Szilveszter éjfélkor tárja ki az összes ajtót!

szilveszteri babonák
Vágólapra másolva!
Az óév végét és az újesztendő kezdetét a világon mindenhol megünneplik. A legtöbb ember január elsején - lehet, hogy még az előző este mámorában - megfogadja, hogy ez az év más lesz. A mondás úgy tartja, hogy amit újév napján cselekszünk, az fogja meghatározni az egész évünket. Az alábbiakban megemlítünk néhány hiedelmet.
Vágólapra másolva!

Forrás: Northfoto

Szilveszter éjjelén, pontban éjfélkor tárjuk ki az összes ajtót, hogy az óév kimehessen. Ha ugyanis nem távozik, az újév logikusan nem tud bejönni. A szilveszteri trombitálás, dudálás, kürtölés sem véletlen, mert a hiedelem úgy tartja, hogy ezek a zajok segítenek elűzni a rossz szellemeket, és ezáltal sokkal vidámabb, szerencsésebb lesz a következő esztendő.

Együnk, de mit?

Semmiképpen se csirkét, mert ha újév napján baromfit fogyasztunk, az egész évre elkaparja a szerencsénket, a pulyka pedig haragot hoz a házhoz. A hallal sem szabad kezdeni, mert elúszik vele a szerencsénk. Na de akkor mit? Természetesen malacot, ami előtúrja a szerencsét. Továbbá még ehetünk lencsét, babot, borsót, hiszen ezek hozzák a pénzt és bőséget. Ha pedig rétest sütünk, akkor ezzel még tartósabbá tesszük a gazdagságot. Figyeljünk arra, hogy a kamrában semmi se álljon üresen (például liszt- és cukortartó), sőt inkább legyen minden jóval tele, hogy ne szenvedjünk semmiben hiányt a következő évben. Ha pedig a hűtőben is finom ételek sorakoznak, akkor ez lesz majd jellemző az újévben is.

Hogyan dőljön a lé?

Fontos, hogy szilveszter napján legyen nálunk minimum egy, de inkább több nagy címletű bankjegy, mert ez az anyagiak terén hozhat sikereket az új évben. A babona szerint ugyanis az új esztendőben soha nem lesz kevesebb pénzünk, mint amennyi szilveszterkor nálunk van. A pogácsába szilveszterkor érmét szoktak sütni, és aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges éve lesz. Viszont ha a pogácsák éjfél előtt nem fogynak el, akkor az egész a visszájára fordul. Ha pedig bárki kölcsönkérne tőlünk, semmiképp ne adjunk neki pénzt az újév napján, mert a hiedelem úgy tartja, hogy ezzel anyagi gondokat idézünk elő magunknak. Várjunk vele egy napot, és inkább akkor adjunk kölcsön.

Szeret, nem szeret?

Aki férjhez akar menni, annak egy csinos fiú kívánjon elsőnek boldog új esztendőt. Azonban ha nő kíván, akkor az szerencsétlenséget hoz, ha pedig idős férfi, akkor ebben az évben sem megy férjhez. Minden tetézéseképpen pedig ha nős férfi, akkor nős ember szeretője lehet.
Az óév és újév közötti éjszakán megtudhatjuk ki lesz életünk párja: a házilag gyúrt gombócokba férfineveket teszünk, és amelyik gombóc kifőzéskor elsőnek feljön a víz tetejére, az tartalmazza a jövendőbeli nevét.
Ha már van párunk, akkor fogjuk meg egymás kezét, öntsünk egy kevés pezsgőt a földre még az éjféli koccintás előtt. A hagyomány úgy tartja, hogy jót tesz a párkapcsolatnak, és egész évben boldogság vár a párra. Ha pedig az újévi csókot szívünk választottjával ejtjük meg, akkor rengeteg csodás pillanatot fogunk megélni az új esztendőben. A veszekedéseket tegyük félre - ne hozzuk fel kedvesünknek, hogy túl sokat ivott előző este.

Macskajaj és hidegzuhany?

Lehet, hogy másnaposan kelünk, akkor mondjuk kifejezetten józanítólag is hathat, de legyünk is bármennyire ellene, álljunk be a zuhany alá és hideg vízzel mosakodjunk meg, így kezdve a napot, ugyanis ez garantálja a szerencsénket és egészségünket a következő évben. Orvoshoz nem jó fordulni, mert a babona szerint egész évben betegeskedni fogunk.

Az új év első napján pihenjünk sokat, foglalkozzunk kellemes dolgokkal, ne végezzünk házimunkát, ne takarítsunk, még akkor se, ha nálunk volt a házibuli, ne vigyük ki a szemetet - vagy bármit - a házból, mert különben peches esztendőre számíthatunk.