Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

dorzális pálya
Az emberi és a főemlős látórendszer több mint harminc agykérgi látóterületet tartalmaz. Ezek közül a térben való tájékozódásra specializálódott területeket a dorzális rendszerhez soroljuk. Anatómiailag a nyakszirti és a fali lebenyben vannak ezek a területek.

elsődleges látókéreg
A szemből az agykéregbe jutó információ első állomása. Igen fontos a kontraszt, szín, textúra, mozgás és mélység információjának kódolásában.

evolúció
Egy populációnak több generáción keresztül való változása az örökölhető tulajdonságok tekintetében. Az evolúció eredményeként idővel új fajok keletkeznek. A földi élet sokféleségének hátterében az evolúció folyamata áll.

heliotropizmus
Növényi részek, például virágok napszakos elmozdulása a fény irányába.

kontrasztérzékenység
Két eltérő világosságú felület közötti különbségtétel képessége. Függ az életkortól és a felületek méretétől.

lokomóció
Aktív, önindította mozgás, például járás, futás.

mélységlátás
Bár a retinára két dimenziós kép vetül, mégis háromdimenziósként észleljük a világot. A mélységet, tehát a 3. dimenziót egy szemmel is érzékelhető jelzések (pl. takarás, perspektíva, árnyék), illetve két szemmel érzékelhető (sztereoszkopikus) jelzések szolgáltathatják.

retina
Idegsejtek és receptorok vékony rétege, mely a gerincesek s egyes lábasfejűek szemének hátsó felszínét borítja.

szemlencse
Átlátszó struktúra a szem elülső részén, mely a szaruhártyával együtt a szem fókuszáló képességét alakítja.

sztereólátás
Mélységészlelés a két szem látótéregyezésének kihasználásával. Elsősorban ragadozókra jellemző, s az ember is rendelkezik vele.

téri felbontóképesség
A látásélesség mértéke. Az a legkisebb távolság két pont között, ami mellett a pontok még nem olvadnak össze eggyé.

ventrális pálya
Az emberi és a főemlős-látórendszer több mint harminc agykérgi látóterületet tartalmaz. Ezek közül a tárgyfelismerésre specializálódott területeket a ventrális rendszerhez soroljuk. Anatómiailag a nyakszirti és a halántéki lebenyben vannak ezek a területek.