Közös projekt előkészítése a Corvus Aircraft Kft.-vel - 2008. július 21.

Vágólapra másolva!
A Mobilitás és Multimédia Klaszter 2008. július 15-én immár második közös workshopját tartotta meg a Repüléstechnikai Klaszterrel, amelyen jelen volt az egyik hazai kisrepülőgép gyártó társaság, a Corvus Aircraft Kft. is. A közös workshopon az érintett ipari és egyetemi partnerek arról egyeztettek, hogy milyen piacképes, intelligens infokommunikációs megoldásokat lehetne pilotként a Corvus kisrepülőgépeibe beágyazni.
Vágólapra másolva!

A workshopon a résztvevők áttekintették egyrészt a National Institute of Aerospace (USA) által készített, a személyi légiközlekedés középtávú fejlődését meghatározó kutatás-fejlesztési roadmap-et ("Research and Development for Safe, Secure and Affordable Air Transportation for every community in America"), azon belül is az infokommunikációs fejlesztési lehetőségeket, másrészt a SATS ("Smart Air Transport System") egyik prezentációját, amely a kisrepülőgépek szélessávú internetes kommunikációjának lehetőségét mutatta be ("NASA: Airborne Internet").

A Corvus Aircraft Kft. ügyvezetője, Gecse Tamás bemutatta, hogy jelenleg a kétüléses repülőgépekbe jellemzően milyen vezérlő és navigációs rendszereket milyen értékben szerelnek be. E bemutatott megoldásokkal csak abban az esetben versenyezhetnek például magyarországi fejlesztők megoldásai, ha azok nagyságrendekkel többet tudnak, illetve kevesebbe kerülnek.

A megbeszélés eredményeként az infokommunikációs kutató-fejlesztő társaságok úgy értékelték, hogy magasabb hozzáadott értéket a jelenlegi megoldásokhoz képest az alábbi területeken teremthetnének:

  • sötétben való 3D-os navigálás,
  • broadband kommunikáció megvalósítása,
  • biztonságos manőverezés támogatása,
  • meteorológiai adatok valós idejű megjelenítése.

A következő találkozón (Ballószögön) az MMKlaszter tagjai a repüléstechnikai szakemberekkel közösen, a repülőgépgyártás helyszínén fogják megvizsgálni a körvonalazódó infokommunikációs fejlesztések beépítési lehetőségeit.

További linkek:

  1. Corvus Aircraft Kft. honlapja
  2. Repüléstechnikai Klaszter honlapja