Vágólapra másolva!
Két évszázada szunnyadó műfajt élesztenek újjá Egerben július 25-27-29-én, amikor színpadra állítják Haydn Holdbéli világ című marionett-operáját.
Vágólapra másolva!

A marionett-opera kedvelt előadásforma volt a barokk uralkodói és főnemesi udvarokban. Az akkor az Esterházyak szolgálatában álló Haydn is a kor szavára hallgatva írta meg a darabot; a műfaj előadásának nyomai, a bábszínpadok kellékei ma is fellelhetőek a fertődi kastélyban.

A XVIII. század végi pompázatos világot jelenítik meg Egerben is, a barokkhoz illő környezetben az Eszterházy Károly egri püspök által emeltetett barokk Lyceum udvarán.

A történet igazi mese. Egy részeges csillagász élete vágya, hogy eljusson a Holdra, és ennek érdekében lánya boldogságát is képes feláldozni. Megfogadja, hogy csak olyan kérőnek adja a hajadon kezét, aki eljutatja őt álmai bolygójára. A leány és kedvese azonban tervet eszel ki az apai szigor megtörésére: a tudóst leitatják, a szobáját pedig holdbéli tájjá alakítják. Amikor az apa magához tér a mámorából azt hiszi, hogy a Holdon van és nagy örömében áldását adja a fiatalokra.

Mindennek bemutatására a Lyceum udvarán található színpad közepére egy kisebb színpadot állítanak fel. Ezen adják elő a darabot a bábokkal. A kisszínpad egyik oldalán a zenekar - ez esetben az egri szimfonikusok - játszanak, a másik oldalon állnak az operaénekesek: Miklóska Erika, Somorjai Simon, Schöck Atala, Tóth János, Kolonits Klára, Megyesi Schwartz Lúcia és Timothy Bench.