Unja már a sípályákat? Van élet a lesikláson túl is

Hótalp
Vágólapra másolva!
Szívesen töltené aktívan a téli szabadságát, de unja már a sípályákat elözönlő tömegeket? Akkor felejtse most el az alpesi sízést, és próbáljon ki három másik téli sportágat.
Vágólapra másolva!

Hótalpazás

A hótalp a Föld zord, hóborította tájain már régóta alapvető közlekedési eszköz. Az elv ma is a régi, csak a dizájn lett egy kicsit modernebb, s az eszkimókon és a hegyi vadászokon kívül ma már a hétvégi túrázók is szívesen húznak hótalpat.

Forrás: Tóth Judit

A hótalpazás nem bonyolult, hisz csak gyalogló mozgást kell végezni. Első alkalommal persze kell egy kis idő, míg az ember megszokja a túlméretezett talpakat és azt, hogy hótalpakkal leginkább csak előre lehet haladni, a hátrálásnak általában esés a vége. A hótalpak segítségével az ember súlyeloszlása kedvezőbb lesz, mivel nagyobb felületen nehezedik a hóra, így kevésbé süllyed be, ezáltal pedig könnyebbé teszi a vastag hótakaróban való közlekedést.

Én az első lépéseimet hótalpakkal a szlovákiai Donovalyban tettem meg, ahol nemcsak az addig ismeretlen „lábbelivel", de az elemekkel is alaposan meg kellett küzdenem. Túratársaimmal még szikrázó napsütésben indultunk útnak, felfelé haladva aztán, ahogy a fenyők egyre kisebbek lettek, úgy változott az idő is egyre barátságtalanabbá. A gerincre érve már csak a szél eszeveszett süvítését hallottuk, egymással csak kiabálva tudtunk szót érteni, s minden lépés komoly erőfeszítésünkbe került. A szélviharban meggörnyedt testünkkel olyanok voltunk, mint a Delta emlékezetes főcímének szereplői, az antarktiszi expedícióról szóló film képkockáin. Tapasztalt túravezetőnket követve néhány óra múlva épségben és - a nehézségek ellenére is - remek hangulatban értünk le a hegyről. Azóta csak Delta-túraként emlegetjük első hótalpas kiruccanásunkat, mely máig az egyik legjobb téli túraélményem maradt.

Ma már számos túraszervező cég szervez hótalpas túrákat az Alpokban vagy a Tátrában. Az egy-kétnapos túrákon hótalpakat is kölcsönözhetünk, így nagyobb anyagi beruházásra sincs szükségünk

Sífutás

A sífutás a skandináv országokban az egyik legnépszerűbb sportág, és nem csak a tévé előtt ülve rajonganak érte, de úgy szólván tömegsportnak tekinthető. Itthon jóval kevesebben rajonganak a sportágért, és még kevesebben művelik azt.

A legjobb, ha előkészített pályán tudjuk gyakorolni, de mivel nálunk abból viszonylag kevés van, így megteszi egy park, futópálya vagy erdei út is. Csak hó legyen, az a lényeg.

Persze, aki komolyabban szeretne a sífutással foglalkozni, az jó, ha szakembertől tanulja meg az alapokat. Budapesten például a Normafánál van rendszeres oktatás. Nemcsak hóban, de már ősszel is. A sport alapjait ugyanis lécek nélkül az avarban is el lehet sajátítani. De a legjobb, ha az ember elmegy a környező országok valamelyikébe egy sífutótáborba, ahol egy héten át csak erre tud koncentrálni, és azon sem kell izgulni, lesz-e elég hó hétvégére.

Forrás: AFP

Kezdőként először inkább érdemes bérelni a felszerelést, és amikor már megtanultuk az alapokat, ráéreztünk a sport ízére, kipróbáltuk, mind a klasszikus, mind a szabad stílust, akkor vegyük meg a számunkra minden szempontból legmegfelelőbb felszerelést. Itthon többek között Budapesten, a Normafánál, a Mátrában, a Galyatető-biatlon centrumban, a Bükkben, Bánkúton vagy a Bakonyban, Eplényben próbálhatjuk ki a sífutást kijelölt és nyommal ellátott pályán.

Túrasí

Aki nem tud elszakadni a lesiklástól, de unja már a kiépített pályákat és a tömeget, stabil sítudása van, félelemérzete viszont nincs, annak telitalálat lehet a túrasízés. Nem árt a jó kondíció, mert itt nincsenek síliftek, saját erőből kell feljutni a hegyre, lefelé pedig szűz hóban kell siklani.

A túralécek néhány dologban eltérnek a pályalécektől. Kialakításuknál fontos szempont, hogy jó lehessen velük siklani, de felfelé is lehessen velük haladni. Mivel nem kijelölt pályán használják, fontos az is, hogy strapabíróak legyenek, ha véletlenül kövekre, jeges felszínre téved az ember. Felfelé menetben egy ún. fókát húznak a lécre, ami moherből vagy nejlonból készült, előre jól csúszik, viszont megakadályozza, hogy visszacsússzon a léc.

Forrás: Flickr/Mia & Steve mestdagh

Egy túrasízőnek nem elég, ha jól tud síelni, meg kell tanulnia, hogy a különböző hóviszonyok között más-más technikával kell síelni, emellett pedig a lavinaismeretekkel is tisztába kell lennie. Épp ezért aki túrasízésre adja a fejét, mindenképpen menjen el először egy táborba vagy tanfolyamra, ahol mindezeket az ismereteket elsajátíthatja.

A szomszédos országok túrasí célpontjain túl, elegendő hó esetén, a hazai hegységekben- például a Börzsönyben, Mátrában vagy a Bükkben- is lehet alkalmas terepeket találni.