Karácsonyi hangulatba ringatnak Európa karácsonyi vásárai

Karácsonyi vásár, Frankfurt
Vágólapra másolva!
Ha a sokunk által jól ismert, ám elérhető közelségben lévő pesti karácsonyi vásár után némi változatosságra vágyunk, és van bennünk kellő kalandvágy, akkor feltétlenül keressük fel Európa egyik izgalmas városának adventi vásárát. Négy ország nyolc úti célját ajánljuk.
Vágólapra másolva!

Bécs - századfordulós karácsonyi hangulat
Nemcsak közelsége, hanem meghitt hangulatú vásárai is vonzó úti céllá teszik Bécs történelmi városát. Adventi időszakban számos karácsonyi vásár közül válogathatunk, melyek közül négyet emelünk ki. A legendásnak tekinthető, leghíresebb és legnagyobb adventi vásár a 18. század óta várja a karácsonyi bevásárlásra készülőket a Rathauspaltzon, a bécsi városháza előtt. A vásár gigantikus, hangulata hamisítatlan karácsonyi, a teret hatalmas, tizenkét méter átmérőjű koszorú uralja, sőt mi több, még a park fái is ünnepi dekorációban pompáznak. A gyerekek sem maradhatnak ki a jóból, várja őket a kézműves sarok, ahol ajándékokat készíthetnek, továbbá elmehetnek a Mennyei Postahivatalba, jászolkiállítást nézhetnek és utazhatnak Jézuska-expresszel (Nyitva tartás: November 12 - december 24.: 10.00-21:30, péntekenként és szombatonként 22-ig. December 24-én 9-17-ig).

Aki kulináris élvezetekre vágyik, tegyen meg pár apró lépést és vegye célba a Mária-Terézia téren álló mesébe illő karácsonyi falut. Garantáltan levesz majd lábunkról az illatos mézeskalács, vagy a fűszeres forralt bor. A belvárosban, idén huszonötödjére rendezett óbécsi karácsonyi vásár középpontjában a hagyományőrzés áll, a piacon csak manufakturális termékeket árulnak. Csodálatos kézműves ajándéktárgyakat, üvegdekorációkat, hagyományos betlehemi játékokat és kerámiákat lehet beszerezni, míg az apróbbakat bábjátékkal szórakoztatják (Nyitva tartás: November 19 - december 23: minden nap: 10-21).

Bár méreteiben kisebb, de hangulatában annál vonzóbb a Schönbrunn kastély előtt rendezett kultúr- és karácsonyi vásár, mely idén tizennyolcadszorra nyit ki. Varázsát fokozza, hogy karácsony után is nyitva tart, de már újévi vásár néven, így a szilveszteri kellékeket is be tudjuk itt szerezni. A vásári érzéshez tartozó karácsonyi sütemények, édességek illatán túl karácsonyi dalok ringatnak könnyed sétára a standok között, ahol természetese anyagból készült, egyedi kézműves portékákat fedezhetünk fel (Nyitva tartás: november 19-től december 23-ig minden nap: 10-21. December 24: 10-16. December 25-től január 1-ig: 10-18).

Forrás: AFP

Prága - az Arany város betlehemi hangulata
Prága, az Arany város, karácsony előtt lesz igazán hű nevéhez, hiszen a romantikus város utcái színes fényárban úsznak, mindenütt karácsonyi dekoráció látható, és a nagyobb tereken karácsonyfa magasodik. A cseh főváros két jelentős karácsonyi vására kedvelt célpontja lehet egy karácsony előtti családi kirándulásnak vagy egy kettesben eltöltött romantikus hétvégének.

Az Óváros téren található Prága leghíresebb és egyben legnagyobb karácsonyi vására, karácsonyfadíszekkel, kerámiabögrékkel, fajátékokkal, cseh kristállyal, no és persze forralt borral, mézlikőrrel, groggal. A tér legimpozánsabb látványossága a húszméteres karácsonyfa, amelynek fényei minden délután ötkor gyulladnak ki. Az adventi hangulatról számos profi kórus gondoskodik, de fellépnek hagyományos együttesek is, akik középkori dallamokat szólaltatnak meg. Az Óvárosban egy mini-állatkert idéz betlehemi hangulatot, ahol kecskét, szamarat, bárányt, sőt, még lámát is simogathatnak a gyerekek.

A Vencel tér barátságos adventi standjai szintén sokakat vonzanak. Kézművesek portékái, illatos gyertyák és cseh népművészeti tárgyak (híres bohémiai üvegtárgyak) közül lehet válogatni a fabódék rengetegében, és természetesen itt is belekóstolhatunk a helyi gasztronómiai specialitásokba. Decemberben van esély havazásra is, ami az ünnepi miliőt még idillikusabbá teszi (Nyitva tartás: november 28-tól január 2ig hétköznap: 9-19; hétvégenként: 9-20. December 24: 9-12).

Forrás: AFP

Frankfurt - az édességek tárháza
Németország legrégibb karácsonyi vásáraként tartják számon a frankfurtit, amit idén november 23 és december 22 között kereshetünk fel. A vásár a történelmi óváros (Römberberg) egészén keresztül terül el és évente közel hárommillióan látogatják. Míg a karácsonyi dekorációs pavilonokban kézzel készített házi eszközök, egyedi, kreatív karácsonyfadíszek és üvegtermékek között bóklászunk, nem feledkezhetünk meg az édességek majszolásáról sem. A vásár édességkülönlegessége az évszázados hagyományokkal büszkélkedő, Goethe kedvenceként aposztrofált "Denevér emberke" (Bethmännchen), ami egy mandulával díszített marcipántöltésű süteményt takar, de érdemes kipróbálni a Quetschemännchen-t, a dióból, szilvából és mazsolából összerakott figurát és a Brenten mézeskalácsot is.

Forrás: AFP

Manchester - multi-kulti gasztrokínálat
Nagy-Britannia egyik legjobb karácsonyi vásáraként tartják számon a manchesteri Albert Square-en, a városháza előtt található vásárt, ami november 17 és december 21 között látogatható. A kulináris élvezetekről francia palacsinta, bajor kolbász, gyömbérek kenyér és az elmaradhatatlan puncs, valamint forralt bor gondoskodik idén is. A vásár egyik fő látványossága egy többméteres Télapó, amit égőkből állítottak össze. Ezen kívül további négy helyszínen (New Cathedra Street, Brazennose Street, Exchange Street, St. Ann's Street) élvezhetjük a kék színű égők sokaságával kivilágított adventi forgatagot a brit iparvárosban.