Újabb nagy nevek a Sziget fellépői között, nagyobb lesz a Nagyszínpad nézőtere, új szolgáltatások várják a vendégeket, és nem árt igyekezni a hetijegyek vásárlásával sem - ezek voltak a tizenharmadik Sziget fesztivál sajtótájékoztatójának legfontosabb információi.

A Kultiplexben tartott sajtótájékoztatóján elhangzottak tovább erősíthetik azon meggyőződésünket, hogy valóban az utóbbi évek legszínvonalasabb Szigetén vehetünk részt idén augusztusban. A korábban már nyilvánosságra hozott nagy nevek mellé a Korn személyében sikerült még egyet begyűjteni, de Natalia Imbruglia és a többi új fellépő is sokak érdeklődésére tarthat számot.

A Sziget főszervezője, Gerendai Károly nagy önbizalomról tett tanúbizonyságot, amikor kijelentette, hogy nemcsak nem fél a tizenhármas számtól, de egyenesen biztos benne, hogy a korábbiaknál erősebb line-upja miatt minden idők legjobb Sziget fesztiváljára kerül majd sor.

Ezt persze meg is indokolta: "Az első 12 évben a rendezvény programhelyszíneit bővítettük, infrastruktúráját fejlesztettük, és mára már elértük, hogy nemzetközi szinten is az egyik legnagyobb, legváltozatosabb esemény a Sziget. Ma már a költségvetés korábban bővítésekre szánt részét is inkább a minőség javítására fordítjuk, mind a szolgáltatások, mind a programok terén. Ennek jegyében idén például a Nagyszínpadra kétszer annyi pénzt fordítottunk, mint előző évben. A Világzenei Nagyszínpad sztárjaira is másfélszer többet szántunk, de a HammerWorld Színpadra és a WAN2 Színpadra is többet áldoztunk. Ráadásul egy héttel későbbre csúsztattuk a Szigetet azzal a céllal, hogy közelebb kerüljünk a többi, nyárvégi nagy fesztiválhoz, remélve, hogy jobban ráérnek majd a nemzetközi sztárok és lesz kikre elkölteni a megnövelt büdzsét."

A jelek szerint bejött ez a húzás a szervezőknek, hiszen ezúttal tényleg egymást váltják a Nagyszínpadon az olyan előadók, akik minden rangos európai fesztiválon is főattrakciónak számítanak, még akkor is, ha hazánkban még szokás szerint kicsit mások az erőviszonyok. A már ismertetett zenekarok közül feltétlenül ebbe a kategóriába tartozik a komoly díjesővel jutalmazott Franz Ferdinand, az öltönyeit vélhetően most is magával hozó svéd The Hives, a brit rapper Roots Manuva vagy éppen az elektronikus tánczene "veteránja", az Underworld. Rajtuk kívül Müller Péter Sziámi külön kiemelte még Nick Cave-et, de a visszatérő vendégek közül is említhetjük még a Morcheeba-t.

Továbbá most már biztosnak mondható a dancehall-ragga királya, Sean Paul fellépése, láthatjuk a punkos popzenéjét egyre jobban tökéletesítő Good Charlotte-ot, és itt lesz 50 Cent nagy riválisa, The Game is, aki az amerikai hiphop-színtér egyik legújabb trónkövetelője. A régi punkzene kedvelői a Toy Dolls fellépésén nosztalgiázhatnak majd, de ezzel még mindig nem zárult le az új fellépők listája.

Hivatalosan ugyanis csak ma jelentették be a szervezők az amerikai alternatív metálszíntér egyik legnagyobb nevét, a Korn-t. Gerendai Károly elismerte, hogy régi adósságukat törlesztik most, hiszen évek óta rengetegen kérték Jonathan Davist és csapatát, és most végre élőben is láthatja a zenekart a nagyszámú hazai rajongótábor.

Bizonyára sokan örülnek majd Natalia Imbruglia fellépésének is. Az olasz származású ausztrál énekesnő a közelmúltban tért vissza egy sikeres nagylemezzel, így aktuális slágereket is hallhatunk majd tőle a Nagyszínpadon a Torn című örökzöld mellett. A bájos énekesnő esetében pedig az sem utolsó szempont, hogy végre őt magát is láthatjuk majd a saját szemeinkkel.

Aktuális újdonság még a Juliette and The Licks koncertje: a híres színésznő, Juliette Lewis által alapított csapat épp a napokban jelentetett meg egy dögös, a hetvenes-nyolcvanas évek új hullámából táplálkozó rocklemezt, melyet ígéretes bemutatkozásként jellemeztek a kritikusok.

Tragikus esemény, Pásztory Zoltán hirtelen halála tette kétségessé az Illés zenekar 40 éves jubileumi koncertjét. Miután azonban a zenekar tagjai úgy látják, ez felelne meg Pásztory Zoltán kívánságának is, a legendás dobos tanítványával, Szörényi Örssel kiegészülve megtartják a zenekar utolsó koncertjét augusztus 9-én, a Sziget "nulladik" napján.