Aratni fogjuk a drága fémeket

nikkel, fémpénz, egy eurós
Az egy eurós érmét nikkelötvözetből verik (a fotón Litvánia első egy eurósai 2014 augusztusában)
Vágólapra másolva!
Ahol nem érdemes vagy túl környezetszennyező lenne külszíni fejtést nyitni, megfelelő növényekkel lehetne a nikkelt, a kobaltot, a cinket és különleges ritkaföldfémeket kivonni az érctartalmú talajból. Itt az agrobányászat.
Vágólapra másolva!

Hogyan lehet környezetbarátabbá tenni a hatalmas külszíni fejtésekkel járó nikkel-, kobalt- és cinkbányászatot? Dr. Antony van der Ent, a Queenslandi Egyetem kutatója szerint speciális ültetvényekkel. Az egyetem Fenntartható Ércek Intézetének (SMI) munkatársa szerint egyes növények „hiperfelhalmozók”, és olyan mennyiségben vonják ki a talajból az értékes fémeket, hogy az már kereskedelmi szempontból is érdekes lehet.

Egy malajziai esőerdőben vonnak ki 20 százalékban nikkelt tartalmazó nedvet kísérleti célra Forrás: University of Queensland

„Megfelelő körülmények között gondozva egy ilyen fában öt kiló nikkel is felgyűlhet” – magyarázza a kutató. A fito- vagy agrobányászatot ott lehet alkalmazni, ahol az érc nincs jelen kellő koncentrációban ahhoz, hogy a hagyományos bányászati módszereket alkalmazni lehessen, vagy a hatalmas talajmennyiséget megmozgató külszíni fejtés túl környezetterhelő.

Kiváló ötvözőfém

Kísérleti ültetvényen hektáronként 200 kilogramm nikkelt is előállítottak úgy, hogy a faanyagot elégették. A kinyert „ércben” 10-25 százalék volt a nikkel koncentrációja, ami magasnak számít.

Egy tonna nikkel jelenleg 18 ezer dollárba kerül a világpiacon. A fémet rozsdamentes acélok, mágnesek, akkumulátorok, fémpénzek előállítására használják, de nikkelt tartalmaznak az elektromos gitár húrjai is. Egy tonna kobalt ára 30-32 ezer dollár. A fémet többek között sugárhajtóművek gyártására használt hőálló ötvözetekben, gázturbina-lapátok előállítására, orvosi implantátumokban, katalizátorként használják. A mobiltelefonok, laptopok és elektromos autók lítiumion-akkumulátorai is kobaltoxid-oxid rétegek közé zárva tartalmazzák a lítiumot.

Fák és káposztafélék

Antony van der Ent a borneói Kinabalu-hegyen azonosított több tucat nikkelkivonó tulajdonságú fát 2013-ban. Fémeket felhalmozó növényekkel először az Egyesült Államok már megszüntetett bányászati hatóságának (USBM) két munkatársa kísérletezett Nevadában, Renóban. Úgy találták, hogy a Sierra Nevada lábánál őshonos, a káposztafélék családjába tartozó Streptanthus polygaloides hektáronként 100 kg nikkelt halmoz fel. Előny, hogy a növényből kinyert nyersanyag nem tartalmaz ként, így könnyebben olvasztható.

Az egy eurós érmét nikkelötvözetből verik (a fotón Litvánia első egy eurósai 2014 augusztusában) Forrás: AFP/Petras Malukas

A Dél-Afrikában őshonos Berkheya coddii-val 20 tonna/hektár nikkelhozamot is el lehet érni, ha a talajt nitrogénnel és foszforral műtrágyázzák. A dél-franciaországi Iberis intermedia és Biscutella laevigata a tallium nevű ritkaföldfém kivonására alkalmas. Egy kiló növényi anyagban 4 gramm tallium található.

A növények segítségével történő bányászat az utóbbi húsz év fejlesztése. Tudományosan megalapozott, kísérleti körülmények között bizonyított módszerről van szó, de a bányaipar még nem alkalmazza jelentős mértékben, pedig akár kimerült lelőhelyek újrafelhasználására, szennyezett talajok javítására is alkalmas.