozások nélküli utazások visszatérése még nem látszódik.

A járvány ugyanakkor leginkább arra tanított meg mindenkit, hogy a változó körülményekhez való gyors alkalmazkodás nem lehetetlen és komoly jelentőséggel bír.