Betiltott vegyület maradványai veszélyeztetik a delfineket

2016.01.15. 18:53

Egy betiltott vegyi anyag, a poliklórozott bifenil (PBC) továbbra is erősen veszélyezteti az európai tengerekben élő delfineket - figyelmeztetnek a szakemberek a Scientific Reports című folyóirat online kiadásában közölt tanulmányukban.

Az egykor elektromos készülékekhez, festékekhez és gyulladásgátlókhoz használt PCB-ket a 20. század végén tiltotta be az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi és állati szervezetre gyakorolt mérgező hatásuk miatt. 

Az európai partok közelében élő delfineket sújtja leginkább a szennyezésForrás: AFP/Mark Ralston

Még ma is jelen vannak a táplálékláncban

Egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport új tanulmánya szerint azonban a vegyületek még ma is jelen vannak a tengeri táplálékláncban, és jelentős fenyegetést jelentenek egyebek közt az európai tengerek delfinjeire - idézte a BBC News.

A kutatók szerint a tengerekben lévő PCB egy része feltehetőleg a nem megfelelő hulladékkezelés következménye. A szennyező anyagok a szeméttelepekről kiszivárogva kerültek a folyókba és a torkolatokba, majd végül a nyílt vizekbe.

Európában veszélyesen magas a PCB-szint

A szakemberek az európai vizekben élő több mint ezer delfintől származó mintákat elemeztek. Az eredmények szerint az európai cetfélék szervezetében még mindig veszélyesen magas a PCB szintje, magasabb, mint az amerikai és déli-sarkvidéki vizekben élő társaikéban.

A kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) kisebb-nagyobb összetartó csoportokban élő szuperragadozók. Rájuk a legveszélyesebb a PCB-maradék a táplálékláncbanForrás: AFP/Valery Hache

A mutatók szerint az európai tengerpartok közelében élő kardszárnyú delfinek a legsúlyosabban érintett populációk közé tartoznak. A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) illetékese, Paul Jepson szerint a PCB befolyásolhatja a cetfélék szaporodását és az újszülött borjak egészségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK