Olvasnivaló az ünnepekre

2004.12.23. 16:41

Az idei év utolsó könyvajánlójába rendkívül izgalmas könyveket gyűjtöttünk össze. Marton László Távolodó vagy Joyce Carl Oates könyve nem kifejezetten karácsonyi olvasmány, sőt a Kafka életét képregényben bemutató kiadvány is inkább szorongást szül, véleményünk szerint azonban egyáltalán nem baj, ha a véget nem érő karácsonyi lakomázás és az újévi duhajkodás között kicsit megmozgatjuk agytekervényeinket és érzelemvilágunkat.

Tartalom:
Marton László Távolodó legújabb könyvében kedvenc neurózisainak és pszichózisainak történetét teregeti elénk, kertelés és mindenféle kommentár nélkül, nevéhez méltóan meglehetős távolságból, mintha érzelmileg nem is közeledne saját életéhez.

A két-három oldalas történeteket felvonultató könyvből árad a szorongás: megjelenik a hetvenes-nyolcvanas évek hétköznapi szocializmusának összes letargikus kelléke. Az értelmiségi munkásszállótól a platnin melegített fürdővízig. Mert a könyv valóban a szerző elmúlt éveinek eseményeit veszi nem sorra, de összevissza, momentumokat ragadva ki apjához, anyjához, zenéhez fűződő viszonyáról, a szorongás miatt elszalasztott lányok felett érzett bűntudatáról. Szó esik egy zöld színű kínai macinaciról, mely kényelmes, de nyilván csúnya és igénytelen, sőt, még valahogy egy interjú is bekerült ide. De hogy kicsit közelítsünk is a képalkotáshoz: MLT leírja például, hogyan vett feleségül művészi körben egy Patti Smith-babát, miután évekig próbált megszabadulni pattimániájától. "És minél fájdalmasabban érintett a hús-vér szerető hiánya, annál erőteljesebben követelte a helyét Patti. Behurcolkodott az életembe, megszállta az írásaimat, felzabált és kisajátított. Végül pedig ragaszkodott ahhoz, hogy feleségül vegyem." Kiderül, hogyan mosódott össze az életben soha nem látott énekesnő képe valós párkapcsolataival, hogy hogyan tépte szét rituálisan a babát később, mellyel együtt is aludt néha. Mindez hidegen, aposztrófok nélkül.

Miért ajánljuk?
Mert a voyeurizmus népbetegség, a bizarr dolgok kétségtelenül izgalmasak, Marton László pedig bent mozog a köztudatban. Mondjuk, készüljünk fel rá, hogy a kötet elfogyasztása után nem tudunk majd csak úgy beleolvasni egy MLT-cikkbe.


Megjelent:
A CrossRoads Kiadó gondozásában

Ára:
kialakulatlan

Szépirodalom Martontól:
Silver-Reed
Távolodó
A távollét bódulata

Hasonló könyvek:
Csernus Mariann: Ki voltál lányom
Müller Péter: Részeg józanok

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK