Meghalt a szintetizátor atyja

Vágólapra másolva!
Elhunyt Dr. Robert Moog, a szintetizátorok atyja. Az elektronikus zene legnagyobb úttörőjét 71 évesen érte a halál, négy hónappal azután, hogy agyrákot állapítottak meg nála az orvosok.
Vágólapra másolva!

A New Yorkban született Moog gyerekkorától kezdve a technika és zenei elektronika szerelmese volt. Első elektronikus hangszerét, a theremint 14 évesen építette meg, és többek között a Beach Boys klasszikusában, a Good Vibrations-ben hallható. Nyilvánosság elé akkor került, mikor 1968-ban az általa épített szintit használó Wendy Carlos-album, a Switched-On Beach Grammy-díjat nyert. Carlos Johann Sebastian Bach műveket tolmácsolt a Moog-féle analóg szintetizátorral, ezzel népszerűsítve az akkoriban szárnyait bontogató elektronikus zenei szcénát, Moog nevét pedig széles körbe közismertté téve.

A szintetizátorból előállítható különös hangokkal sok zenész és együttes szeretett kísérletezni. Hamar népszerűvé váltak hangszerei, melyeket a régi klasszikusok szinte mindegyike használt a Beatles-től, a Doors-on át a Rolling Stones-ig. A nagy áttörést az 1970-ben elkészült MiniMoog hozta, mely az "első kompakt, könnyen használható szintetizátor" volt.

Az új szerkezetek nem csak kiegészítették és forradalmasították az akkori zenét és kultúrát, de olyan stílusokat hívtak életre vagy reformáltak meg, mint a new age, az industrial és a szintetizátor-alapú kísérleti zenék. Dr Moog előtt tisztelegtek és használták hangszereit Brain Eno, a Cure, a Depeche Mode, az Emerson, Lake and Palmer és a Kraftwerk is. Később a Moog által fejlesztett szintik a mai elektronikus zene alapköveit is letették többek között a Fatboy Slim, az Apollo 440, Jean-Michel Jarre vagy a Prodigy kezében.

Élete talán legnagyobb elismerése a 2001-ben megítélt Polar-díj volt, melyet szokás a svéd "zenei Nobel-díjként" is emlegetni. 2004-ben már egy róla elnevezett fesztivált is útjára indítottak New Yorkban, ez volt a Moogfest. A rendezvény a szinti-guru munkássága előtt tiszteleg, mely hatással volt az egész világ zenéjére, minden stílusban.

Robert Moog négy hónapig küzdött a rákkal, sugárkezelést és kemoterápiát is kapott. Augusztus 21-én hunyt el otthonában, özvegyét és öt gyermekét hagyva hátra. Családja bejelentette, hogy életre hívnák a Bob Moog Alapítványt, ami Dr. Moog szellemében igyekszik majd az elektronikus zene fejlődését támogatni.