A 3 fő bűn karácsonykor

gagyidekor
Vágólapra másolva!
Ordító dekorhibák, elrettentő példák
Vágólapra másolva!

Van, hogy az ember úgy érzi, ölni tudna - ilyen például az a pillanat, amikor szembesülni kell az ízlés szemernyi jelét sem hordozó karácsonyidísz-szörnyekkel. Ráadásul ezeknek sok változata van, úgyhogy nem árt előre felvértezni magunkat ellenük, nehogy egy ártatlannak induló látogatás a sógoréknál végül vérengzéssé fajuljon.

Lelki páncélt fel, izmokat megfeszít: jönnek a rémek!

1. típus: Mindennek az alja, zenélő télapó, éneklő rénszarvasfej és társaik

A legkegyetlenebb csapást ennek a csoportnak a tagjai mérik egészséges ízlésünkre, ráadásul borzasztó nehéz kikerülni őket, elég keresztülhaladni bármelyik nagyobb településen. Ott vannak például a kertesházak oldalán, erkélyein csimpaszkodó szörnyeteg télapófigurák, de ők még csak a bemelegítés.

Forrás: www.rubylane.com

Egyes ajtókon ugyanis zenélő ajtódísz-koszorú, vagy ami még rosszabb: éneklő és táncoló hal(!) látható - gondoljunk csak bele, mint egy beteg, fetisiszta horrorfilmben, ahol állatokat szögeznek az ellenség ajtajára. És akkor még a vidém karácsonyi dalokat éneklő, hozzá tátogó és pislogó, életnagyságú rénszarvasfej-imitációt nem is említettük (amivel e sorok szerzője személyesen volt kénytelen találkozni egy karácsonyi vásárban). A bevásárlóközpontok kirakatában táncoló (és megvásárolható) télapók, akik táncolnak, szaxofonoznak - ők már igazán csak a hab a tortán.

2. típus: amikor a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve: házi barkácsszörnyek

Nem tudjuk kárhoztatni a hozzánk legközelebb álló családtagjainkat, hogy ezen a karácsonyon is kipróbálják barkácstehetségüket, elvégre ez mindenkinek szíve joga. Az viszont már elkeserítő, ha valakinek nincs annyi (ön)kritikája, hogy a rémesen sikerült dekorszörnyeket (csálé díszeket, ragasztótól csöpögő dekupázs-gömböket, formátlan papírmasé házikókat) ahelyett, hogy suttyomban a tűzre vetné, megtartja, sőt: dísznek használja őket.

Forrás: www.pixootle.com

A rezignált giccsvadásznak már meg se kottyan, ha a kedves rokon (barát / barátnő, házastárs) még csillogó szemmel rá is kérdez, hogy “Na, hogy tetszik?”.

Egyet azért alaposan fontolóra vennénk: a magazinok dekor rovatába író újságírókat tisztelettel megkérnénk, hogy minden barkácsötlethez írjanak egy nehézségi fokozatot is, hogy kezdők és botkezűek ne vágjanak a Sixtus-kápolna freskóinak szintjén mozgó dekortárgy elkészítésébe, mert annak úgyis rossz vége lesz.

3. típus: az előző rendszer szovjet karácsonyfadíszei korunk kínai műanyag gömbjeivel együtt

A fentiekhez képest ez már alig fáj: flitteres, csillogós üveg-űrhajós a karácsonyfán? Esetleg szintén csillogó, csáléra festett fejű medve? Matrojska babák, vadászrepülőgépek és gombák minden mennyiségben, plusz csálé szakállú furcsa manók? Helyben vagyunk: a családok zöménél még rejtőzik pár darab a már vagy harminc éve letünt korszakból. Használatuk bűn, de bocsánatos bűn, hisz a nosztalgiának nagy ereje van. Kevésbé lehetünk elnézőek az igénytelenség súlyosabb jelével szemben: a kínai, fröccsöntött műanyag gömbök és műanyag csúcsdísz fára helyezése emberiség ellen való vétek - az elkövetőket egy hónapig tartó tejbevonó masszás szaloncukorevésre köteleznénk!

Forrás: createserendipity.blogspot.hu

Kedves olvasó! Mondjon véleményt itt lent, a kommentmezőben: tud még ilyen rettentő bűnöket? Ha igen, ossza meg velünk!