Százezrek voltak a rotterdami technoparádén

Vágólapra másolva!
Több százezren vettek részt szombaton Rotterdamban a hagyományos technoparádén, amelyet az idén nyolcadik alkalommal rendeztek meg a nagy hollandiai kikötővárosban.
Vágólapra másolva!

A felvonulás fénypontját ezúttal is mintegy harminc kocsi és teherautó jelentette, amelyeken a műsort a techno műfaj, a "partizenék" legnagyobb sztárjai vezették. Az amszterdami XL klub kocsiját a brazil karnevál ihlette: táncosai szambaruhákban léptek fel, a kocsit pedig a brazil nemzeti színekkel, zölddel és aranysárgával díszítették.

Bár a résztvevők többsége holland volt, a parádéra sok külföldi érkezett, különösen németek, belgák és britek. Egy brit utazási iroda nem csupán 500 látogatót vitt Rotterdamba, hanem még saját kocsit is, amelyet az Anti World nevű brit technofesztivál-szervező céggel közösen szereltek fel.

Mint az egyik holland szervező, Bert Dijkstra kijelentette: Rotterdam reménykedhet abban, hogy átveszi a megszűnt berlini Love Parade szerepét. Jelenleg Zürich a legfőbb vetélytársuk az európai elsőségért, de egyre nagyobb tömegeket vonz a Budapest Parádé is, amelyet éppen két hét múlva, augusztus 28-án rendeznek.

A hivatalosan Fast Forward Heineken Dance Parade néven szereplő rendezvényen a techno holland csillagai, Ferry Corsten és Michel de Hey mellett olyan világsztárok is szerepelnek, mint az amerikai Detroitból származó Kevin Saunderson vagy a brit Dave Clarke, akik korábban már több nagy magyarországi techno-bulin is felléptek.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Annak ellenére, hogy a holland kormány a biztonsági intézkedések megszigorítását szorgalmazta egy júliusi terrorriadó után, a rotterdami rendőrség nem vezetett be különleges rendszabályokat a parádé idejére. Ezzel együtt több száz rendőrt mozgósítottak, hogy a felvonulást ne zavarják meg incidensek.

A rendőrök és a szervezők együtt lépnek fel a kábítószerezők ellen. Hollandiában legálisak a kenderszármazékok (marihuána, hasis), de szigorúan tilos minden keményebb drog, köztük az olyan szintetikus tabletták, mint az ecstasy, amelyeket gyakran a technoünnepek velejáróinak tekintenek.

Miután a menet végigment egy több kilométeres úton, a Maas folyó partján tartották a nagy záró "partit". A hatalmas parádé örömeiben közel félmillióan osztoztak.