Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Miként érvényesíthetjük külföldi üzleti partnerünkkel szemben fennálló pénzkövetelésünket?

Vágólapra másolva!
Amennyiben valamely más Európai Uniós tagállamban székhellyel rendelkező üzleti partnerével szemben lejárt pénzkövetelése áll fenn határon átnyúló polgári, illetve kereskedelmi ügyekben, megbízási, vállalkozási díj, munkabér, vagy akár vételár iránt, úgy az európai fizetési meghagyásos eljárás hatékony eszköz lehet. A KRS Ügyvédi Iroda szakértőinek összefoglalása.
Vágólapra másolva!

Ezen eljárás azért nagyon kedvező, mert a követelés jogosultja a saját országában nyújthatja be az európai fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet az adósával szemben, és abban az esetben, ha az adós ellentmondással élne, a peres eljárás lefolytatására a jogosult székhelye szerinti tagállam bírósága előtt kerül sor. Az eljárás megindítására Magyarországon kizárólag közjegyzők előtt van lehetőség, amely a gyakorlatban papíralapú kérelem előterjesztésével és a szükséges eljárási díj megfizetésével történik. A kérelem bármelyik közjegyzőhöz benyújtható, aki az iratokat papíralapon állítja elő, és küldi meg a felek részére. Az Unió egyéb tagállamaiban azonban az európai fizetési meghagyás végrehajtását a bíróságok rendelik el.

Az eljárás egyik nagy előnye, hogy a feleknek nem szükséges megjelenni a bíróság előtt. Azt követően, hogy a jogosult a kérelmét benyújtja a közjegyzőhöz, az eljárás automatikusan zajlik és a jogosultnak további teendője nincs.

Fontos tudni, hogy nem érvényesíthető európai fizetési meghagyás útján – egyebek mellett – a házassági vagyonjogon és az öröklési jogviszonyon alapuló igények, valamint – néhány kivételtől eltekintve – a szerződésen kívüli kötelmekből eredő követelések, csődeljárás, fizetésképtelen társaságok vagy más jogi személyek felszámolására vonatkozó eljárások, vagy a közigazgatási jogkörben okozott károk megtérítése iránti igények. Másik fontos tudnivaló, hogy dán kötelezettel szemben azonban csak Dánián kívüli tagállamban indítható meg az európai fizetési meghagyásos eljárás, feltéve, hogy a joghatósági szabályok ezt megengedik, tekintettel arra, hogy Dánia nem ismerte el magára nézve kötelezőnek a vonatkozó uniós rendeletet.

Lényeges különbség a magyar és az európai fizetési meghagyásos eljárás között, hogy az uniós eljárás keretében értékhatárra tekintet nélkül, akár 30 millió forintot meghaladóan is érvényesíthetők a lejárt pénzkövetelések.

Az eljárás gyorsaságát az biztosítja, hogy a közjegyző a kérelmet 30 napon belül köteles megvizsgálni, majd amennyiben azt megfelelőnek tartja, úgy kibocsátja az európai fizetési meghagyást és kézbesíti a kötelezett részére. A kötelezett vagy megfizeti a követelés összegét, vagy pedig ellentmondásban vitatja azt 30 napon belül. Ebben az esetben az eljárás perré alakul, amelyet a jogosult székhelye szerint illetékes hazai polgári bíróság bírál el. Ellentmondás hiányában azonban az európai fizetési meghagyás automatikusan végrehajthatóvá válik. Végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyás alapján a végrehajtás elrendelése abban a tagállamban kérhető, ahol a kötelezettnek végrehajtás alá vonható vagyona van. A végrehajtás elrendelésére ekkor annak a tagállamnak a jogszabályi előírásai vonatkoznak, amelyben az elrendelést kérik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről