Elképesztő sebességgel fújt a szél Európa fölött

futóáramlás, jet stream, szélsebesség, térkép
A futóáramlás január 9-én éjfélkor. Magyarország felett 288-324 km/h (80-90 m/s) volt a legnagyobb szélsebesség
Vágólapra másolva!
Több mint 400 kilométer/órás szélsebességeket mértek Európa északnyugati részén pénteken. A szél szerencsére tíz kilométeres magasságban volt ilyen heves, de a jelenség miatt Skóciában a felszínen is orkánerejű széllökések voltak.
Vágólapra másolva!

Nagyon ritkán fordul elő, hogy olyan hevesen fújjon a szél Európa légterében, mint amit pénteken mértek. Január 9-én szélsőségesen nagy szélsebességeket mértek tíz kilométeres magasságban Európa északi részén, többek között a brit partoktól északnyugatra, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ilyen volt a légáramlás január 9-én reggel körülbelül 10 km-es magasságban. A világos lila színek mutatják, hol fújt a legerősebben a jet stream Forrás: OMSZ

A kanyarogva fújó futóáramlás sebessége elérte a 100-120 méter/másodpercet, vagyis a 360-430 kilométer/órát. A nagyon erős futószél miatt Skócia nyugati és középső részén orkánerejű széllökéseket mértek a földfelszínen is.

A futóáramlás január 9-én éjfélkor. Magyarország felett 288-324 km/h (80-90 m/s) volt a legnagyobb szélsebesség Forrás: OMSZ

Sebes folyó a levegőben

A futóáramlást (jet stream) japán kutatók fedezték fel az 1920-as években. A jelenség úgy viselkedik, mint egy gyors folyó a levegőben. Szélessége csupán néhány száz méter, de ebben a szűk keresztmetszetben 110-140 kilométer/órás, de akár 300-500 kilométer/órás sebességgel áramlik a levegő.

A futóáramlás nyugatról keletre akár az egész Földet körbefuthatja. Az áramlást kihasználó repülőgép jelentősen kevesebb üzemanyag felhasználásával teheti meg ugyanazt a távolságot, de az utasoknak nem árt felkészülniük a turbulenciára, amikor a gép berepül az áramlásba, illetve amikor kilép belőle.

Érdekli, hogyan alakul az időjárás a következő órákban, napokban? Nézze meg az Origo időjárási oldalán!