Szépet olcsón a fogyatékos alkotóktól

Vágólapra másolva!
Sokszor előfordul manapság, hogy különböző szervezetek jótékonysági felhívásokat tesznek közzé, esetleg rendezvényeken vehetünk részt, ahol a befolyt összeget valamilyen nemes célra fordítják. Külön öröm ezért, hogy most olyasmit mutathatunk, ahol az általában segítségre szoruló emberek munkáinak gyümölcsét élvezhetjük.
Vágólapra másolva!

A XII. kerület immár hagyományosnak mondható karácsonyi vásárán bukkantunk rá arra a kedves sátorra, ahol a Down Alapítvány műhelyének termékeit és a látássérültek kézművesalkotásait csodálhatjuk és vásárolhatjuk meg. Ha a portékák körül nem sürögne izgatottan az egyik alkotó, és nem próbálna kedves erőszakossággal rábeszélni bennünket, hogy mindenképp az ő nyakláncát válasszuk, a kiállított tárgyakat könnyen összetéveszthetnénk valamelyik divatos dizájnpiac standjának kínálatával. Mind az értelmi fogyatékos alkotók által készített ékszerek és képek, mind a látássérült emberek kezei közül kikerült tálak, mécsestartók, vagy éppen tűzzománc medálok gond nélkül megállnák a helyüket bármilyen kézművesvásáron. Mint ahogy meg is állják, azzal a különbséggel, hogy a megszokott áraknál jóval alacsonyabban juthatunk hozzá ezekhez a különleges holmikhoz.

Forrás: [origo]

A Down Alapítvány egyedi, kézzel készült gyöngy ékszerei már tavaly is nagy kedvencei voltak kerületi ismerőseinknek, ám a látássérültek standja az idén csatlakozott hozzájuk. A korábbi években az egyik fővárosi bevásárlóközpont karitatív karácsonyi vására adott helyet a hasonló ajándékokat kínáló szervezeteknek, ám az idén ez a lehetőség megszűnt, és a működő ünnepi piacok helypénzét a többnyire támogatásból élő szervezetek nem tudják kigazdálkodni. Így kerültek most ide a látássérültek által készített táskák és csodás szőnyegek is, mivel a helypénztől itt esetükben eltekintenek.

Forrás: [origo]

Az esztétikailag is kifogástalan tárgyak nem kampányszerűen az ünnepekre készülnek, hanem folyamatosan az év során, de karácsonyra tökéletes ajándékokat lelhetünk közöttük. Személyes kedvenceink a gyöngyös ékszerek, amelyek átláthatatlan mennyiségben kínálják magukat minden elképzelhető színben és formában - fülbevalók, karkötők, nyakláncok vagy éppen teljes szettek a kislányostól a hétköznapi stíluson keresztül egészen az alkalmi kiegészítőnek is tökéletes kivitelezésűig. Minden csomagoláson feltüntették a készítő nevét, ami még értékesebbé és személyesebbé teszi az önmagában is nagyszerű darabokat. Az árak 1200-1800 forint körül alakulnak. De találunk itt Monet képére emlékeztető mesetájjal díszített dobozt, erszényt, kulcstartót, bőrtárgyakat is.

Forrás: glódi balázs


A látássérültek standján az iparművészeket megszégyenítő alátétekbe szerettünk bele, érdekes módon ezek tökéletességét mintha pontosan az adná, hogy a készítőik számára a kontúrok és a pontos vonalvezetés nem lehet a fő vezérelv. Ezek darabja 350 forint, míg a kedves nyakbavalók mindössze 250 forintért megvásárolhatók. Külön figyelmet érdemelnek a szőnyegszövő szakmunkások által készített ágytakarók, szőnyegek, szatyrok és falvédők, amelyek ízlésesebbek és egyedibbek, mint a hasonló áron beszerezhető, iparilag összeállított darabok.

A XII. kerület Kiss János altábornagy utcai vásárán a Down Alapítvány termékeit e hét péntekjéig vásárolhatjuk meg délután két óráig, ám lehetőségünk van beszerezni a portékákat a XI. kerület, Lágymányosi u. 15. szám alatt is. (Bejárat a Vak Bottyán utcából.) A látássérültek standja tovább tart nyitva, tőlük egészen december 23-áig vásárolhatunk naponta délután hat óráig.

Ha pedig valaki megütközne a címben található elnevezésen, annak figyelmébe ajánljuk a helyes szóhasználatért kampányt.