Új jégóriás született a déli sarkvidéken

Pine-szigeti gleccser, Antarktisz, jégleválás, NASA Terra MODIS műholdkép
Vágólapra másolva!
Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktisz leghosszabb és leggyorsabban mozgó gleccseréről. Viszonylag lassú volt a borjadzás, meglepve a gleccserkutatókat.
Vágólapra másolva!

A Pine-szigeti gleccserről (PIG) levált tömb területe nagyjából 720 négyzetkilométer, vagyis kétszáz négyzetkilométerrel nagyobb, mint Budapest területe.

Antarktisz-kutatók 2011 októbere óta vártak a jéghegy leszakadására: ekkor észlelték ugyanis először a gleccseren keresztbe végigfutó repedést. A hét elején érkezett a megerősítés, hogy a szakadék immár teljes széltében kettéhasította a gleccsert. A jelenséget a német TerraSAR-X műhold észlelte.

A jégóriás a PIG úgynevezett selfjegéről, vagyis a gleccser tengerbe nyúló részéről vált le. A német kutatók háromnaponta kapnak képeket a műholdtól, és remélik, hogy a felvételek elemzésével sikerül több információt szerezniük a gleccser csúszó mozgását és feltöredezését irányító folyamatokról. Az új adatokkal fejleszteni tudják az Antarktisz jövőbeli változásainak előrejelzéséhez használt számítógépes modelleket.

Így nézett ki a repedés a Pine-szigeti gleccseren 2012 szeptemberében (a radarfelvétel a TerraSAR-X-szel készült) Forrás: NASA/German Aerospace Center

"Mindannyian égtünk a vágytól, hogy lássuk, ahogy egyre tágul a hasadék" - mondta Angelika Humbert, az Alfred Wegener Intézet gleccserszakértője, hozzátéve, hogy a kutatóknak muszáj megismerniük az úgynevezett borjadzás (jéghegyleválás) pontos forgatókönyvét, hogy képesek legyenek a jégtakarók több évszázados evolúciójának leírására.

A szakemberek szerint hat-tíz évente nagy méretű táblás jéghegyek szakadnak le a selfjegek végéről. A legutóbbi nagy jéghegyleválás 2007-ben és 2001-ben következett be. Mindez egy természetes folyamat része, és nem kellene közvetlenül az éghajlati változásokhoz kötni, amelyek ugyanakkor kétségtelenül hatással vannak a nyugat-antarktiszi jégtakaró ezen részére - mondta a német kutató a BBC híroldalának.

A műholdfelvételek és a levegőből végzett mérések szerint Pine-sziget gleccser jelentősen elvékonyodott az elmúlt évtizedekben, és a jégképződés is ingadozott. Ez részben a selfjeget alulról olvasztó melegebb vizek számlájára írható.

"A PIG a bolygó leggyorsabban zsugorodó gleccsere" - magyarázta David Vaughan, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) munkatársa. Több jeget veszít és gyorsabb ütemben járul hozzá a tengerszint emelkedéshez, mint a világ bármely másik gleccsere. Ez teszi igazán értékes vizsgálati alannyá. A BAS szakemberei a közelmúltban láttak neki a PIG mozgásának tüzetes megfigyeléséhez.

Lassabban szakadt le, mint várták

A gleccseren futó repedést repülőgépes vizsgálattal fedezték fel a NASA kutatói még 2011-ben. Akkor sokan úgy feltételezték, hogy a jéghegyleválás gyorsan be fog következni. Most viszont meglepte a szakembereket az, hogy a borjadzásra majdnem két évet kellett várni - kommentálta az eseményt Angelika Humbert. Most azt lesz érdekes figyelemmel követni, mennyi ideig tart a jéghegynek, hogy kikerüljön az öbölből. Az akár több hónapot is igénylő "expedícióról" a TerraSAR-X fog naprakész információkat szolgáltatni a kutatóknak.

A világ legnagyobb regisztrált jéghegye a B-15 néven ismertté vált jégtábla volt, amely 2001-ben vált le a Ross-selfjégről. A nagyjából 11 ezer négyzetkilométer területű kolosszus évek alatt olvadt el, ahogy északabbra sodródott a Déli-óceánban.