Karácsonyi jóga: hegytartás a fa árnyékában

karácsony, jóga, jógázó férfi
Vágólapra másolva!
A jóga nem csak a naplementekor, a Gangesz partján egyensúlyozó guruk vagy vegetáriánus bölcsészlányok heppje, hanem testet-lelket nyugtató gyakorlatok sora, amiket bárki életkortól, nemtől és vallástól függetlenül gyakorolhat. Egy kis nyújtás, egy kis erősítés és meglátjuk, a lelki béke sem várat sokáig magára!
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Gyúrjunk lélekre!
Míg Indiában a jógát főként férfiak gyakorolják, addig a világ nyugati részén leginkább nők jógáznak, bár az utóbbi időben egyre több férfi is bemerészkedik a jógastúdiók termeibe. A jóga azért is egyedülálló mozgásforma, mert nem versenysport, hanem mindenki a saját határain belül, vagy azokat feszegetve tesz erőfeszítéseket fejlődése érdekében.

A jóga a test felől, a fizikai síkról közelíti meg a lelki síkot, ahogy egyre hajlékonyabbak lesznek mozdulataink, úgy a különböző élethelyzetekben is rugalmasan álljuk majd meg a helyünket. A jóga varázslata, hogy testünk változásai által benső világunk is gazdagszik. Szakértők és jógázók baráti köre szerint a jóga általában véve az ember természetére és jellemére is jó hatással van.

A többi jönni fog magától
A jóga segít a karácsony előtti hetekben feltöltődni, megszabadulni a felesleges gondoktól és kilóktól, megnyugtatja a szimpatikus idegrendszert és jókedvre derít. Lehet a mindennapi életünk része, vagy a böjti időszak tisztulásának kiegészítő mozgásformája is. - Bármilyen irányzatot választunk, a jóga alapja a nyújtás és az erősítés, a többi, azaz a lelki béke és a kiegyensúlyozottság pedig jönnek maguktól - tudtuk meg Ábrahám Katától, az Aum jógaközpont alapítójától.

Rengeteg jógastúdió várja látogatóit karácsonyi kedvezményekkel, próbabérlettel és ajándékbérletekkel országszerte, de videók alapján akár otthon is el lehet kezdeni jógázni. A gyakorláshoz kényelmes, szellős öltözet ajánlott, egy matrac, a felfűtött teremben végigvitt gyakorlatok sorához pedig egy palack vízzel és törölközővel érdemes érkeznünk.

A jóga másfél órája egymásra épülő gyakorlatokból, úgynevezett ászanákból áll, melyeknek alapja a hegytartás, ami során mindkét kezünk és lábunk nyújtva a talajon van, a csípőnk pedig felfele nyújtózik. Egy jógaóra általában légzésgyakorlatokkal kezdődik és relaxációval végződik. Ezután rendszerint az oktatók a résztvevőknek megköszönik az órát, és egy szép szanszkrit köszöntéssel búcsúznak, ami felér egy karácsonyi jókívánsággal is. Namasté annyit tesz: dicsőítem a benned lévő levő isteni lelket.

Az indiai karácsony öt napig tart
Miközben kipróbáljuk a jóga legforróbb ágát, az izzasztó bikramot és igyekszünk a bevásárló lista tételei helyett a légzésünk ritmusának egyenletességére gondolni, jusson eszünkbe, hogy az évnek ezen a táján közel 25 millió indiai keresztény dobbal, énekkel és tánccal ünnepli a Megváltó eljöttét, akit náluk egy kreolbőrű kisbaba figurája jelképez.

Azonban a hindu hagyományok sem állnak távol a kereszténység legnagyobb ünnepének szellemiségétől. Indiában a hindu vallású többség nyitott Jézus üzenetére, tanításait a Védák bölcsességével egynek tekintik. Az indiaiaknak novemberben van egy ötnapos ünnepük, a Diwali, azaz a fény ünnepe, az ország legnagyobb és legszínesebb időszaka. A lakásokban egész éjszaka olajmécsesek világítanak és minden nap egy másik isten tiszteletére zajlik az ünnepség és a szertartás.