Vágólapra másolva!
Múlt szombaton a Mikulásvárás csúcspontján nyitotta meg kapuit a Meseváros a budapesti Kossuth téren. A szervezők nem nyúltak az elmúlt években jól bevált recepthez: a látogatókat a karácsonyi hangulat szinte összes összetevőjével várják a Parlament előtti téren. Felállították az Ország Karácsonyfáját, idén is van Mikulásház, bejglisütő vonat, forralt bor, sült gesztenye, és ami talán a legtöbbeket vonzza: a vásár.
Vágólapra másolva!

Karácsonyi finomságok, és édes kürtőskalács-illat, ünnepi dalok, menetrendszerűen készülő bejgli, óriási karácsonyfa, Mikulás-látogatásra váró gyerekek többek közt ezt fogadja december 23-áig a Parlament előtti térre tévedőket. Idén már harmadik alkalommal szervezi a programsorozatot a Miniszterelnöki Hivatal, és szemmel láthatóan mindent megtettek az elmúlt évekhez hasonló hangulat megteremtéséért.
A karácsonyfához szintén 2007 óta minden évben máshonnan hozatják a különleges óriásfenyőfát - tavaly a bükkből, idén Felsővárosból érkezik a Meseváros egyik fő látványossága. A kicsik kedvenc decemberi alakja, a Mikulás és krampuszai idén is várják őket a Mikulásházban, és járni fog a téren Mikulásvonat is, amin a gyerekek ingyenesen utazhatnak.
A tavaly nagy sikert arató ünnepi bélyegző és ünnepi postafiók is Meseváros állandó helyszínévé nőtte ki magát. Itt karácsonyi lapokat, egyéni - saját fényképes - bélyegeket árusítanak, és a jókívánságokra "Ország Karácsonya" ünnepi pecsétet nyomnak. A következő két hétvégén (december 12-én, 13-án, 19-én és 20-án) idén is várja az Élő Betlehem állatsimogató az érdeklődőket, a Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Hétvégenként karácsonyi dal- és táncoktatáson lehet részt venni, a tűzzsonglőrök látványos műsorát érdemes megvárni, vagy akár a délután háromkor kezdődő interaktív bábelőadáshoz lehet asszisztálni. A lelkes gyerekek saját kezűleg is készíthetnek ajándékokat: a gyerekfoglalkoztatóban ezt is megtehetik az ügyességi és készségfejlesztő feladatok megoldása mellett.
Ami viszont a fesztivál minden napján fogadja a kilátogatókat: sült gesztenye, tökös finomságok, kürtős kalács, hurka-kolbász, halászlé és a téli, karácsonyi időszak más jellegzetes ételei, na meg az adventi rendezvények elmaradhatatlan programja, a vásár, ahol gyertyákat, merített papírt, díszeket szerezhetünk be. A Meseváros hétköznapokon délkor nyit, és este nyolcig tart nyitva, hétvégén viszont már délelőtt tíztől várja az érdeklődőket.
Az újinfluenza járvány érinti az ünnepi készülődésnek ezt a helyszínét is: Mikulásház lakóit - a Mikulást és a krampuszokat a Meseváros megnyitása előtt beoltották H1N1 vírus ellen, és ezt tanácsolják gyerekeikkel kapcsolatban a szülőknek is.