Ramones-filmmánia

Vágólapra másolva!
Két, a Ramonesről készült életrajzi jellegű film is bemutatkozik idén májusban - természetesen a csapat egyetlen igazi hazájában, New Yorkban, a Tribeca Fesztiválon. A Ramones történetétéből ítélve a realisztikusnak ígért filmek alaposan felforgatják majd a közönség lelki békéjét.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
A Ramones tavaly a hősök csarnokában

Az elsőfilmes rendezőpáros Michael Gramaglia és Jim Fields készítette End Of A Century című alkotás hivatott első ízben reális és legalábbis megközelítőleg teljes képet adni a személyes tragédiákkal teli, de hihetetlen energiákkal leélt Ramones-történetről. A film 1968-ban, a csapat megalakulásával kezdődik, s elkíséri a Ramonest egészen 2002-ig a Rock and Roll Hősök Csarnokáig, s megemlékezik Dee Dee túladagolásáról is.

Gramaglia, aki korábban a Ramones ügyeit vivő iroda tagjaként az együttes útjait volt hivatott egyengetni, amellett, hogy mindig is reális képpel rendelkezett a háttérben zajló folyamatokról, kapcsolatainak köszönhetően számos, eddig kiadatlan stúdióbeli beszélgetésről és vitáról készült felvételből válogathatott. Mint a Rolling Stone magazinnak nyilatkozva elmondta: "A film nagyjából a Keresztapa rock & roll-változata, egy család teljes szétesésének története." Johnny Ramone is valahogy hasonlóan látja: "Pontos darab, felzaklatott, amikor megnéztem. Itt nagyjából én vagyok a zsarnok, Dee Dee a drogos állat, Mark alkoholista, Joey pedig felváltva drogos és alkoholista."

A film Dee Dee tavalyi túllövése mellett Joey rákkal folytatott harcát is bemutatja. "Már kemoterápiára járt, hihetetlenül gyenge és puffadt volt. Vagy tíz interjút is elhalasztottunk, mire összejött a dolog. Aztán eltörte a csípőjét, és már soha többé nem keveredett ki a kórházból"- mondta el Gramalgia.

A rendezőpáros továbbra is kutat még egy interjú után, melyet Joey Ramone-nal készítettek a We're Outta Here című koncertfilm készítői, s mely véleményük szerint izgalmas adalékokkal szolgálhatna, de amelyről "létezésén kívül semmilyen információ sincs".

Ramones-http://ramones.comés Tribeca-honlaphttp://www.tribecafilmfestival.org

A Tribeca Fesztiválon bemutatott második film valójában nem a Ramonesról, hanem Dee Dee Ramone-ról szól. A Hey is Dee Dee Home? Leginkább a basszusgitárossal készült interjúkra épít, s természetesen az együttesbeli kapcsolatokról szól, drogfüggőségről, csatározásokról és haverságáról a szintén túladagolásban meghalt New York Dolls-gitáros Johnny Thundersszel. Lech Kowalski, a film rendezője szerint az alkotás igazi különlegessége, hogy "Dee Dee akkoriban tényleg mesélős hangulatban volt, és maga is végre végig akarta gondolni az életét. Azt hiszem, akkoriban éppen azon törte a fejét, hogy megírja a saját könyvét a saját világáról."

A Tribeca Filmfesztivál megteremtése Robert de Niro nevéhez fűződik. A tavalyi, már első alkalommal is hatalmas nyilvánosságot kapó eseményre több mint 150 ezer néző látogatott el. A fesztivál célja New York, a moziváros ünneplése, a bevételeket pedig Alsó-Manhattan felújítására fordítják.