Grammy: magyar díjazott, műbalhék

Vágólapra másolva!
Norah Jones személyesen öt Grammyt, bemutatkozó albuma további hármat gyűjthetett be a vég nélkül osztott díjairól és szinte csak az eladási számokat szem előtt tartó döntéseiről ismert Grammy-díjkiosztón. A gálán Justin megpróbálta Kylie fenekét fogdosni, ám visszautasították; néhány zenész enervált háborúellenes megnyilvánulásokkal próbálkozott.
Vágólapra másolva!

Forrás: EPA
Come Away With Me

Emellett a lemez további három díjat is besöpört, így a Don't Know Why-ért a legjobb dalszövegírónak, a korongért pedig a legjobb producernek és a legjobb hangmérnöknek járó elismerést is megkapta. Ironikus egyébként, hogy számtalan színpadra vonulásainak egyike során sem említette meg édesapját, bár anyjának sűrűn hálálkodott a segítségért.

Jones sikeresen maga mögé utasította Amerika másik nagy kedvencét, a női countrycsapat Dixie Chickset is. Ők ugyanis idén mindössze négy díjat tudtak összeszedni: 2002-ben a Home az év countrylemeze, a lányok a legjobb női countryelőadók, és -zenészek, valamint övék a legjobb albumborító is a zsűri véleménye szerint. A lánytrió elmondása szerint maga is nagyon elégedett a lemezzel, melyet első hangtól az utolsóig külső segítség nélkül írt meg, játszott fel és rakott össze. A dallamos és slágeres country mindig is kelendő volt az Egyesült Államokban, a lányok így átlagosan minden második évben tucatszámra hordják haza a díjakat - persze nem csak a Grammyről.

Forrás: EPA
Springsteen és Elvis Costello

A lányok mögött három díjával Bruce Springsteen futott be - mindhármat rock-kategóriákban érdemelte ki. A nagy öreg albuma, a World Trade Center tragédiáját lemezen is megörökítő The Rising egész évben megbízhatóan az elsők között foglalt helyet a lemezeladási listákon. Az Amerika-szerte nem csak előadóként, de emberként is szeretett és tisztelt "Főnöknek" ez volt az első teljes lemeze híres E Street Bandjével, mióta 1984-ben szélnek eresztette őket. Ráadásul a hazafias dalok is lekesítették Springsteen lemezvásárló honfitársait - nem csoda hát az album különlegesen jó fogadtatása.

Magyar díjazottja is van az idei Grammynek: a Takács Kvartett Beethoven összes vonósnégyesének felvételét tartották díjra érdemesnek a kritikusok. Négy évvel ezelőtt a magyar-angol együttest már jelölték Grammy-díjra: akkor a Bartók Béla hat vonósnégyesét rögzítő felvételüket találta kiemelkedőnek a szakértő zsűri, ám végül nem ők kapták az aranygramofont.

A díjazottak teljes listájahttp://grammy.aol.com/awards/winners2003.html

A szervezők 1998-ban Guliani polgármesterrel folytatott hangos vitája óta először újra New Yorkban tartott gálán néhány kínos esemény is történt. Ilyen volt például, amikor a magát újabban a pop ifjú fenegyerekeként definiáló és ilyen minőségében egyre nagyobb szájú Justin megpróbálta rávenni Kylie Minogue-ot, akinek fenekét egy előző közös fellépésen már sikerült megtapogatnia, ugyan engedje már meg ezt újra neki. A válasz persze borítékolható volt. A szervezők külön felkérése ellenére történt még néhány erőtlen háborúellenes próbálkozás - No war matrica Sheryl Crow gitárján, Fred Durst nyelvtanilag és tartalmilag is alaposan kifogásolható mondatai a háború mielőbbi befejezéséről -, ettől eltekintve a Grammy a szokásos csendben lezajlott.