Jungle Jazz a Citadellán

Vágólapra másolva!
Augusztus 23-án és 24-én kerül sor 2002 elektronikus tánczeneileg talán leginkább előremutató rendezvényére, a Jungle Jazz Weekendre. A szervezőknek sikerült a két névadó műfaj közötti egyre szélesedő halmaznak a legjavát Budapestre hívniuk.
Vágólapra másolva!

A 2000-ben és 2001-ben Jazz Turbulence néven futó rendezvény idén új nevet kapott, a helyszín azonban maradt a tavalyi, a budapesti Citadella tetőkertje. Augusztus 23-án és 24-én este kilenctől másnap reggel fél hatig itt mutatják meg magukat egy kicsi, ám annál izgalmasabb zenei szubkultúra hazai és nemzetközi kulcsfigurái.

Forrás: ORIGODJ Marky és Patife fiatal brazil tehetségek, jelenleg a drum'n'bass legfelkapottabb sztárjainak számítanak. Amióta a patinás jungle-kiadónál, a V Recordingsnál megjelent a Brasil EP, a fiúk élete egy véget nem érő turné. Néha megpihennek Sao Paulóban egy Japán- és egy Egyesült Államok-turné között, hogy olyanokat alkossanak, mint Marky klubhimnusza, az LK, amelyet egyébként a világbajnok brazil focicsapat saját himnuszának választott. Ceremóniamesterük ezúttal éppen az LK-vokalista, londoni Stamina MC lesz.

A német Mo' Horizons szűkebb értelemben két producert takar: Ralf Droesemeyert és Mark 'Foh' Wetzlert. Felhőtlen napfényzenéjük alapelemei az '50-es évek könnyedségével előadott latin jazz, a '60-as évek soul zenéjének emberközelisége és a '70-es évek amerikai funkjának pozitív lelkesedése. Mindezt észrevétlenül ötvözik az ezredforduló technológiájával, s teszik csodálatos módon mindenki által befogadhatóvá. Idén élő felállásban turnéznak. A gépek mögött Ralf és Foh tevékenykedik, bőgőn és gitáron a chilei Nelson Arriagada, ütős hangszereken, billentyűkön és szaxofonon a zenei sokszög Marc Figge, a mikrofonnál pedig a Foto Vivából is jól ismert hang, a brazil Leila Pantel.

Az osztrák dZihan és Kamien nyolc éve játszanak együtt. Zenéjük jól tükrözi etnikai kötődéseiket és nyitottságukat is: sajátos hangzásukban a jazz keveredik a balkáni folklórral, indiai és török motívumokkal, de munkáik kidolgozottsága európai pontosságú. A tavalyi Jazz Turbulence vendégei most visszatérnek a Citadella tetőkertjébe, hogy elsőként Budapestnek mutassák be megjelenés előtt álló, Gran Reserva című albumukat.

Forrás: ORIGOA Big Bud művésznéven alkotó Robin O'Reilly zenei gyökereit a soul, a jazz és a reggae jelentik, ami egész munkásságán érezhető: az érzelemgazdag harmóniák jellemzik dalait. 1991-ben építette föl saját stúdióját, első szerzeményét pedig a jazz által inspirált drum'n'bass zászlóvivő címkéje, a Creative Source adta ki. Big Bud azonban egyre inkább kitörni látszik a drum'n'bass keretei közül. Új albumán hiphop és house tempójú darabok is helyet kaptak, a Jungle Jazz vendégeként pedig jazz, funk és house szettel érkezik Budapestre.

A műfaj magyar kiválóságai közül a Jungle Jazzen fellép többek közt a magyar lemezlovasok doyenje, DJ Palotai, a rendezvény két szervezője és házigazdája, Negro és Suhaid, az Amorf Ördögök zenefelelőse, Erik Sumo, a szcéna legizgalmasabb koncertzenekara, a Kamu, valamint a nu-jazz régi motorosa, Keyser.

Részletes információk a rendezvényről