Nagy karácsonyi képeslap szavazás

Vágólapra másolva!
Kattintás után retro-lapok, képekkel!
Vágólapra másolva!

Egyértelmű, hogy régen minden jobb volt: a karácsony boldogabb, a hó több és fehérebb, az ünnep még nem csak a vásárlásról szólt, és hát igen, a képeslapok is százszor szebbek voltak.

Na de ez így túl homályos kijelentés, és mi nem szeretünk általánosítni, úgyhogy elhatároztuk, hogy a kedves olvasók segítségét kérjük! Melyik a legszebb karácsonyi képeslap önök szerint?

Hét versenyzőt kell sorrendbe állítani, a szavazatokat kommentbe kérjük. (A most következő rangsorolás a szerző véleményét tükrözi.)

7. helyezett: szarvasok a hóban

Szerkesztőségünk megosztott a kérdésben: vajon megérdemli-e a “karácsonyi képeslap” elnevezést ez a kép, hiszen a feliraton kívül semmi sem utal a neves ünnepre. Nálunk bizony ő lett az utolsó.

Forrás: szeghalom.hu

6. helyezett: revíziós angyalkák a hóban

Ejnye, nem szép dolog, ha még a karácsonyt is politikával töltjük, mégpedig a képen látható angyalkák épp egy szétdarabolt címerrel játszanak kirakóst, nyilvánvaló politikai üzenettel. Jó pontot ér viszont az egyetlen fantáziadus elemként elhelyezett, távoli dombon felragyogó UFÓ.

Forrás: Origo

5. helyezett: technokrata angyalkák a repülőn

A hamisítatlan haladáshívó angyalkák már nem hisznek a természetfeletti megoldásokban, az ajándékot is repülővel szállítják ki a delikvenseknek. Igaz, nem túl hatékony a módszer, két karácsonyfánként fordulni kell. Az angyalkák viszont cukik.

Forrás: szeghalom.hu

4. helyezett: kalucsnis kisfiú a szánkón

Bár az abszolút veszteshez hasonlóan itt sincs explicit karácsonyi tartalom, a kisfiú (vagy kislány?) olyan megejtő zavarban ül az erdőgazdaságból elcsent fenyőágakkal, hogy eszünkbe sincs kérdőre vonni, ugyan miért tördelte le az értékes fenyőágakat. A kalucsni és a sál miatt ma hipszternek számítana.

Forrás: szeghalom.hu

3. helyezett: parasztfiú-parasztlány, mézeskalács szívet át

Megejtően bájos és egyben sokat sejtető, ahogy a sztreccsnadrágos fölművesfiú egy hatalmasra duzzadt mézeskalács szívet nyújt át vastagon rúzsozott kedvesének, ráadásul mindezt egy karácsonyfa tövében, hogy a lap mindenképp dobogós lett. Egy kérdésünk maradt csupán: vajon mi lesz a hatalmas pékáru sorsa? Közösen megeszik? Vagy elteszik emlékbe?

Forrás: szeghalom.hu

2. helyezett: parasztgyerekek a tisztaszobában

A díszes szuszék itt sem maradhat el a képről, viszont itt még tisztább, még átszellemültebb a hangulat. Van minden, ami igazzá és széppé tesz: népi díszítés, két gyönyörű kisgyermek, díszes karácsonyfa.

Forrás: szeghalom.hu

1. helyezett: a szent család

Az egyetlen képeslap a felsoroltak közül, ami a karácsony voltaképpeni lényegével foglalkozik: több mint két évezreddel ezelőtt megszületett Jézus, és ez az esemény alaposan átformálta a világ folyását a későbbiekben. A képeslapon olvasható üzenet pedig 114 év távolából is megható.

Forrás: Origo